poza smakiem, sałatka dostarczy nam mnóstwa witamin i wartości odżywczych? ;) SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM, POMARAŃCZĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM Składniki na jedną porcję sałatki 2 duże garście szpinaku Mały upieczony burak Pół pomarańczy Pół gruszki Kawałek sera typu bałkańskiego (nieco mniej słody niż sery feta) Orzechy włoskie Kiełki jarmużu Oregano Sos Łyżka jogurtu naturalnego Pół łyżeczki pasty tahini Pół łyżeczki(...)miodu Upieczonego buraka oraz owoce pokroić na mniejsze kawałki Ser pokroić w kostkę Składniki sosu połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji Umyty szpinak wyłożyć na talerz, na szpinaku ułożyć pokrojone owoce oraz buraka Posypać serem, orzechami i kiełkami Polać sosem i posypać oregano lun innymi ziołami
HealthyCreationsłyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 bułki ciabaty lub 1 duża ciabata garść zielonej sałaty 200 g feta Pesto pomidorowe z papryką 1 grillowana czerwona papryka 6 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki twardego sera, u mnie bursztyn 2 łyżki oliwy sól do smaku Cukinię pokrój w paski, bakłażana w krążki. Oprósz(...)orzechy, suszone pomidory i oliwę. Zmiksuj sos. Następnie wymieszaj z utartym serem i dopraw solą. Przystąp do montowania kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki
codojedzeniapęczakiem i fetą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku 1/2 ugotowanego brązowego ryżu 1/2 czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 50 g sera feta 2 łyżki posiekanego koperku garstka świeżych liści mięty 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto można też modyfikować. Bardzo smaczne i wdzięczne danie. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej SOS 6 łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu
Zofianafetą - świetna solo, z ciemnym pieczywem , a także jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI garść szpinaku 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki dymka - ze szczypiorkiem 120g sera feta kilkanaście czarnych oliwek świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w cienkie, krótkie paseczki. Dymkę siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki
Moje Kuchenne Rewelacjemoże użyć papryk i sera w ilości takiej jakiej każdemu z Was będzie potrzebna. My użyliśmy dla nas dwoje 4 papryki i 100 g sera feta Przygotowanie Paprykę płuczemy i kroimy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych. Wykładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200'C lub używamy funkcji grill w piekarniku ( bądź na tradycyjnym
cookplprzekąskę. Nieskomplikowana a intrygująca biesiadników zastanawiających się, jakiż to smak może kryć się w tych niecodziennych "raffaello" ;) Pomysł na serowe kulki znalazłam tutaj CLIK Serowe kulki Składniki: 1 ser feta (w wersji light - chudy twaróg) 1 duża łyżka serka śmietankowego (typu almette, np. ziołowy) pieprz ziarna sezamu szczypiorek lub inna zieleninka papryka słodka/ostra Sery połączyć ze sobą, doprawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaudało mi się dorwać jednego ślimaczka, żeby ich spróbować. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: ciasto francuskie (275 g) około 200 g filetu z łososia około 100 g sera feta pasta wasabi przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie(...)Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę. Następnie delikatnie
PatiGotujeMakaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. 3 łyżki(...)parmezanu lub innego dojrzałego sera Wykonanie: Gotujemy makaron al dente. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski. Na czystą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek (nie pozwalamy aby się przypalił, ponieważ
Moja Mama Gotujesamo przygotowanie zajmuje mało czasu. Czyli coś dla zabieganych i dbających o to, co na talerzu. 2 porcje: 400 g mięsa mielonego 1/2 małej cukinii ok. 100 g sera feta 5 łyżek drobnej kaszy, np. jęczmiennej lub łamanej gryczanej niepalonej kolendra mielona i sól do smaku 1 łyżka oliwy Mięso doprawiamy. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)odstawiamy na sicie, aby ściekł nadmiar soku, ewentualnie odciskamy delikatnie w dłoniach. Ser kruszymy. Łączymy wszystkie składniki, formujemy kulki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy kotlety, posmarowane wcześniej oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, do czasu, aż kotlety się zrumienią. Porcja ma ok. 550 kcal
Kucharzycateż są pyszne. W ciepły dzień talerz takiej sałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita. Składniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła Sos: - 1/2 szklanki oliwy extra virgin - 3 łyżeczki soku z cytryny(...)żeby się nie przypaliło, układamy plastry gruszki, z każdej strony smażymy po 2 minuty, zostawiamy na patelni do wystudzenia. 2. Orzechy blanszujemy ok. 2 minut na suchej patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry. 3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy. 4. Umytą i wysuszoną rucol ę układamy w miseczkach, polewamy dressingiem
Apetyczna babeczkakolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz. Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kroimy w kostkę pomidory, cebulę i ser. Łączymy
Qchnia po prostufetą (na 2 - 3 porcje): 150g kaszki kuskus, 1 niewielka cukinia, połówka czerwonej papryki, połówka awokado, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny, 2 dymki, pół opakowania sera feta (około 135g), oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego tymianku. Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą: Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę
Gotuj Się Kto Możecytryną), feta,ogórek świeży, olej rzepakowy tłoczony na zimno, sok z cytryny, pestki dyni. Przygotowanie: mięso oprószyć dowolnymi przyprawami, usmażyć i ostudzić. Do miski wrzucić sałatę, pokrojone: ser feta, oliwki, mięso, ogórka. Posypać pestkami dyni, które wcześniej można lekko podprażyć. Polać sokiem z cytryny i olejem, popieprzyć i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotują