Szaszłyki z sosem charmoula Marokańskie kefty Pity z klopsikami, botwinką, fetą Pity z rybą i surówką Kanapeczki z halloumi Cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i Oliwatrzy ząbki sól , pieprz WYKONANIE: Szpinak odgotować, posiekać drobno. Kurczaka pokroić w małą kostkę, opruszyć przyprawą do kurczaka. Mięso obsmażyć na patelni, dodać szpinak, czosnek oraz ser feta. Wszystko smażyc ok 10 min. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyKoniec lata i początek jesieni to wspaniały czas na dania z cukinii. Może być faszerowana, z serem feta lub - tak jak ja dzisiaj serwuję - z mozzarellą i pomidorami. Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą: SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam grillowaną cukinię na wiele sposobów - a to z fetą, a to z pomidorem i mozzarellą. Ostatnio ugotowałam za dużo kaszy do gulaszu (jak dla pułku wojska) i zastanawiałam się, jak można ją połączyć z moją ukochaną cukinią, której zwiozłam od Teściowej w ilości również jak dla wojska .... Wyszła więc taka oto sałatka z kaszy jęczmiennej z grillowaną cukinią
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula
Kolizje Smakówfasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwaopracowane na podstawie bardzo ciekawego artykułu An Introduction to Mediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh
Chilli Czosnek i Oliwaktórych fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest
Chilli Czosnek i Oliwauprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście ). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej patelni grillowej. Gotowe bakłażany są w środku bardzo miękkie
Chilli Czosnek i Oliwapodać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki
Chilli Czosnek i Oliwaplasterki, zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Zajadaj samą lub w towarzystwie kawałka kurczaka czy grillowanej ryby. Możesz też posypać ją fetą. Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy w pojemniczku. Polecam Wam też przepis na cytrusową sałatkę z kuskusem
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam Post Papryka faszerowana po grecku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki - 1 kapusta pekińska - pojedynczy filet z kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć
Świat Smakudzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą
bastalenanorweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalena