ser feta - 6431 przepisów (strona:332/429)

Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie 159

Składniki: 450g szpinaku 250g sera Ricotta 4 ziemniaki pęczek szczypiorku 100 ml śmietanki 40g fety 500g mąki wrocławskiej gorąca woda Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szpinak roztopić w rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce przygotować ciasto(...)Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze z 3 - 5 min. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać do niej fetę i zagotować do pierwszych bąbelków na wolnym ogniu ( feta się rozpuści ). Można złamać smak i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Pierożki posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem.............................. Smacznego

Gaździnka warzy
Śniadanie mistrzów: jajka zapiekane w szynce + pomidorki zapiekane z serem roquefort 176

przepadam za śmierdziuchami, więc z wiadomych przyczyna znalazł się u mnie taki, a nie inny), jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, możecie dać zwykłą mozzarellę, feta też się sprawdzi. Jeżeli rano okaże się, że sera nie ma w lodówce - wystarczy zwykła oliwa, zioła i tak dalej i tak dalej. Mówiłam, że ogranicza nas tylko wyobraźnia, prawda? :) Składniki: -  Jajka - ilość

Cook&Love
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 229

bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik do 200 C (grzanie góra

Zasmakuj Kuchni
Halloumi burger – cypryjska kanapka 151

letniej atmosfery polecam wam halloumi burger, czyli kanapkę z grillowanym serem cypryjskim. Prawdziwy ser halloumi powstaje tylko na Cyprze. Dla mieszkańców tej wyspy stanowi on główny element kuchni. Jest to też najbardziej znany produkt eksportowy Cypru. Mniej więcej ser halloumi dla Cypryjczyków jest tym samym co dla Greków feta. Konsystencją przypomina on nieco nasz oscypek, ale w smaku jest(...)bardzo delikatny, nie jest tak intensywnie jak właśnie oscypek doprawiony solą. Ser halloumi od pewnego czasu dostępny jest w naszych dyskontach. Jego cena za porcję wielkości kostki masła wynosi od 6 do 10 zł. Nie jest więc tani. Warto jednak po niego sięgnąć, jak nie na grilla to na pewno przyrządzając halloumi burger. Do przyrządzenia dania przyda wam się grill

Kuchennyviral.pl
Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą 168

temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  200 gram kurek  300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka  ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu:  klik(...)śmietaną i dodajemy starty ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową

Mango Papaja
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 328

duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz  Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię(...)odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.  Następnie usmażyć naleśniki.  Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać

Monia miesza i gotuje
Tarta 3 sery z zielonym groszkiem 162

tygodnie temu jadłam pyszną tartę z serami (E. - dziękuję 😊) i zainspirowana tamtą postanowiłam zrobić podobną. Dla koloru dodałam zielony groszek. O tej porze roku używam groszku mrożonego. Jest wygodny w użyciu i ma piękny kolor, idealnie współgrający z dzisiejszą pogodą. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto 200 g mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 100 g zimnego masła(...)Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą gruszkę. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 124

łyżeczki kardamonu garść ulubionych orzechów (włoskie, pekan) albo pestek dyni 2 garście rukoli lub szpinaku albo miks sałat opcjonalnie grillowane mięso z kurczaka albo twardy biały ser solankowy, w ostateczności może być też feta Sos kawowy do sałatki 2 łyżeczki brązowego cukru lub melasy daktylowej 3-4 łyżki bardzo mocnej, gorącej kawy 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju

Cztery Fajery
RYŻ SMAŻONY Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 162

zimno. Jest dobre do odgrzewania w kolejnych dniach lub do zabrania do pracy. Przygotowany w ten sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu.  Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb.  Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu

cool and minty
Pasta z tuńczyka, koziego twarożku i Ajvaru 243

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki łagodnego Ajvaru 1 duży ogórek kiszony, np. małosolny 150 g miękkiego sera koziego (do smarowania pieczywa lub typu feta) 2 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, ogórka pokroić w kostkę. Jeśli używamy seka typu feta, należy rozgnieść go widelcem. Wymieszać z serkiem, Ajvarem

Czerwień i błękit
Zupa z pieczonej papryki 165

dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2  główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę nic tworzyć ;) Po prostu odsyłam  Was do filmu :  https://youtu.be/iHlg1CSWNwE  jak obrać paprykę ;) Obraną paprykę

dlaSmaQ
Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 124

piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach  Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada:    Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze

AZgotuj!
Deska serów 179

Opis Deska serów: Deska serów to słynny francuski sposób na podawanie sera żółtego i serów pleśniowych. Przygotowanie apetycznej deski z samymi serami bądź serami i wędlinami to sposób na proste, a jednocześnie eleganckie zaserwowanie przekąsek. Mimo iż jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, to efekt jest naprawdę wytworny. Uwielbiam przygotowywać takie deski przekąsek na przyjęcia. Różne gatunki serów w towarzystwie słodkich(...)odpowiednio pokrojone i estetycznie ułożone. Idealnym dopełnieniem deski serów będzie również dobrze dobrane wino. Sery powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przed podaniem zawsze wyjmuję je na około godzinę przed z lodówki. Nabiorą w ten sposób wyrazistego smaku i właściwej konsystencji. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: Świeże – Mozzarella, Feta, Chevre (kozi), Ricotta Miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne