kaszę jaglaną, ziół jest dużo jak w oryginale, a dodatkowo oprócz pomidorów dorzuciłam fetę i granat. Całość jest lekka i rześka w smaku. Nowy Rok to często czas postanowień w tym tych o lepszym i zdrowszym odżywianiu więc to idealna propozycja:) Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej) 3 pomidory 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki duża garść liści bazylii garść liści mięty 150 g sera feta 1 granat 5 łyżek oliwy sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprze do smaku Kaszę jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie kilka minut bez tłuszczy
Smaczny zeszytpowstały łódeczki, zlepiając końce. Napełniamy je serami i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika i wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło. składniki na nadzienie: ok. 150 g startego żółtego sera, ulubionego np. cheddar ok. 150 g sera feta, pokruszonego 6 jajek chaczapuri adżarskie – chlebkowe łódeczki
Domowy Smak Jedzeniaduża cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy(...)oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed podaniem całego obiadu, aby cukinia była leciutko chrupiąca. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków . Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte
Ala piecze i gotujejednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną
GRUBY WAŁEKczerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek
Kulinarne przygody Gatitybędzie za mocno gęsty dolejemy) gałka muszkatałowa sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKI: szparagi młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd) feta 1 kostkę SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika) - nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :)) - nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników) - po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem
Basia w kuchnikostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę do dużego
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatityoliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu Salsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki 100g słonego sera typu feta garść żurawiny 1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy(...)szaszłyki przed włożeniem do lodówki wykładamy np. na talerz.) Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy salsę. Awokado obieramy, pozbawiamy je pestki i wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz
Symfonia Smakówmięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić
dom-agi.plmielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki Przepis na pęczak ze szparagami Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając
Ugotowane pozamiataneUwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką
R'n'G Kitchenbazylia sos buraczkowy: 1 burak średni upieczony albo gotowany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy farsz: 1/2 pęczka botwinki 2 buraki pieczone 5 dkg sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do pizzy koper do posypania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam(...)palcem w ciasto w kilku miejscach. Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut. Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem
wesoła kuchniasmakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki. Fetę i rzodkiewki ostatnio dość często mam w lodówce, więc wiadomo było co wyląduje w misce z kapustą. Płatki migdałów(...)kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 pęczek rzodkiewek pół małej cebuli garść płatków migdałów 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) pół pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Płatki migdałów prażymy na suchej patelni
Kardamonovy