talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, BAZYLIĄ I SEREM TYPU GRECKIEGO Składniki: - 500 gram pomidorków koktajlowych (lub inna, dowolna ilość) - 270 gram sera typu greckiego (feta) - świeża bazylia Przygotowanie: Pomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka
Życie zamknięte w smakułososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone trochę grubo pokrojonego szczypiorku cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę sera żółtego, startego na tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga: ser może być dość
Kuchnia PrezydentowejSzybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki
Aga w kuchniczęść podałam na obiad a resztę wykorzystałam jako wędlinę na kanapki. składniki: rolada 1,2 kg piersi z indyka 1 nieduży bokuł (ok 500 g) 150 g sera sałatkowego typu feta sól,pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej rzepakowy sos serowy 250 ml śmietanki 30 % 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy Brokuła podzielić
Monia miesza i gotujeosoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną(...)doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy
vegetanielistki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak surowy, drobnolistny, świetnie nadaje się do sałatek z dodatkiem serów pleśniowych, oscypka, fety czy parmezanu. Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz
Moja smaczna kuchniaszparagami." Składniki : 350 g mąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo : 200 g fety 5 świeżych pomidorów 10 zielonych szparagów twardy ser żółty np parmezan oregano, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką(...)ręcznie po przez rozgniatanie. Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy
Słodkie Przyjemnościpyszna :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju) 1 żółta papryka 1/2 cebuli czerwonej garść zielonych oliwek 1/2 kostki sera sałatkowego typu feta przyprawa do sałatek łyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka) 2 łyżki wody Sposób wykonania: 1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu: pokrojona sałata lodowa odsączony tuńczyk(...)pokrojony w kostkę ser sałatkowy zielone oliwki pokrojona w grubą kostkę papryka pokrojona w piórka cebula czerwona 2. Olej, wodę i przyprawę do sałatek mieszamy i polewamy sosem sałatkę. 3. Sałatka jest od razu gotowa do spożycia. Smacznego
Kuchnia domowa Anitrzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy: - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Życie zamknięte w smakuSałatkę grecką można przyrządzać na tysiące sposobów. Tym razem wersja z sałatą lodową. Szybko się robi i zawsze smakuje. Składniki (na dwa półmiski): 1 sałata lodowa 1 ser sałatkowy typu feta pomidorki koktajlowe ogórki zielone czerwona cebula czerwona papryka zielone oliwki Dressing: oliwa z oliwek musztarda francuska sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina octu balsamicznego miód Sposób wykonania: 1. Sałatę(...)lodową pokroić, ułożyć na dnie półmiska. Na sałacie ułożyć kolejno: pokrojone ogórki, paprykę, połówki pomidorków koktajlowych, ser pokrojony w kostkę, oliwki i pokrojoną w piąrka cebulę. 2. Przygotować dressing i gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego
Kuchnia domowa Aniskładników, 2 minuty i gotowe! Składniki: 2 tortille pełnoziarniste, 2 duże garści roszponki, 8 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 2 łyżki posiekanej szczypiorku, 50 g sera sałatkowego lub fety sól, pieprz Przygotowanie: Jogurt mieszamy z majonezem, szczypiorkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Tak przygotowany dip rozsmarowujemy na placku tortilli, kładziemy roszponkę,ser, pomidory i zwijamy
Lena Gotujelubię i często robię. Dressing robię różny w tym przypadku tylko sok z pomarańczy. składniki: 2-3 garście mieszanki sałat 1 awokado 1 duża pomarańcza 110 g sera sałatkowego typu feta kolorowe zioła do sałatek Kamis Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Połowę pomarańczy
Monia miesza i gotujeposmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut w piekarniku w temp. 170 stopni Celsjusza. Nadzienie: -3 pęczki botwinki -3 łyżki posiekanego szczypiorku -200 g pokruszonej fety - 2 plasterki sera koziego -2 ząbki czosnku -2 łyżki miodu -sól, pieprz Botwinkę umyć, pokroić buraczki oraz liście na cienkie paski. Buraczki podsmażać na oliwie na patelni(...)minut. Na patelnię dorzucić pokruszoną fetę, szczypiorek oraz 2 łyżki miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód. Zalewa: -200 ml śmietany 12% -2 jajka -sól, pieprz Śmietanę energicznie wymieszać z jajkami. Gotową zalewą zalać farsz przygotowany wcześniej. Na koniec położyć małe kawałki sera koziego na wierzch tarty. Smacznego
Receptura smakuLatem nie mamy ochoty na gotowanie i jedzenie ciężkostrawnych posiłków. Proponuję szybką sałatkę idealną na gorące dni. Potrzebne składniki: garść bazylii 2 pomidory 1 ser kozi typu feta 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Do sałatki dodajemy pokrojony pomidor, liście bazylii i pokrojony w kostkę ser. Całość polewamy oliwą
Łycha smakówSkładniki na naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki orkiszowej sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju farsz: 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta w oleju 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex natka pietruszki kilka łyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej
Życie zaczyna się w kuchni