cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 3 ząbki czosnku 150 g mielonego mięsa wieprzowego 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz miąższ, uważaj aby nie przedziurawić skóry. Wydrążone warzywa dopraw(...)Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem . Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella. Jednym słowem cukinie może kształtować „dowolna dusza” (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym
kuron.com.plpomidory – 3 szt * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory(...)zrobi się gęsty i zredukowany. Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką. Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco! Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością
Ostra na Słodkopożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi. Dziś
Zasmakuj Kuchnijednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania) 1/2 opakowania
Codzienna kuchnia niecodziennaktórzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także po szpinak, zwłaszcza w połączeniu z serami, takimi jak feta albo ricotta. Zapiekanka ziemniaczana inaczej Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku
Zasmakuj Kuchnisuszone pomidory i pokrojony środek z cukinii. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy razem przez chwilę. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem, a na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser z niebieską fetą. Myślę, że cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami stanie się jednym z Waszych ulubionych dań. Smacznego! Post Cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miał jak najmniej kalorii dodaj więcej masła najlepiej w momencie gdy będziesz dodawać kaszę na patelnię. Masło sprawi że nasze danie będzie bardziej maślane . Jeżeli lubisz dodaj też ser żółty bądź fetę. Takie danie również świetnie smakuję na zimno ----> A dzięki dużej zawartości błonnika danie jest bardzo sycące więc idealne do pracy na lunch
Wylizany Rondelżadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych). I ja postanowiłam się skusić na wypróbowanie tego płynnego
Kulinarne przygody Gatityszypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty. Post Sałatka z bobem i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarzywa (u mnie dzieciaki same ozdabiały pizzę). Możemy dodać też bardziej “dorosłe” dodatki jak zredukowany sos balsamiczny, przepis tutaj we wpisie o sałatce z szparagów lub ser np. typu feta (jak ktoś spożywa nabiał w diecie paleo), albo krem z mleka kokosowego, jagody goji, albo śledzie co kto lubi. Śledź z arbuzem to było by ciekawe połączenie
PaleoLifeproste danie, które mimo wszystko jest naprawdę smaczne. Korzystamy tu z gotowych tortilli, mieszanki sałat, którą można dostać w prawie każdym warzywniaku oraz sklepie i z greckiego sera sałatkowego typu feta. Całość tworzy pyszne połączenie, które na stole może pojawić się dosłownie w kilka minut. Proste pomysły w kuchni czasami sprawdzają się idealnie
Milion Smakówpomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy. SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa słodkiej
Calzonella.comnaturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły? Składniki: 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa sól zielona kolendra lub pietruszka jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowaniechilli, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w cienkie paski. Gotowego kurczaka dodajemy do sałatki. Dekorujemy pokrojonym w kostkę białym serem sałatkowym lub fetą i posypujemy garścią nasion granatu. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny