podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej 12 kostek 1x1 cm sera feta Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nie wałkujemy ciasta francuskiego! Kwadraciki rozkładamy na papierze do pieczenia, a papier na kratce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Farsz
cooklifeobtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt jest rewelacyjny
Walijskie Pichceniekomponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej jadam
Kulinarne przygody Gatitysię rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki lub skruszonym serem feta
Taste Of My Daynatkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami i papryką z fetą kaszanka w połączeniu z cukinią,cebulą jest pyszna, warto spróbować my lubimy zjeść z bułeczką........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków
Chilli Czosnek i Oliwacebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Kitchens Alphabetwszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki
pichcisztoGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchnipółmisku, posypujemy pociętą bazylią. Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret. Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie
Kulinarny karnet Christopherawyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę podam w najbliższym czasie
Kulinarny karnet Christopherapłatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraWitajcie! Dziś mam dla Was sałatkę makaronową według przepisu Marzeny . Składniki: Makaron Pomidorki koktajlowe Suszone pomidory Ser feta Świeża bazylia Zmieniłam trochę sos i dodałam tylko: 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów Siemię Lniane Słonecznik Sałatkę robi się bardzo szybko. Jest bardzo smaczna. Pozdrawiam Serdecznie
Chocolate Stop TemptingSkładniki: 10 sztuk cebulek marynowanych, 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych, 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie: Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy
Aga w kuchnitrochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez
Aga w kuchni