pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas na najtrudniejszy test – sery. Znacie tą frustrację, kiedy próbujecie pokroić fetę, a ona kruszy się na desce, rozpada w nieregularne grudy, zamiast schludnej kostki? Z tymi nożami bez problemu dało się pokroić ją w piękne równe kosteczki
Kolizje Smakówplacki ziemniaczane z gulaszem z kurczaka po węgiersku >>> placki ziemniaczane z gulaszem wołowym >>> placki ziemniaczane z musem żurawinowym i białym serem placki ziemniaczane z sałatką z fetą, pomidorkami i kiełkami >>> Jak zrobić placki ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Tradycyjne placki ziemniaczane
Moja Książka Kucharskaorzechami włoskimi Sałatka hawajska Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Sałatka z serem korycińskim i gruszkami Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Sałatka z serem pleśniowym i awokado Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Sałatka z tuńczykiem
My Chcemy Jeśććwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki pęczek szczypiorku kawałek (około 200 g) fety owczej (można zastąpić dowolnym, wyraźnym serem np. bryndzą). Na sos: ¾ szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu
ladykitchenMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Chaczapuri to tradycyjna gruzińska, bezmięsna potrawa, uwielbiana przez Gruzinów i turystów. O tym daniu słyszałam wielokrotnie. Gdy odwiedziłam gruzińską restaurację …
My Blueberry Cornergóra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny
Trzeci talerzbyła zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja od szczęśliwych i wolnych kur garść szpinaku lub jak u mnie dziś garść roszponki owczy sycylijski ser-pecorino,a u mnie dziś feta (choć według mojego skromnego zdania i intuicji, to nawet koło fety nie leżało) cilieggino di Pachino, a u mnie pomidorki koktajlowe bodajże hiszpańskie- nie leżały
Z Kuchni Do Kuchnikażdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy
potrawyregionalnekostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej
ladykitchencebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia
Stare Garymięsa mielonego wieprzowego 150-200 g fety 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe
Monia miesza i gotujeserka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników
Pichceniomaniamąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól
Kulinarny PamiętnikSŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery
bistro mama