Kaszotto ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli(...)odrywam ogonki) i mieszając smażymy aż liście staną się miękkie. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy kawałkami sera feta. Smacznego
Smaczne Zdrowesmaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu). Na patelni rozgrzać(...)ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii
6nieboKupicie ją w sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki uważa się połączenie serka squacquerone (delikatny biały serek u nas trudno dostępny, można zastąpić ricottą lub kremowym serkiem(...)plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola nutella i banany (a co! ;)) ricotta
Chilli Czosnek i Oliwapozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :)) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 chochelki bulionu różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka przyprawy włoskiej condimento(...)składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem. Dodatki do zupy: jogurt naturalny typu greckiego ser gorgonzola jagody goi suszone pomidory suszone chilli Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura
ClauditteMissCookingobiady. Składniki: 100g makaronu (np. świderki, rurki) 200g filetu łososia lub pstrąga łososiowego kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić(...)makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Na makaronie poukładać szparagi. Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać, w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową. Smacznego
Obiad gotowygroszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz dodatkowo: kozi ser typu feta oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kluski śląskie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównaj z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą gładka. Wyjmuj ¼ ziemniaków(...)godzin do lodówki). Następnie zmiksuj na jedwabistą masę wszystkie produkty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłe kluseczki podawaj z zimnym pesto, pokruszonym kozim serem typu feta i skropione oliwą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytporcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 150 g twardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka do dekoracji 8 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę(...)sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz suszonego, zajmie Ci to ok. 10 minut. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy
Chilli Czosnek i Oliwajedną porcję: 200 g brokułu - mniej więcej 1/2 główki 1 jajko rozmiar M Duża garść sałat (ok. 25 g) 1/3 czerwonej papryki (ok. 100 g) 10-12 kosteczek sera feta (ok. 25 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam na sitko i stawiam nad garnek z gotującą się wodą (gotuję na parze(...)wodą, żeby się nie sparzyć podczas obierania i obieram) i kroję na 4 części. 4. Na sałatę i paprykę wykładam brokuł prosto z sitka (jeszcze ciepły), jajko i kosteczki sera. 5. Całość skrapiam oliwą. Polecam na śniadanie! Brokuł wstawiamy na parę - idziemy brać prysznic, wstawiamy jajko, - suszymy włosy czy cokolwiek innego.. później wystarczy złożyć wszystkie składniki na talerz :) SMACZNEGO
Vroblewska-fitlifeoczekiwać nowych treści i inspiracji kulinarnych. Składniki na 4 porcje : pęczek młodych zielonych szparagów (tylko muszą być młode i twardziutkie!) 80 g listków młodego szpinaku pęczek rzodkiewek 40 g sera feta 60 g zielonego groszku (z puszki) 40 g orzechów laskowych 2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju sałatkowego tłoczonego na zimno) 1 łyżka białego octu balsamicznego sól i pieprz(...)osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić w cienkie plasterki. Odcedzić groszek. W salaterce wymieszać pokrojone wzdłuż szparagi, szpinak, groszek i rzodkiewki. Posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Oliwę (lub olej) połączyć z łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i posypać posiekanymi listkami kolendry. Porcja zawiera ok. 180 kcal , węglowodany: 5g, białko
Dietologugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki tradycyjny o pojemności około 250 ml. ;) 1 średnia świeża papryka , 1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku, 5 większych ząbków czosnku , 1 mała cebula , mały pęczek natki pietruszki , 2 jajka , 2 łyżki bułki tartej , bułka tarta do opanierowania, sól , pieprz , ostra papryka - do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennajest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Obiad idealny zarówno do pracy, jak i na rodzinny posiłek w sam raz na pracowitą sobotę(...)pół papryki czerwonej niezbyt duża cebula ząbek czosnku łyżeczka ziaren kolendry szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy sól, pieprz pół posiekanej natki pietruszki 200 g sera feta Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 4 Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 356 Białko: 14,3 g Tłuszcze: 22,4 g Węglowodany: 23,5 g Przygotowanie Kaszę gotujemy
Analiza Smakuboczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna(...)łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – 50 g pokruszonego sera typu parmezan lub sera feta – kilka marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalnie) – sól i pieprz do smaku – 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę
nietylkopasta.pldanie na zabiegany dzień, które robi się bardzo szybko. Składniki 1 średniej wielkości por 4 pieczarki 1 mała cebula 2 jajka 1/2 szklanki tartego sera emmentaler 1/4 kostki sera feta 150 ml śmietany 1/2 szklanki mleka Ciasto: 50 g masła 120 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy(...)cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić widelcem. Doprawiamy gałką muszkatołową. Do warzyw dodajemy oba sery i dokładnie mieszamy, przekładamy na ciasto a następnie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym d 190 stopni. Najlepiej podawać na ciepło ale quiche jest równie smaczna
Delusional TrineSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę(...)obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy oregano, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Wkładamy do lodówki
Kardamonovy