ser feta - 6431 przepisów (strona:207/429)

Buraczki na rukoli 145

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 upieczony, średniej wielkości, burak -pół opakowania rukoli -50 g sera feta -garść posiekanego szczypiorku - sos winegret Upieczonego buraka kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy startego buraka, posypujemy pokruszonym(...)serem i posypujemy szczypiorkiem. Na koniec obficie polewamy sosem

Kulinarne przemyslenia
Barszczyk z botwinki 134

jego słodkawy smak. Składniki: • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami • sól, pieprz • 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego • 3 łyżki masła • sok z 1 cytryny • 4 jajka • 4 kawałki sera feta Wykonanie: • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki – osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki. • W garnku rozgrzać masło

To co kocham
Muffiny jajeczne 163

rano na przygotowanie śniadania Proponuję proste i efektowne muffiny z jajek. Poniżej podaję składniki, jakich zazwyczaj używam do ich wykonania, ale można dodać również inne ulubione (np. paprykę, ser feta, oliwki). Składniki na 6 muffinów: 4 jajka 8 pomidorów koktajlowych 1 mała cebula garść posiekanego szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu ok. 30 g wędzonej piersi kurczaka garść startego żółtego(...)sera typu gouda Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, szczypiorek do posypania Jajka roztrzepać widelcem w miseczce razem z solą i pieprzem. Posiekać pomidory, kurczaka i cebulę i dodać do miski z jajkami. Wymieszać i dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wykładać do wysmarowanej masłem formy na muffiny. Piec ok. 15 minut w temperaturze

Bullio
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 183

fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić(...)Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno

Ania i Marcin gotują
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 116

cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pora kilka minut(...)minuty. Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką. Smacznego! Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
Bruschetta z pomidorami i serem feta 159

Ciabata lub chleb 3 średniej wielkości pomidory (ja użyłam podłużnych pomidorów – dwóch czerwonych i jednego żółtego) pół ząbka czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem ocet balsamiczny świeża bazylia ser feta sól Przygotowanie Pomidory pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Skropić wszystko odrobiną balsamino i oliwy z oliwek, dodać szczyptę soli (ale ostrożnie

Kulinarne Inspiracje
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 296

nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko

Trzeci talerz
Sałatka z sałaty lodowej z jajkiem, ogórkiem, fetą i koperkiem z sosem czosnkowym 195

paczka serka feta (ok. 200 gram), 2 łyżki posiekanego koperku, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Sos czosnkowy według  TEGO  przepisu Wykonanie: Robimy sos czosnkowy według   TEGO  przepisu. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy umyte ogórki pokrojone bez obierania w plasterki, posiekany koperek, pokrojony w kostkę serek feta, dokładnie(...)mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki jajka, sos czosnkowy w takiej ilości, która jest dla Was odpowiednia i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, ogórek, ogórki, jajka, sos czosnkowy, ser feta

Bułka z Chlebem
Pomysły na śniadania w marcu 169

Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Vege Sushi z burakiem pieczonym Pizza z boczkiem i serem feta Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Ziołowy omlet na parze z pomidorami Sałatka z kabanosami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka(...)kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Papryczki Habanero z serem feta 187

Przysmak dla ludzi lubiących OSTRY smak. -- Skład: papryczki, ser feta, zioła np. prowansalskie, olej lub oliwa. Paprykę myjemy w ciepłej wodzie. Potem wydrążamy pestki itp. ze środka, obcinając od góry. -- Wydrążone papryczki zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Po odcedzeniu, nadziewamy serem, wkładamy do słoika i zalewamy olejem z ziołami. Opcjonalnie może być oliwa, czosnek, suszone pomidory, ... Tak przygotowane chowamy

chleba naszego
Dip z pomidorowy 128

Smaczny dip, który fantastycznie komponuje  się z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub mięsem. SKŁADNIKI: 20 dkg sera feta 5 łyżek jogurtu 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki , pozbyć się soku oraz gniazd nasiennych. Jogurt zmiksować z serem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojony czosnek i bazylię

Kopystką po garach
Sałatka z kurczakiem i fetą 169

przyjęcia czy grille. Polecam, bo jest szybko, smaczna i zdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka  * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni  * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz  * świeży koperek  Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Wyłożyć na sałatę pomidorki, kurczaka

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 206

efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno.  Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta, 1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem, 100 g szpinaku, garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek

SzczyptaSmaQ
Sałatka z arbuzem i fetą 253

Letnia, orzeźwiająca, niskokaloryczna sałatka na upalne dni :) SKŁADNIKI 1/2 kg słodkiego arbuza 1/2 czerwonej cebuli 180 g sera feta 20 szt. czarnych oliwek sok z połowy cytryny garść listków mięty 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry,  usuwamy pestki

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilla z hummusem, warzywami i fetą 109

Śródziemnomorskie tortille z hummusem, warzywami i fetą to doskonały pomysł na szybki obiad. Dzięki mrożonce warzywnej ( cebulka, papryka, pomidory i cukinia) unikamy krojenia warzyw i dzięki temu możemy mieć gotowy obiad w niecałe pół godziny. Tortille się świetnie przechowują w lodówce, ale też są idealne jako danie na wynos oraz do szkoły. Można je zjeść na ciepło, podsmażone krótko przed(...)opakowanie mieszanki węgierskiej HORTEX 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 200 g hummusu ( ja miałam z dodatkiem pomidorów suszonych ale może być klasyczny) 150 g sera feta Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać warzywa. Smażyć warzywa około 15 minut. W tym czasie puszczą dużo wody, więc trzeba się

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania