słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach(...)wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy żeby buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchenSkładniki : 1 średnia cukinia 1 opakowanie sera koziego lub feta 1 puszeczka filecików z anchovies 2 pomidory dojrzałe 1 mała cebula 25 g parmezanu bazylia sól, pieprz oliwa Cukinię pokroić wzdłuż na plastry i posolić. Sos cukiniowo - pomidorowy. Pierwszy i ostatni plaster razem ze skórką pokroić i przesmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą . Pomidory sparzyć ,obrać(...)skórki ,pokroić ,połączyć z przesmażoną cukinią i cebulą. Dodać starty parmezan ,listki bazylii ,sól ,pieprz i zmiksować. Na każdy pasek cukinii położyć kawałek sera i filecik anchovies ,przewiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką i grillować z wszystkich stron. Podawać z przygotowanym sosem . Cukiniowe roladki smakują równie dobrze na zimno
Kulinarny karnet Christopheradoskonały sposób na przystawkę.Budzi zachwyt wśród gości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe. Składniki: 2 długie ogórki sałatkowe 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki) sól,pieprz świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii) Ogórki(...)utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać. Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem. Pomidorki rzymskie dobrze umyć
Niespełnione zdolności kulinarnesama jest także ideałem … Moje chłopaki , wredniacko wyjadali ser labnech … cóż był własnej roboty więc jak zawsze przedłożyli go nad resztę .. Polecam ! składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 papryka biała 1 mała puszka kukurydzy 2 garście liści szpinaku 6 kulek sera labnech lub fety 1 cebula czerwona zielone oliwki faszerowane papryką dresing : 3 łyżki(...)lubi i ma fantazję Ważne , żeby wszystko wylądowało na jednym półmisku .. Składniki na dresing łączymy ze sobą w miseczce . Gotowym dresingiem polewamy warzywa , na wierzchu kruszymy ser labnech , układamy oliwki i gotowe . Serwujemy na świeżo Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka grillowa „Rozpustny Grek w Pekinie „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować w osolonej wodzie przez(...)widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty. Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut, aż masa się zetnie
wyzwania kuchennebardzo łatwo przygotować. Lekka sałatka na kolację. Przepis na szparagi – sałatka Składniki: na 2-4 porcje 250 g zielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz(...)minuty, po czym odcedź i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój zielony kolor. Opłukaj i osusz sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą
codojedzeniasię znalazło pod ręką a ze dobrze smakuje to przekazuje Wam przepis. składniki: 1 średnia główka sałaty lodowej 350 g wędzonej piersi z kurczaka 200 g sera sałatkowego typu feta 250 g pomidorków cherry 1 mała puszka czerwonej fasoli sos 8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano zioła(...)odstawić aby smaki się przegryzły. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Wędzonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Ser również pokroić w średnią kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki przełożyć do porwanej sałaty. Delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę połączyć z sosem tuż przed podaniem. Sałatkę można podać
Monia miesza i gotujezaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie(...)niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak nie miał sosu śmietanowego). Przyprawiamy. Kroimy ser sałatowy/fetę na kawałki. Wylewamy zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym
Fleksitarianizm.plSzybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz(...)blaszce. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto. 4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika. Zapiekamy przez 12 minut w 220 stopniach C i zajadamy
Sajkofanka smakualbo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni. Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć(...)dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami
Trzeci talerzProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego
Piekielna Kuchnia Patigram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj, aż pojawi się kula ciasta(...)tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut. Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej masą podpieczony spód. Na wierzch masy ułóż Marwitki posmarowane
AZgotuj!Faszerowana suszonymi pomidorami i serem pierś z indyka, zawijana rolada. Delikatna, soczysta, aromatyczna. Podałam ją z kaszą i surówką z pora. Mięso jest delikatne w tej wersji, więc polecam ostrzejsze surówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa(...)surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnisezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele), – ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak), – sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella. Należy pamiętać: – o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki(...)bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu. The post Sałatka słoikowa appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięarabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania(...)szpinakiem i serem halloumi ➤ czas przygotowania: 60 minut Składniki / na 4 porcje: na faszerowane papryki: 6-8 sztuk papryk Ramiro, zależnie od ich wielkości, albo 4 zwykle papryki 200 g kaszy bulgur (1 szklanka) 240 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 1 opakowanie 125 -150 g szpinaku baby 1 opakowanie 200g sera halloumi (ewentualnie fety) 3 czubate
Chilli Czosnek i Oliwa