zrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej
Ana Mari's worldfont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze(...)dzielimy na mniejsze cząstki. Orzechy także siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku
psgotujemygodzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć
Jadło i czytadłoząbki czosnku · mała cebula · 50 g sera feta lub zamiennika · sól & pieprz · odrobina Parmezanu do wykończenia(...)już się dobrze przysmażą, dorzucamy cebulę i zmniejszamy ogień, tak by ją zeszklić. Dodajemy czosnek na kilkanaście sekund, kiedy cebula będzie gotowa, wraz z listkami brukselki , jabłkiem i serem pokruszonym w palcach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dwie, trzy minuty i gotowe Odcedzamy gotowy makaron, nie przelewamy go wodą (!) i mieszamy na patelni lub w garnku z sosem . Tak przygotowany makaron
Bazując na smakuskładników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę(...)czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku. 2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę i sama schodzi), płuczemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części
My Culinary Artcoś lekkiego i zdrowego? Może na sałatkę? To jedna z moich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i gotować
Cukiernia Pychotkipierożki są przepyszne! Naprawdę! Ciasto warstwowe i chrupiące, a w środku delikatny, ciągnący się ser- razem tworzą duet doskonały. Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty, a produkty znajdą się niemal w każdym domu. Spróbujcie i oceńcie sami Składniki: – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko + 1 białko do ciasta, 1 żółtko do nadzienia(...)mnie 12%) – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 60g miękkiego masła Nadzienie: – 150g dowolnego twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 100g sera feta – sól wg smaku Mąkę przesiać do miski razem z sodą i solą, zrobić dołek, dodać cukier, jajko i białko, wymieszać nie wprowadzając mąki. Dodać śmietanę
Smaki Arminecebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek
Kardamonovyprzygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko(...)rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieudek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie
Bullioudek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie
Bulliogrilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta 1 łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje