fetą na pewno będzie smaczniejszy w letnim sezonie, kiedy zioła będą smakowały tak jak trzeba. Obecnym jeszcze do tego daleko, ale coś do jogurtu i fety trzeba było dodać. Wylądowały w nim więc koperek i natka pietruszki. Z dodatkiem zielonej dymki byłby jeszcze lepszy. A, i nie szalejcie z solą. Pamiętajcie, że feta jest dość słonym serem(...)głowie. Czekajcie aż sama doczekam się swojej działki. I z prawdziwego zdarzenia zamykanego grilla. Będę kombinować nawet ze śniadaniami. Desery? A proszę bardzo. Będą też desery. Składniki: 200 g fety 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz Fetę, jogurt i obrane ząbki czosnku
Kardamonovymąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 250 g ricotty 150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita 2 jajka 50 g parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta
Monia miesza i gotujebundz). Wlewamy wodę, całość łączymy widelcem. Do tego nadzienia nie nada się ciapowata i tłusta ‘polska feta’ – ani sałatkowa, ani odchudzona w wersji light. Łatwo teraz kupić oryginalną fetę – jest połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni(...)instant 1 niepełna łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli 250ml ciepłej wody 6 łyżek stołowych oleju rzepakowego SKŁADNIKI NADZIENIA 2 jajka M 200g twardej fety z mleka owczego i krowiego (albo oryginalnego gruzińskiego sera suluguni) 100g tartej lub kostkowanej mozzarelli (albo niesolonego sera bundz) 8 łyżek stołowych wody 4 łyżeczki masła
Karo in the Kitchenprzez kiszonego i pasty humusowe, do gulaszu. Popularnym dodatkiem jest kuskus perłowy (moghrabieh), który na szczęście można kupić już w Polsce. W Libanie są najlepsze na świecie sery – świeży halloumi, przypominający fetę kaszkawan i shanklish, czyli coś w rodzaju bryndzy podawanej z pomidorami i ziołami. Shanklish Jada się sporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki(...)innych krajach regionu. Chyba że traficie do dzielnicy ormiańskiej, gdzie ilość cukru w cukrze musi się zgadzać. Mój ulubiony deser kenafeh czyli słodki deser oparty na ciągnącym się serze. Lubią go nawet miejscowe bezdomne koty. I oczywiście koktajle ze świeżo wyciskanych owoców. Miejscowi piją też jallab – słodki kompot z rodzynek, lemoniady i koktajle mleczne. Co przywieźć z Libanu
Ugotowane pozamiatanepomidorków koktajlowych do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska(...)wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Rozkruszamy ser i gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory siekamy na drobne części. Oliwki kroimy w plasterki. Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy i zalewamy sosem szpinakowym
Poezja smakudowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką(...)chlebki naan 4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej) 1 cukinia, pokrojona w plastry 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 ząbek czosnku, starty 120 g ulubionego sera żółtego, startego 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego czarnuszka suszona bazylia sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić
Food Squarewłasny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym) 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić z ciasta francuskiego) sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Jeżeli używasz mrożonego(...)Odstaw. Wyjmij podpieczone spody tart z piekarnika. Gdy przestygną, palcami wgnieć środek, dzięki czemu uzyskasz okalający nadzienie rant tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową
Monia miesza i gotujeciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 15 koszyczków (ilość zależy od wielkości foremek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki (lub innej wędliny) pół świeżej papryki ser mozzarella (ok. 125 g) 2 jajka zioła prowansalskie olej lub masło, jeśli używasz stalowych foremek na muffinki sól Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i pokrój na kwadraty. Stalowe(...)koszyczka. Na wierzchu posyp posiekany ser, po szczypcie soli i ziół prowansalskich. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumienią) . Do koszyczków możesz włożyć… boczek, wędzoną lub obsmażoną pierś kurczaka, cebulę, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, kukurydzę, groszek konserwowy, brokuły, pieczarki, oliwki, sery (edamski, gouda, camembert, fetę). Do koszyczków
Kulinarny S.O.S.daniu. Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem pomidorów z puszki i parmezanu. Pyszna! W sezonie letnim idealna będzie zupa ze świeżych, dużych i mięsistych pomidorów. Dodatkami sprawdzonymi będą tarty ser, np. grana padano, parmezan, dziugas lub mozzarella, śmietana, jogurt naturalny, oliwa i świeża bazylia. Zupę krem z pomidorów przygotujecie: ze świeżych pomidorów, ze świeżych pomidorów z dodatkiem słodkich, małych koktajlowych(...)jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką. Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą: ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella, śmietana lub śmietanka, gęsty jogurt naturalny, oliwa, wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper, z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi polanymi oliwą
Zasmakuj Kuchniszpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie
Eat me! Fit me!dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy
kruche babeczkiwybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest przepięknie podane i uzupełniane na bieżąco. Sądzę, że będę miała okazję pokazać Wam hotelową kuchnię i potrawy już za kilka dni. A tymczasem
W mojej kuchniplasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną
JejKuchniasojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamsznudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus
Corner With Recipesmogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta
Kuchnia Prezydentowejjogurtu naturalnego łyżka oleju 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soli Nadzienie: 3 jajka 80 ml jogurtu naturalnego 40 g sera camembert 200 g fety kilka świeżych fig łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy
Powiedz dietom niesuszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta
Kulinarne przygody Gatityzrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-). Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola. Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść