cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek
Kardamonovyprzygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko(...)rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieudek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie
Bullioudek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie
Bulliogrilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta 1 łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g boczniaka 1 łyżka masła 100 g sera feta lub kanapkowego typu feta pół szkl mleka 2 jajka 4 łyżki śmietany sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano opcjonalnie hyzop bazylia 1 biała papryka 1 cebula kawałeczek papryczki chili Z podanych(...)składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty. Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki. Ser, mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać
Gotowanie jest łatwesię przenieść do tego ciepełka ;) Składniki (około 4 porcje): 0,5 papryki (ja użyłam zielonej) 1 pomidor 0,5 kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 0,5 opakowania sera feta (tego o najmniejsze zawartości tłuszczu) 0,5 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru w składzie) 0,5 świeżego ogórka sos winegret (ja wykorzystałam gotowy z proszku, do którego(...)dodałam 2 łyżki wody i 2 łyżki oliwy z oliwek, jednak polecam zrobienie domowego sosu) Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy pomidora, ogórka, paprykę, ser kroimy w kostkę łączymy razem wszystkie składniki, dodajemy sos i mieszamy najlepiej jest wstawić sałatkę na minimum godzinę do lodówki SMACZNEGO ! ! ! :) Na koniec chciałabym Wam wspomnieć o projekcie żywieniowy, który może Was zainteresować. Jest
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek – 3-4 ząbki * pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek
Ostra na Słodkososem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki , -ser feta , -kukurydza , -groszek, -papryka kolorowa , -świeże pieczarki , …i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy… Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników(...)dowolnej kolejności. Aby nadać lekkości, sałatę możemy ułożyć w dwóch, nawet trzech warstwach. Na wierzchu możemy wysypać starty na grubej tarce żółty ser i ułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Ja dzisiaj zrezygnowałam jednak z sera i jajek, gdyż tym razem sałatka była dodatkiem do grilla :) Poza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane
Codzienna kuchnia niecodziennaowinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję. Składniki (dwie porcje): 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h) garść rukoli 60 gram sera feta garść migdałów Upieczonego buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące
Mango Papajasztuki czosnek – 2 ząbki seler naciowy – 2 łodygi fasola czarna – 1 puszka z zalewą (400g) kmin rzymski mielony – ½ łyżeczki ostra mielona papryka – ½ łyżeczki ser feta – 40 g świeża kolendra – 6 gałązek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Cebula powinna ładnie
wiecejwarzyw.plgrillowaną gruszką konferencją z dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku. - trzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe , w maju u mnie na grillu nie mogło zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki. PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ - 2 opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak - 4 gruszki konferencje - 1/3 kostki fety - zioła np. koperek, sprawdzi się(...)SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa z oliwek - pęczek szparagów - 6 ugotowanych jajek przepiórczych - pęczek rzodkiewek - dymka - 1/3 kostki sera feta - ogórek zielony - koperek - 1 mała cebula - sól, pieprz, ocet balsamiczny do smaku Cebulę, ogórka, rzodkiewkę kroimy w talarki. Szparagi obierz i albo podsmaż na patelni przed grillem
SMYKWKUCHNIpęczka natki pietruszki 15 listków mięty 15 listków bazylii 1 mała cebula 5 łyżek oliwy extra vergine sok z połowy cytryny 1 łyżeczka syropu trzcinowego (lub miodu) ser feta sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i obrać. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki
zadanie-gotowaniepozostałych składników nie dobrała po swojemu. Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie! Polecam:) składniki: 4 ziemniaki 5 jajek słoiczek czarnych oliwek 1/2 główki młodej kapusty pęczek szczypiorku 150 g sera feta 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotować(...)mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę i ser. Szczypiorek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć. Kapustę poszatkować. Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły
6niebocukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki(...)mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec
Gotowanie jest łatweśredniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana
KasiaiKrzysiu.plSałatka bardzo prosta, bardzo smaczna i zazwyczaj traktuję ją jako samodzielne danie obiadowe, gdyż jest sycąca (ale nie 'ciężka'!). Sałatka: * pierś z indyka- 200 g * pomidory koktajlowe- 200 g * ser feta- 100 g * mix sałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta 10 - 12 zielonych szparagów sól pieprz czosnkowy suszony tymianek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy
Kulinarne przygody Gatitychoć wszystko było przemyślane. Wyszło mega pysznie, nawet lepiej, niż się tego spodziewaliśmy. Składniki 100 g kaszy bulgur 1 mała puszka soczewicy 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g drobiowej szynki konserwowej 4 pomidory suszone z zalewy 10 czarnych oliwek 50-60 ml oleju z orzechów włoskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy(...)sałatek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, osączamy z wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na paski. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oliwę miksujemy z posiekaną natką i przyprawą. Polewamy kaszę i zapiekamy
R'n'G KitchenKremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło(...)zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki ryżu • sól do gotowania ryżu Wykonanie: • Truskawki obrać, umyć i zagotować z cukrem w ok. 1,5 litra wody
To co kochamdwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca). Tak przygotowaną pierś rozbić tłuczkiem
Bulliodwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca). Tak przygotowaną pierś rozbić tłuczkiem
Bullioworeczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 100 g sera feta 3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia
Słodko-Słony Świat Ilony