schab - 5600 przepisów (strona:68/374)

Suszony schab w przyprawach 180

pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam schab! 0,5kg ładnego kawałka schabu bez kości (nie może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżki(...)osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy na talerzu (unikamy metalowych naczyń) i zasypujemy je szklanką cukru pudru dokładnie, grubo z każdej strony. Tak pozostawiamy schab na 24 godziny. Ja trzymałam mięso w temperaturze pokojowej w kuchni i zniosło to bardzo dobrze, jeśli jednak nie mamy pewności, można schować je do lodówki. Mięso puści bardzo dużo

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 165

Koper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy. Teoretycznie nie jest(...)trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie pewien „haczyk”. Jest nim połączenie dość twardego fenkułu, który wymaga zwykle dłuższej chwili obróbki termicznej, ze schabem który w postaci nawet nieubitych kotletów szybko staje się miękki. Rozwiązaniem jest odpowiednio drobne posiekanie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Więcej na ten temat w poradach w i pod przepisem. Kotlety schabowe z koprem włoskim

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony w piekarniku - kebabowy 229

Bardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu(...)łyżki keczupu sól, pieprz 1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka). 3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
SMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI 333

smaku i ze znikomymi ilosciami na talerzu.  Sprobuje przekonac wszystkich, ktorzy tak mysla, ze sa w bledzie. Na dole przepis :) SCHABOSZCZAK !! :D :D :D Skladniki: - 4 plastry schabu ( ok 100-120g jeden) -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, pieprz, sol, papryka slodka -4 duze zabki czosnku Sposob przygotowania : Schaby pluczemy , odcinamy tluszcz i lekko rozbijamy. Czosnek obieramy(...)kroimy w platerki. Do miski lejemy okolo 7-8 lyzek oliwy/oleju i dodajemy przyprawy oraz pokrojony czosnek, mieszamy . Schab wkadamy do marynaty i chowamy do lodowki na ok 2 godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu. DUSZONA MARCHEWKA Skladniki: -5 sporych marchwi -1 duza cebula -5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego -ziele angielskie, lisc laurowy

PychaDania
Candida i cukier, hashimoto i jod, diety paleo, dukan i płaski brzuch. 5 kroków na szybkie pozbycie się zbędnego tłuszczu z wędl 186

Schab Dojrzewajacy bez dodatku tłuszczu Okiem dietetyka patrzę i nie wierzę! W szędzie milion sposobów jak szybko schudnąć..  Najlepiej biedny człowieku schudnij w 1 dzień bez wysiłku i udziału własnego. google_ad_client = "ca-pub-6312417787256407"; google_ad_slot = "2058150974"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 15; src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> Kup tabletki na odchudzanie! Schudnij 30 kilo(...)jemy i ile jemy.  A do tanga trzeba dwojga. ** Zapraszam do mojego wpisu jak działa dieta odchudzajaca. Klik ** Dzisiaj podzielę się moim przepisem na wędliny dojrzewające czyli suszony schab bez dodatku tłuszczu. 5 kroków : KROK 1: Schab myjemy, smarujemy dokładnie miodem i wkładamy do lodówki na dobę KROK 2: Mięso myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy solą himalajską, wkładamy

IzaGotuje
Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) 319

wychodzą bitki  z poniższego przepisu.  Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu(...)kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc. Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron).  Gdy już każdą

Słodka Strona
Schab peklowany parzony 139

Kolejny sposób na domową wędlinę. Schab trzeba wcześniej zapeklować. Generalnie roboty z nią nie jest wiele, ale trzeba sporo czasu, żeby powstała smaczna alternatywa dla sklepowych wyrobów. 1,5 kg peklowanego schabu Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie. Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień

Polska Zupa
Schab z zasmażanymi warzywami 127

schabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane. Nie trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis(...)kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie.  400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia.  2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 30 minut, do momentu aż schab zmięknie. Jeśli woda przed tym czasem wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Dodajemy

Szefowa kuchni
Schab z quinoa z parowaru 185

Ostatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem(...)gościła na blogu :) Wszystkich, którzy nie jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki :  3 plastry schabu 3 łyżki quinoa  3 śliwki suszone  4 cienkie paski marchewki  4 cienkie paski buraka  1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy

Parowar Faceta
Schab duszony. Schab w sosie. 51968

Schab 15 plastrów (ok.1kg) Cebula 2 duże sztuki Por 1 średnia sztuka Lubczyk ok. 2 łyżeczki Majeranek ok. 2 łyżeczki Bulion mięsny 600ml Woda ok. 100ml Marchew 3 duże sztuki Pieprz do smaku Sól do smaku Ziele angielskie 5 sztuk Liść laurowy 5 sztuk Papryka czerwona słodka do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego

Kulinarne Przeboje
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 204

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy  wędzony boczek , świeże śliwki(...)sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana  do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z ryżem z parowaru 234

zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :) Składniki :  (na 4 szaszłyki) 1 plaster schabu 4 pomidorki cherry zebra 1 mała papryka czerwona 8 plastrów wędzonego boczku  4 pieczarki 1 cebula czerwona  1 cukinia mała 1 mały ziemniak  1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego(...)Przyprawy : 1 łyżka oliwy z oliwek z oregano pieprz czarny  papryka wędzona słodka  curry Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki. Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości

Parowar Faceta
Pieczony schab z sosem śliwkowym 15

Pieczony schab z sosem śliwkowym to danie, które doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Na jego przygotowanie musimy co prawda poświęcić trochę czasu, ale myślę, że warto. Pieczony schab z sosem śliwkowym - przepis na 10 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1,5kg schabu, 2 łyżki smalcu gęsiego, 5 ziaren jałowca, 2 cebule, sól i pieprz do smaku(...)garnuszku stop łyżkę smalcu, wymieszaj z mielonym jałowcem, polej mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut. 9. Marynatę przecedź przez sito, polej nią schab i piecz pod przykryciem jeszcze godzinę. 10. W rondelku rozgrzej łyżkę smalcu, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem , gotuj na małym ogniu mieszając rózgą, aż zgęstnieje. 11. Dodaj

Z notatnika dietetyka
Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym 50

mąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze schabu, ale…. miałam też wyjątkowo dobre mięso. Rozdzieliłam je na kilka obiadów i każdy wyszedł przepyszny. Początkowo miałam zrobić tradycyjne schabowe po mazursku, czyli panierowane roladki ze schabu z jajecznym(...)dziesiątkę! Roladki wyszły pyszne, mięciutkie, a sos doskonale komponował się z mięsem i resztą składników. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha! 3-4 plastry schabu 3-4 jajka 100 g wędzonej szynki 1 łyżka majonezu 1 cebula 300 ml bulionu (u mnie warzywny) 1 listek laurowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej mielona papryka

Smaki Na Talerzu
Plastry schabu w słodko kwaśnym sosie 36

Kruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie 😊 Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych(...)gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat 😊     Składniki: -4 plastry schabu -szklanka tłustego mleka -słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna ) -100 ml octu winnego -łyżka miodu -4 ząbki czosnku  -gałązka tymianku -pieprz -sól -ostra papryka  -mąka do panierowania -olej do smażenia Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania