babci i tak jak babcia gotuję ją pod kołdrą:) Tym razem zostało mi kaszy z obiadu, więc powstała pyszna, pożywna sałatka. 2 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 300 g sera feta 10 połówek suszonych pomidorów 20 szt oliwek Kalamata 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g prażonej cebulki sól(...)pieprz Oliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory również pokroić na mniejsze kawałki, a ser w kostkę. Kaszę wsypać do miski, dodać ser, pietruszkę, oliwki, prażoną cebulkę i pomidory. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut, Smacznego
Krylowa Kuchniawszystkim zdrowa. I idealna do pracy na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 pieczone papryki (ja użyłam z zalewy) 10 czarnych oliwek pół czerwonej cebuli pół kostki sera feta duża garść rukoli 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Kaszę dokładnie płuczemy na sicie
Kardamonovylekką,zdrową i niesamowicie szybką sałatkę z sosem z oleju lnianego ;) pychotka ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki ❤ Składniki 150 g sera feta 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 cebuli 20 oliwek (dowolonych) 20 pomidorków koktajlowych Sos: 1 łyżeczka suszonej Bazyli 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól(...)pieprz 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę drobno kroję. Pomidorki kroję na połówki. Cebulę obieram i drobno siekamy. Ser kroję w kostkę. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki sałatki przekładam do miski,polewam sosem. Smacznego
Gotowanie Patkidługości 2 łyżki oliwy sól, pieprz do polania: 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku - obrane i pokrojone na plasterki do podania: czubata łyżeczka suszonego oregano 70 g sera feta Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut. Gdy ziemniaki się pieką
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki (na 2-3 porcje): połowa małej dyni piżmowej 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego pół puszki czerwonej fasoli 1 średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól
Smaczna Stronaoraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 SZTUK: 2 średnie cukinie 120 g sera feta 3 łyżki drobno posiekanej natki 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych
Gotowanie Patkiśniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy
Moje Kuchenne RewelacjeLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych
Ze smakiem i z pasjąSzybka, letnia sałatka. Nie wymaga dużego nakładu pracy a jest po prostu przepyszna :) Potrzebujemy: pół surowego brokuła pół surowego kalafioru 3-4 rzodkiewki 100g sera typu feta sos czosnkowy - przepis ---> klik Kalafior i brokuł myjemy i kroimy na małe plasterki. Rzodkiewkę i fetę kroimy na małą kostkę. Całość dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym ( klik ). I gotowe. Prawda
Kolejny blog o gotowaniubakłażan sól pieprz oliwa ser feta bazylia 2 ząbki czosnku pomidory koktailowe i zwykłe sok z cytryny Bakłażan kroimy w plastry i solimy. Po ok godzinie płuczemy i osuszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii
Gotowanie jest łatweorganizm. SKŁADNKI Bułeczki: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g sera feta, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 żółtko, 2 łyżki mleka, 1 łyżka czarnuszki od Skworcu WYKONANIE Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
słodki bratekcebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego bulion warzywny (około 1 l) spora szczypta soli i pieprzu łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej łyżka jogurtu ser feta natka pietruszki Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na klarowanym
Mienta blogśredniej wielkości , jędrne pomidory 1 słodka cebula (sałatkowa) kopiasta łyżka posiekanego koperku, rzeżuchą, szczypiorkiem lub inną ulubioną zieleniną garść kiełków np. fasoli mung (lub innych ulubionych) 1/2 kostki sera feta sałatkowego sos: szklanka śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól pieprz szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce
Moja Książka Kucharskasoli i pieprzu Sałatę podziel na mniejsze kawałki, jabłka pokrój w słupki natomiast ogórka i cukinię jak lubisz. W cienkie piórka posiekaj cebulę, drobno pokrój suszone pomidory a ser feta pokrusz. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj, składniki sałatki przełóż do jednej miski i polej dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazapewniamy, nieczęsto gości na stołach fasolka szparagowa, sezon na nią trwa krótko, ale można ją przyrządzić korzystając z mrożonek, równie smacznej i wartościowej, jak świeża Składniki: 270 g sera feta 300 g fasoli szparagowej (może być mrożona) 2 duże pomidory 1 cebula czerwona sos 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego szczypta cukru, bazylii oregano sól(...)świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę gotujemy, odcedzamy z wody. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ser oraz cebulę pokrojoną w piórka. Z podanych produktów zrobić sos polać po sałatce dokładnie połączyć ze sobą. Podajemy jako przystawkę do wędlin lub samodzielne danie np. do pracy na drugie śniadanie Sałatkę przygotowała Basia Smacznego
kgwjanczewoWraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy duża szczypta soli pieprz Przygotowanie : Dressing - oliwę, czosnek
Codzienne GotowanieTarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy
Kulinarne przygody GatityRolada z kurczaka z serem i pieczarkami Jeśli chcecie przygotować kurczaka inaczej niż zwykle, dzisiejsza rolada z kurczaka z serem i pieczarkami może być świetnym pomysłem na obiad . Sprawdza się na ciepło i na zimno , z ciepłymi lub zimnymi sosami. To najlepszy pomysł na imprezę, Święta lub spotkanie w większym gronie. Rolada serowa(...)piersi kurczaka z pieczarkami to przepis dość uniwersalny - zamiast pieczarek w farszu do rolady dobrze sprawdzą się również Wasze ulubione warzywa. Dobrze sprawdziłyby się oliwki, suszone pomidory i ser feta - wtedy otrzymacie serowo-drobiową roladę w stylu śródziemnomorskim. Tak naprawdę ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki:) Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt
Lekcje w kuchniWszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie pomidorów i awokado. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 4 pomidory - 1 dojrzałe, miękkie awokado - pół opakowania sera typu feta - kiełki brokułu - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szczyptę soli - świeżo zmielony pieprz 1. Pomidory kroimy(...)półksiężyce i przekładamy do miski. 2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie wydrążamy, kroimy w plasterki i przekładamy do pomidorów. 3. Dodajemy również kiełki, pokruszony ser typu feta, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. 4. Całość delikatnie mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Bez CebuliSkładniki: 100 g sałaty roszponki 100 g ser feta 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 3 łodygi selera naciowego 1/4 cebuli sos sok z połówki małej cytryny łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Sałatę przełożyć do salaterki albo na talerzyki. Pomidor oraz ogórek pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki(...)ser w mniejszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, połączyć składniki. Na koniec dodać oliwę oraz sól do smaku, wymieszać. Na sałacie układamy pomidor, ogórek oraz seler, wszystko polewamy sosem. Na koniec na górze układamy ser i posypujemy cebulą. Wierzch oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldfont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze(...)dzielimy na mniejsze cząstki. Orzechy także siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku
psgotujemygodzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć
Jadło i czytadło