ser feta - 6431 przepisów (strona:315/429)

CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 185

cukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Stopniowo, mieszając łyżką, dolewamy(...)pieprzem do smaku.  Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników.  Łyżką nabieramy porcje

cool and minty
Pierogi z botwinką 216

się w wielu przepisach.  Świetnie  nadaje się na farsz do pierogów. Tym razem pierogi z botwinką, bryndzą i fetą. Można dać tylko jeden gatunek sera - albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc  użyłam  obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi(...)szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania:  jogurt wymieszany z pastą paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość

Stare Gary
Frittata z szynką i fetą 67

szynką i fetą, w którym paprykę z powodzeniem zastąpisz kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Poniżej dokładny opis przygotowania oraz kilka porad. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami: natką, szczypiorkiem, rukolą, kolendrą, a nawet koperkiem lub bazylią. Frittata z szynką i fetą SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki mleka 130 g szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 65 g tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku ½ czerwonej(...)jasna część – 35 g sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Umytego pora kroję wzdłuż na cztery i siekam w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Potrzebujesz około 65 g tartego sera. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, bursztynem, cheddarem, grana padano.. Połowę czerwonej papryki kroję w kosteczkę. Porada. Możesz zastąpić ją garścią posiekanych na cztery pomidorków

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM 302

szpinaku  kiść białego winogronu  ok. 10 koktajlowych pomidorków  garść prażonych pestek dyni  oliwa  ocet balsamiczny  ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie)  ser sałatkowy typu feta  Sposób przyrządzenia:  Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami

pieprzny smaczek
Tortilla ze szpinakiem i szynką parmeńską 148

SKŁADNIKI: Świeży szpinak Szynka parmeńska Ser bałkański lub feta Tortilla pszenna Czosnek Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak. Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w rulon i po chwili

kulinarnyJa
Sałatka warstwowa z brokułem i selerem naciowym 191

Witajcie. Każda modyfikacja sałatki brokułowej z fetą jest mile widziana. Tym razem z dodatkiem selera naciowego. Bardzo pyszna. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 mała puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki słonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielić(...)różyczki, ugotować na półtwardo z osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. 2. Kukurydzę odcedzić, a ser pokroić w kostkę. Selera pokroić w plastry. 3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, cukru i pieprzu. 4. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 5. Ułożyć sałatkę - od dołu: brokuł, ser, kukurydza, seler naciowy

Kuchnia domowa Ani
Pizza raz jeszcze 149

kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć  białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na  placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się i nadał

Right Behind The Kitchen
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 165

Chaczapuri adżarskie: 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 4 żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli  lub  200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście(...)okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz tutaj . Fetę, bryndzę i mozzarellę pokrusz i połącz ze sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę

Food Square
Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem typu greckiego 171

talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, BAZYLIĄ I SEREM TYPU GRECKIEGO Składniki: - 500 gram pomidorków koktajlowych (lub inna, dowolna ilość) - 270 gram sera typu greckiego (feta) - świeża bazylia Przygotowanie: Pomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka

Życie zamknięte w smaku
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 211

łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone trochę grubo pokrojonego szczypiorku  cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę sera żółtego, startego na tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga: ser może być dość

Kuchnia Prezydentowej
Ślimaczki z ciasta francuskiego 154

Szybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie.   Przygotowanie:     Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki

Aga w kuchni
Rolada z indyka nadziewana brokułem z sosem serowym 146

część podałam na obiad a resztę wykorzystałam jako wędlinę na kanapki. składniki: rolada 1,2 kg piersi z indyka 1 nieduży bokuł (ok 500 g) 150 g sera sałatkowego typu feta sól,pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej rzepakowy sos serowy  250 ml śmietanki 30 % 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy Brokuła podzielić

Monia miesza i gotuje
Pomidorowy makaron z warzywami. 147

osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną(...)doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień.  W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy

vegetanie
Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami 128

listki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak surowy, drobnolistny, świetnie nadaje się do sałatek z dodatkiem serów pleśniowych, oscypka, fety czy parmezanu.  Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania