ser feta - 6431 przepisów (strona:231/429)

Włoski tort makaronowy 443

odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy(...)wykałaczką. Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Makarony , Obiad , Zapiekanki Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , oliwki , przecier pomidorowy , ser sałatkowy , szpinak

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pieczoną dynią i komosą 140

zwykle, ale jakże pysznego! Składniki pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido , ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu

Analiza Smaku
Sałatka z makaronem z buraków z orzechami pekan 165

zimno jaki i na ciepło. Serdecznie polecam 😋. Sałatka z makaronem z buraków Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraków 3 ząbki czosnku 50 g sera feta 2 garści orzechów pekan olej do smażenia sól pieprz ocet balsamiczny Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy uważając, aby ich nie przypalić. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z fetą i burakami 129

Rewelacyjna tarta, lekko słodkawa dzięki podsmażanym burakom z dodatkiem miodu, słona dzięki fecie. I to idealnie kruche ciasto. Ostatnio mam jakąś jazdę na tarty i każdą kolejną staram się zrobić doskonalszą. I boję się, że niedługo mogę stanąć już u kresu tej drogi, bo ta tarta jest naprawdę niezła. Nie będę osądzał, że jest doskonała, stwierdzenie tego  faktu(...)wiedziałem. I grzecznie jak na spowiedzi mówię wam: Spód tarty: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: ok. 400 g obranych buraków opakowanie sera feta (270 g) 1 jajko 100 ml śmietany 22% (18% też może być) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 148

eksperymentowania z faszerowanymi warzywami. Przepis Składniki: 500 g filetu z łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego

KasiaiKrzysiu.pl
Wypełniamy pity ;) 317

cieszę się, że nie dostanę zwrotu. ;) Składniki na 4 porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz

Pełny talerz
Pasta paprykowa z fetą 85

bliskich? A chlebem, który zrobiłam sama. A do chleba zrobiłam dwie pasty warzywne. W tym wypadku jakiegokolwiek mięsne dodatki nie wchodziły w grę, powstała więc pasta z papryką i fetą, a także pasta z czerwonej soczewicy (o niej napiszę za jakiś czas). Ochoczo zabrałam się za pieczenie papryki, potem parzenie, obieranie ze skóry, krojenie, miksowanie, doprawianie. Wyszło spoko. Tak, tylko(...)dzień. My tę moją wchłonęliśmy w tym samym dniu, w którym została zrobiona. Wyszła pyszna. Strach się bać, jakby smakowała dzień później. Składniki: 2 duże czerwone papryki 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) parę gałązek tymianku 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki

Kardamonovy
Pizza przepis na idealne ciasto 113

naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii sól pieprz SKŁADNIKI PIZZY: 250 g sera tartego mozzarella (1 pizza) salami kabanosy czerwona cebula ser feta 1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy 2 łyżki mąki(...)się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm. Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki. 5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250  ° C  przez 12 minut 6. Pizza jest gotowa wystarczy pokroić

karolgotuje
Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem 83

kaszę jaglaną, ziół jest dużo jak w oryginale, a dodatkowo oprócz pomidorów dorzuciłam fetę i granat. Całość jest lekka i rześka w smaku. Nowy Rok to często czas postanowień w tym tych o lepszym i zdrowszym odżywianiu więc to idealna propozycja:) Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej) 3 pomidory 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki duża garść liści bazylii garść liści mięty 150 g sera feta 1 granat 5 łyżek oliwy sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprze do smaku Kaszę jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie kilka minut bez tłuszczy

Smaczny zeszyt
chaczapuri adżarskie 201

powstały łódeczki, zlepiając końce. Napełniamy je serami i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika i wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło. składniki na nadzienie: ok. 150 g startego żółtego sera, ulubionego np. cheddar ok. 150 g sera feta, pokruszonego 6 jajek chaczapuri adżarskie – chlebkowe łódeczki

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z suszonymi pomidorami 173

duża cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy(...)oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed podaniem całego obiadu, aby cukinia była leciutko chrupiąca. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Bułki greckie Tiropsomo 250

weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków . Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte

Ala piecze i gotuje
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 154

jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną

GRUBY WAŁEK
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką 116

czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków   1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku  sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 171

będzie za mocno gęsty dolejemy) gałka muszkatałowa sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku   DODATKI: szparagi młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd) feta 1 kostkę   SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika) - nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :)) - nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników) - po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania