fety, jajko. Wykonanie: 2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około
paapilotkaałyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody z mlekiem wkruszamy drożdże i czekamy aż ruszą. Wlewamy je do mąki(...)lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę i ser mozzarella kroimy w plasterki. Z ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w mące i formujemy placuszki. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wg uznania składniki, które Hońka zaproponowała i wieńczymy pokruszoną fetą.. Pieczemy 8-10 minutek i gotowe. Smakowitości w tej odmienności
Karczma HonoriettyIdealne połączenie sera z owocami. Składniki: 250 g truskawek 200 g borówek kalifornijskich 200 g winogron zielonych 200 g sera feta mieszanka sałat: rukola i radicchio sos pomarańczowy sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie owoce opłukałem, osuszyłem. Truskawki po o szypułkowaniu pokroiłem na plastry, borówki przepołowiłem, tak samo winogrona. Ser pokroiłem
R'n'G Kitchenpiękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki. Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta. Składniki: 1 kg dyni lub batatów 2 czerwone cebule 4 łyżki oliwy 4 łyżki syropu klonowego lub miodu(...)łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki soli pieprz ser cheddar natak pietruszki Nastawiam piekarnik na 200 stopni C. Dynię kroję, obieram i kroję w większą kostkę ( można nie obierać) Cebulę kroję w piórka. Warzywa układam na baszy wyłożonej pergaminem. Oliwę łączę z syropem klonowym, mieszanką polewam dokładnie dynię i cebulę. Warzywa posypuję solą, pieprzem, płatkami chili i wkładam do piekarnika
Kukuleczkisłoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka owijam folią aluminiową
Mango Papajafety sos balsamiczny Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć listki rukoli. Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i przekroić na pół. Następnie pokrojone truskawki ułożyć na rukoli. Ser feta rozkruszyć i kawałeczki ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość skropić sosem balsamicznym i od razu podawać
Monia miesza i gotujePIZZA Z CUKINIĄ z dodatkiem sera feta lub bryndzy. Do... Artykuł PIZZA Z CUKINIĄ I KREMOWYM SOSEM CZOSNKOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkażdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju słonecznikowegp 2 łyżeczki proszku do pieczenia kubek naturalnego jogurtu Ciasto filo rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Twaróg, fetę pokruszyć so miski, wbić jaja, olej, jogurt
AZgotuj!fety garść jagód, malin i truskawek sos balsamiczny* pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski. Truskawki podzielić na cząstki. Wraz z malinami i jagodami dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Całość polać sosem balsamicznym. Doprawić pieprzem. Wymieszać. * użyłam gęstego czarnego sosu balsamicznego, jeżeli go nie posiadacie możecie zastąpić go mieszanka oliwy
Moja Galeria Smakufetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
VioletoweKucharzeniefety 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka pesto z jarmużu - przepis tu Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 250 gram piersi kurczaka 1 brokuł, około 500 gram 60-70 gram makaronu kukurydzianego lub innego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron
Mango Papajacukinią i balsamicznym sosem. Taka co jeszcze pachnie latem chociaż już jest jesień. Składniki pokrój, ułóż na talerzu i polej dressingiem. cukinia pokrojona w plastry kawałek sera feta maliny arbuz roszponka sos balsamiczny Smacznego, Klaudia
Mango Papaja