zapewniamy, nieczęsto gości na stołach fasolka szparagowa, sezon na nią trwa krótko, ale można ją przyrządzić korzystając z mrożonek, równie smacznej i wartościowej, jak świeża Składniki: 270 g sera feta 300 g fasoli szparagowej (może być mrożona) 2 duże pomidory 1 cebula czerwona sos 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego szczypta cukru, bazylii oregano sól(...)świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę gotujemy, odcedzamy z wody. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ser oraz cebulę pokrojoną w piórka. Z podanych produktów zrobić sos polać po sałatce dokładnie połączyć ze sobą. Podajemy jako przystawkę do wędlin lub samodzielne danie np. do pracy na drugie śniadanie Sałatkę przygotowała Basia Smacznego
kgwjanczewoWraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy duża szczypta soli pieprz Przygotowanie : Dressing - oliwę, czosnek
Codzienne GotowanieTarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy
Kulinarne przygody GatityRolada z kurczaka z serem i pieczarkami Jeśli chcecie przygotować kurczaka inaczej niż zwykle, dzisiejsza rolada z kurczaka z serem i pieczarkami może być świetnym pomysłem na obiad . Sprawdza się na ciepło i na zimno , z ciepłymi lub zimnymi sosami. To najlepszy pomysł na imprezę, Święta lub spotkanie w większym gronie. Rolada serowa(...)piersi kurczaka z pieczarkami to przepis dość uniwersalny - zamiast pieczarek w farszu do rolady dobrze sprawdzą się również Wasze ulubione warzywa. Dobrze sprawdziłyby się oliwki, suszone pomidory i ser feta - wtedy otrzymacie serowo-drobiową roladę w stylu śródziemnomorskim. Tak naprawdę ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki:) Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt
Lekcje w kuchniWszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie pomidorów i awokado. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 4 pomidory - 1 dojrzałe, miękkie awokado - pół opakowania sera typu feta - kiełki brokułu - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szczyptę soli - świeżo zmielony pieprz 1. Pomidory kroimy(...)półksiężyce i przekładamy do miski. 2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie wydrążamy, kroimy w plasterki i przekładamy do pomidorów. 3. Dodajemy również kiełki, pokruszony ser typu feta, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. 4. Całość delikatnie mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Bez CebuliSkładniki: 100 g sałaty roszponki 100 g ser feta 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 3 łodygi selera naciowego 1/4 cebuli sos sok z połówki małej cytryny łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Sałatę przełożyć do salaterki albo na talerzyki. Pomidor oraz ogórek pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki(...)ser w mniejszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, połączyć składniki. Na koniec dodać oliwę oraz sól do smaku, wymieszać. Na sałacie układamy pomidor, ogórek oraz seler, wszystko polewamy sosem. Na koniec na górze układamy ser i posypujemy cebulą. Wierzch oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldfont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze(...)dzielimy na mniejsze cząstki. Orzechy także siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku
psgotujemygodzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć
Jadło i czytadłoząbki czosnku · mała cebula · 50 g sera feta lub zamiennika · sól & pieprz · odrobina Parmezanu do wykończenia(...)już się dobrze przysmażą, dorzucamy cebulę i zmniejszamy ogień, tak by ją zeszklić. Dodajemy czosnek na kilkanaście sekund, kiedy cebula będzie gotowa, wraz z listkami brukselki , jabłkiem i serem pokruszonym w palcach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dwie, trzy minuty i gotowe Odcedzamy gotowy makaron, nie przelewamy go wodą (!) i mieszamy na patelni lub w garnku z sosem . Tak przygotowany makaron
Bazując na smakuskładników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę(...)czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku. 2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę i sama schodzi), płuczemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części
My Culinary Artcoś lekkiego i zdrowego? Może na sałatkę? To jedna z moich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i gotować
Cukiernia Pychotkipierożki są przepyszne! Naprawdę! Ciasto warstwowe i chrupiące, a w środku delikatny, ciągnący się ser- razem tworzą duet doskonały. Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty, a produkty znajdą się niemal w każdym domu. Spróbujcie i oceńcie sami Składniki: – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko + 1 białko do ciasta, 1 żółtko do nadzienia(...)mnie 12%) – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 60g miękkiego masła Nadzienie: – 150g dowolnego twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 100g sera feta – sól wg smaku Mąkę przesiać do miski razem z sodą i solą, zrobić dołek, dodać cukier, jajko i białko, wymieszać nie wprowadzając mąki. Dodać śmietanę
Smaki Armine