ser feta - 6431 przepisów (strona:218/429)

Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i fetą 165

dwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca). Tak przygotowaną pierś rozbić tłuczkiem

Bullio
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i fetą 196

dwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca). Tak przygotowaną pierś rozbić tłuczkiem

Bullio
STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ 218

woreczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 100 g sera feta 3 łyżki siekanej natki pietruszki  lub kolendry  świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb z oliwkami i słonym serem 157

drożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut(...)miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Oliwki i ser powinny być w temperaturze pokojowej, należy więc wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Formę keksową o wymiarach 35x12 cm lekko wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia

Passions hobbies life
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 222

podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200  g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać

kolorowotorcikowo
Mini roladki – szybka przekąska na karnawał ... i nie tylko! 203

pokrój ja na paski. Ogórka konserwowego pokrój na słupki.Czarne oliwki przekrój na pół, a szynkę pokrój w cienkie plastry. Każdy plaster szynki posmaruj  pastą szczypiorkową z serem feta Ułóż w ten sposób paprykę,ogórka i oliwki. Możesz,ale nie musisz dać listki szpinaku. Zwijaj w rulon. Każdy przekrój na pół. Jeśli ma być efektownie i równo, odetnij

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 155

bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram

Mango Papaja
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, fetą i wędzonym boczkiem 211

się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, a następnie dokładnie odsączyć

Di gotuje
Sałatka z rukolą i pieczonym indykiem 151

pudełka (i nie tylko :)) - do pracy/szkoły :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - około 335 kcal) 100 g pieczonego indyka 1 duża garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty) 30 g sera feta 1/4 awokado 3 plastry suszonych pomidorów w oleju sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczonego indyka (może być kurczak) kroimy w kostkę. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą

Moje Kuchenne Rewelacje
Kolorowa sałatka z dynią i buraczkiem 214

pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać

Monia miesza i gotuje
Bawarskie pieczarki z grilla 226

łatwo też wszystko przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20. 10 średnich pieczarek 150 g sera feta czosnek granulowany mielony pieprz 2 listki bazylii lub bazylia suszona Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki. Serek feta pokroić

Trzeci talerz
Zapiekanka makaronowa z cukinią i tofu (lub kurczakiem) 259

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 🍽️🥒 Możecie ją zrobić zarówno w wersji  #vege 🌱 jak i z 🍗 Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta?  Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki(...)papryki słodkiej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego + garść startego żółtego sera + jajko + sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Tofu/kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez kilka minut w sosie sojowym i łyżce papryki słodkiej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy

Czarnawisienka
Lekka sałatka z arbuzem 165

Idealna na letni posiłek, a także dodatek do mięs lub placków. Podana z plackami z cukinii smakuje równie wyśmienicie, jak do grillowanej piersi kurczaka. 250 g arbuza 50 g sera feta 1 mniejsza cebula czerwona 1 mniejszy ogórek gruntowy ok. 20 g czarnych oliwek dwie garści rukoli sok z połowy limonki lub cytryny łyżka oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku Arbuza kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, ogórka w kostkę, oliwki na plasterki. W misce układamy rukolę, dodajemy pokrojone warzywa i arbuza. Posypujemy serem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość ma ok. 370 kcal

Kucharzyca
Przepis dla leniwych – jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i fety 180

razu lub przykryte folią schowaj do lodówki. Składniki 8 jajek w rozmiarze L (400 g po ugotowaniu) 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju (65 g) 100 g sera feta opcjonalnie – kiełki buraka do dekoracji   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Sałatka grecka 244

Składniki na dwie porcje: kilka liści sałaty rzymskiej 2 dojrzałe pomidory 1 papryka czerwona 2 małe ogórki lub jeden duży 1/2 cebuli czerwonej ok. 150 g sera feta 10 oliwek kalamata z pestkami 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić(...)ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką strużką oliwy. Podajemy z chrupiącym pieczywem - według mnie idealnie sprawdza się tu orkiszowa bagietka. Jedząc pamiętajmy o pestkach w oliwkach

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania