pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujełatwo też wszystko przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20. 10 średnich pieczarek 150 g sera feta czosnek granulowany mielony pieprz 2 listki bazylii lub bazylia suszona Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki. Serek feta pokroić
Trzeci talerzZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 🍽️🥒 Możecie ją zrobić zarówno w wersji #vege 🌱 jak i z 🍗 Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta? Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki(...)papryki słodkiej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego + garść startego żółtego sera + jajko + sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Tofu/kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez kilka minut w sosie sojowym i łyżce papryki słodkiej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy
CzarnawisienkaIdealna na letni posiłek, a także dodatek do mięs lub placków. Podana z plackami z cukinii smakuje równie wyśmienicie, jak do grillowanej piersi kurczaka. 250 g arbuza 50 g sera feta 1 mniejsza cebula czerwona 1 mniejszy ogórek gruntowy ok. 20 g czarnych oliwek dwie garści rukoli sok z połowy limonki lub cytryny łyżka oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku Arbuza kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, ogórka w kostkę, oliwki na plasterki. W misce układamy rukolę, dodajemy pokrojone warzywa i arbuza. Posypujemy serem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość ma ok. 370 kcal
Kucharzycarazu lub przykryte folią schowaj do lodówki. Składniki 8 jajek w rozmiarze L (400 g po ugotowaniu) 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju (65 g) 100 g sera feta opcjonalnie – kiełki buraka do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!Składniki na dwie porcje: kilka liści sałaty rzymskiej 2 dojrzałe pomidory 1 papryka czerwona 2 małe ogórki lub jeden duży 1/2 cebuli czerwonej ok. 150 g sera feta 10 oliwek kalamata z pestkami 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić(...)ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką strużką oliwy. Podajemy z chrupiącym pieczywem - według mnie idealnie sprawdza się tu orkiszowa bagietka. Jedząc pamiętajmy o pestkach w oliwkach
Kulinarne Inspiracjejuż od jutra solidne przygotowaia do Wielkanocy: jaka , żurki, szynki, babki........... SKŁADNIKI: 500 g płatków lazanii Farsz I opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej(...)łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz starty żółty ser A jak to zrobić: Płatki lazanii wkładać pojedynczo do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą, by się zahartowały. Szpinak rozmrozić, podgrzewając
Kuchnia w opałachsama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki świeżego zielonego pesto kilka gałązek szczypioru kilka
Karo in the KitchenSkładniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki(...)pieczarki. 4. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Na gorącym oleju podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mrożony szpinak. Gdy się roztopi, dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta, śmietanę, przyprawiamy pieprzem i papryką. Solą nie, bo feta jest słona. Mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, by zagęścić farsz. Chwilę smażymy, aż farsz będzie gęsty. I gotowe
dobra gospodyni dom wesołym czyniwybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja. Mężowi szalenie podobało się to hasło(...)Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 nieduży bakłażan 1 duża cebula ser feta (lub typu feta) starty cheddar (lub parmezan) rozmaryn sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Bakłażana pokroić cienko, oprószyć solą i odstawić
zadanie-gotowanieDoskonale też pewnie wiecie, że można do niej dodać wszystko, co lubimy, lecz dziś chcę pokazać Wam najbardziej podstawową wersję. Osobiście mogę jeszcze polecić Wam dodanie np. czerwonej fasoli, sera Feta, czy pokrojonej w kostkę papryki, a to w której warstwie się znajdą to już Wasza inwencja twórcza. Poniżej zamieszam skróconą wersję przepisu, a jeszcze niżej znajdziecie przepis KROK(...)Składniki: – 700g piersi z kurczaka – 2 duże czerwone cebule – 1 puszka kukurydzy – 1 główka kapusty pekińskiej – 6-8 większych ogórków konserwowych – 100g żółtego sera – 6-7 łyżek ketchupu – 3-4 łyżki majonezu – 1 łyżka oleju – przyprawa do gyros’a Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Be Fit Be Strongsię sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 całe ząbki czosnku ulubione zioła (u mnie tymianek) ok 250 ml oliwy ok 200 ml oleju Do dzieła!!! Papryczki delikatnie(...)wydrążamy i wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 minut następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce dokładnie mieszamy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je na przemian słodkie i ostre w słoiku (ja miałam taki 1/5 litra). Pomiędzy papryki wkładamy czosnek i zioła. Olej
sierotka maRysia w kuchniŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO SERA GRAN PADANO - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Łososia(...)dzielimy na mniejsze kawałeczki. Z oliwy z oliwek jak i dodatku soku z cytryny robimy dresing, dodajemy ulubione zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy na wierzch ser gran padano! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 sałata ( masłowa lub karbowana ) 200 g sera feta 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru 1/2 pęczka kopru 5 łyżek majonezu 2 łyżki mleka 1,5 łyżki ketchupu pikantnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. 2. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w dość spore kawałki. 3. Szczypior i koper(...)starannie umyć i drobno pokroić. 4. Ser pokroić na sporą kostkę. 5. Całość szybko wymieszać w taki sposób aby nie rozwalić kawałków sera. 6. W osobnej misce wymieszać majonez, ketchup oraz mleko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. ( Sałatę należy polać sosem tuż przed spożyciem
A Ty Smakuj Mniepowyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam
bastalena