kwasowe pomidorki, słony ser i prosciutto, w tle orzechowa kasza i lekki desing… Cudowna sałatka z arbuza do przyrządzenia w 15 minut. Jeśli zrezygnujecie z kaszy, albo zastąpicie ją kuskusem, danie będzie gotowe w kilka minut. Do stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana , mistrza prostych form kulinarnych. Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta
Niedzielny kucharzpieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy dip: Paprykę kroimy na mniejsze części. Wstawiamy paprykę wraz z czosnkiem na blasze(...)momencie zyskuje słodkawy smak). Upieczoną paprykę przykrywamy folią aluminiową. Po kilku minutach ściągamy z papryki skórkę. Miąższ papryki wsadzamy do blendera wraz z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente
Kuchnia w oparachGreckie kotlety cukiniowe to nic inne jak lekko pikantne kotlety z zielonej cukinii, feta i mięty. Są smaczne i pożywne. Moja propozycja podania to bulgur ugotowany na sypko i grecki jogurt doprawiony przyprawą zaatar oraz czerwona cebula. Tym obiadem wzbudziłam ostatnio poruszenie wśród znajomych. Greckie kotlety cukiniowe cieszyły się niesamowitą popularnością. Jest to prosty w przyrządzeniu i tani obiad(...)burgerów. Greckie kotlety cukiniowe Składniki: 12 sztuk 250 g zielonej cukinii 3 gałązki mięty 2 duże jajka 100 g mąki sól i pieprz do smaku 150 g greckiego sera feta sól i pieprz do smaku ghee do smażenia Do podania 200 ml greckiego jogurtu 1 czerwona cebula 1 lyżka przyprawy zaatar, tutaj przepis Cukinię zetrzyj na tarce o dużych
codojedzeniaspisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko(...)stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy wg. smaku kurczaka i ser kroimy w kostkę na wypieczone ciasto wykładamy szpinak, kurczaka i ser ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnaprawdę spróbować, a przekonacie się o czym mówię. Składniki: 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego fusilli 4 plastry szynki parmeńskiej 7 pomidorów suszonych 125g świeżego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka opcjonalnie: parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
Kitchens Alphabetząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki musztardy - dałam Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon
Stare Garysłodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych. 2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie) sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu(...)mniejsze kawałki. Na płaski talerz rozsypujemy rukolę, chociaż można pominąć ten składnik. Na to układamy buraczki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, lekko je solimy i pieprzymy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta, pestkami dyni i polewamy sosem
Jadło i czytadłopomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut(...)dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy "od ręki". I co, szybko? No pewnie
Czary - gary w kuchniMoże pojawić się również w wersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej(...)suchej patelni i prażymy na złoto – podczas tego procesu przepięknie otwierają się ich aromaty. Kate’s Kitchen Liście rukoli rwiemy na mniejsze cząstki. Kate’s Kitchen Ser osączamy z nadmiaru zalewy i kroimy w niewielką kostkę. By dobrze się kroił należy go schłodzić. Obydwa składniki dodajemy do arbuza i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy uprażonymi i wystudzonymi orzechami
Kate's Kitchenłyżeczka soli, mały ketchup pikantny, 10-15 szt oliwki czarne 10 - 15 szt oliwki zielone 1 lub 2 puszki tuńczyka z wody 1 kostka sera feta 15 g startego parmezanu W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych - łosoś wędzony w plastrach - ser feta - serek mascarpone - rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn - świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki
mojewypiekiinietylkomakaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał... Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłomnie penne 1 średniej wielkości cukinia 5-6 połówek suszonego pomidora z oleju 20 dag kurczaka - resztka kurczaka jaka mi została z sałatki - specjalnie zważyłam ! ;) 1/3 kostki sera typu feta ząbek czosnku sól pieprz tymianek Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Cukinie umyłam i pokroiłam w połówki plastrów. Pomidory i kurczaka pokroiłam w kostkę. Kurczaka - posoliłam oprószyłam(...)pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyłam na średnim ogniu. Na końcu wrzuciłam ponownie kurczaka. Na talerz wyłożyłam makaron, potem mieszankę z patelni i na końcu posypałam serem typu feta. Danie właśnie znika z talerza mojego ukochanego, ja mam swoje przygotowane na jutro do pracy. Smacznego
Justa próbuje gotowaćmała cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 100g sera feta Sposób przyrządzenia : bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu obieramy do miski wsypujemy 1,5 szklanki kuskusu i zalewany go wrzącą wodą, tak aby wrzątek zakrył całą
zobacz ich smakskładniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól,pieprz lub przyprawa do tzatziki placki z cukinii 2 średnie cukinie 1-2 jajka sól mąka do panierowania olej do smażenia Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych(...)zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Cukinie umyć odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić. Ser feta pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć
Monia miesza i gotujeŻółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości. Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest bardzo łatwy ale niestety bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;) składniki(...)soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn sól gruba do posypanie wierzchu sos: 100 g sera feta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 3 duże łyżki posiekanego szczypiorku Dynię obrać, pokroić w paski, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem dodając 2 łyżki
6niebowyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio jemy często. Baranina to chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem fety okazał się świetny. Polecam! Inspiracja był przepis Nigelli Lawson składniki 4 łyżki oliwy z oliwek, w razie potrzeby więcej 600 g baraniny ( użyłam łopatki bez kości(...)obrana, przekrojona wzdłuż 1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia Świeżo zmielony czarny pieprz 100 g sera feta 2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka
Stare Garysamopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi. Zielona sałatka ze szparagami składniki dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość, u mnie pół pęczka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki(...)następnie przelewamy obficie zimną wodą by przerwać proces gotowania. Do dwóch salaterek wkładamy po garści roszponki. Na sałacie rozkładamy przestudzone szparagi, pokrojonego na spore kawałki pomidora. Wszystko posypujemy pokruszonym serem. Przygotowujemy dresing, którym skrapiamy sałatkę i zajadamy. smacznego
Przysmaki Karolki