ser feta - 6431 przepisów (strona:320/429)

Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini 123

arabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania(...)szpinakiem i serem halloumi ➤ czas przygotowania: 60 minut  Składniki / na 4 porcje: na faszerowane papryki: 6-8 sztuk papryk Ramiro, zależnie od ich wielkości, albo 4 zwykle papryki  200 g kaszy bulgur (1 szklanka) 240 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 1 opakowanie 125 -150 g szpinaku baby 1 opakowanie 200g sera halloumi (ewentualnie fety) 3 czubate

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 98

ugotowanej  quinoa – komosy ryżowej białej 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 garście roszponki 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski 1/2 szalotki pokrojonej w piórka 100-150 g sera koziego (typu feta) pokrojonego w kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około(...)komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści  – mangold czerwony Smacznego

Tajemnice Smaku
CHRUPIĄCA CIABATTA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI 182

Mnóstwo witamin w jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które(...)nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser  albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:) SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 ciabatty 2 plastry sera żółtego 4 plastry wędliny

Słodko-Słony Świat Ilony
5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa 200

warzyw, z grzankami i kozim serem Składniki / na 2 porcje: 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki  1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe) oliwa sól, pieprz, suszony tymianek - do smaku  4 kromki Chleba Żytniego Bio Putka 2 duże garści szpinaku baby 100 g sera koziego lub fety garść orzechów włoskich  dressing(...)warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu.  W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Drobiowe sakiewki z porem i papryką 87

przygotowaniu, wymagają minimum pracy i składników. Kieszonki z kurczaka z serem i warzywami mogą być faszerowane różnymi składnikami, warto wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce i co najbardziej lubimy. Sprawdzi się tu większość jarzyn i serów - zamiast żółtego sera warto wypróbować wersji z serami pleśniowymi lub fetą. Moja faszerowana pierś z kurczaka nie wymaga panierowania i smażenia. Mięso wystarczy(...)subskrybować mój kanał na Youtube Drobiowe sakiewki z porem i papryką, składniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 dużej czerwonej papryki, 1-2 ząbki czosnku, kilka plasterków żółtego sera, biała i jasnozielona część dużego pora, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu - może być też mieszanka

Lekcje w kuchni
Jesienna Sałatka z jabłkiem, komosą ryżową i jarmużem 132

posiłek, który może stanowić dodatek do obiadu czy świetny lunch w pracy. 4 Garści Jarmużu 3 Średnie Jabłka 50 g Suszonej Żurawiny 50 g Orzechów włoskich 50 g Sera koziego lub feta (opcjonalnie) Quinoa 1 szklanka Komosy Ryżowej 1 szklanka Wody (około) 1 łyżka Oliwy 1/2 łyżeczki Soli Dressing 1/5 szklanki Oliwy 1/5 szklanki Soku z cytryny 1 łyżka(...)zaglądaj). W trakcie gdy quinoa będzie się gotować oderwij grube łodygi z jarmużu pozostawiając listki. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i zalej nimi jarmuż by trochę zmiękł. Pokrój jabłka i ser w drobną kostkę, posiekaj żurawinę i orzechy. Gdy quinoa się ugotuje i ostygnie dodaj ją do sałatki w wszystko razem wymieszaj i podaj na stół. The post Jesienna Sałatka

Oslov.
Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem 204

zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie

Obiad gotowy
CHACZAPURI 189

łyżka cukru  1 torebka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy NADZIENIE 200 g białej mozzarelli  200 g żółtej mozzarelli lub innego twardego żółtego sera 50 g fety WYKONANIE CIASTO : Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu(...)który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy je folią spożywczą. NADZIENIE : Ser kruszymy lub trzemy na tarce, jeśli jest twardy. Przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy.  Formujemy kule wielkości kulek ciasta lub mniejsze. Kule ciasta rozgniatamy dłońmi i kładziemy na nie kule

cool and minty
Sałatka arabska z hummusem. Zupełnie inna niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS 138

kuminu w proszku, łyżka papryki w proszku, sól. Dodatkowo 100 gramów kaszy bulgur, 2 pomidory, pół ogórka zielonego, pół świeżej papryki, mała garść oliwek, natka pietruszki, oliwa, trochę sera (może być feta, kozi lub podobny), sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę arabską? Ugotowaną ciecierzycę odsącz i przełóż do miksera. Dodaj oliwę, czosnek, tahini, sok z cytryny, kumin, paprykę w proszku(...)pieprzem, delikatnie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podać w indywidualnych porcjach na małych talerzykach lub w miseczkach. Najpierw wyłóż warstwę hummusu, następnie kaszę z warzywami, na koniec dodaj trochę pokruszonego sera i posyp natką. Artykuł Sałatka arabska z hummusem. Zupełnie inna niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Sałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim 157

doskonale łączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy(...)cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pora, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 8-10 minut. Patelnię zestawiamy do ostygnięcia. Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki kroimy na połówki. W dużej misie układamy mix sałat. Na sałacie układamy obok siebie kurczaka, ser, cebulę, pomidorki i kiełki. Przed podaniem skrapiamy

My Chcemy Jeść
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 254

najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą np. Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 258

oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną(...)inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem brokułowy 521

moją zupę wzbogaciłam dodatkiem kociego serka oraz świeżej gałązki rozmarynu, ale pobawcie się i stwórzcie własną kompozycję smakową. Może chcecie podać zupę z grzankami, a może z serem pleśniowym lub fetą, idealna będzie także salsa pomidorowa którą udekorujecie zupę w miseczce. Ta zupa za każdym razem może być inna. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze(...)kawałki selera naciowego – 400 g brokuła – różyczki, bez najbardziej zgrubiałych części – oliwa z oliwek – 1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego – do podania: kozi ser i rozmaryn, ser ricotta i świeża mięta, grzanki lub inne WYKONANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Brokuła pokrój na różyczki, usuwając najgrubsze zdrewniałe części. Selera naciowego pokrój

nietylkopasta.pl
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 149

świeżej mięty 1/2 czerwonej cebuli kilka garści jarmużu (ok. 40 g) garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania(...)jarmużu usuń twarde łodygi, pokrój na małe kawałki. Możesz też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem.  W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj.  Wskazówki: Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur

Chilli Czosnek i Oliwa