Pieczony schab z sosem śliwkowym to danie, które doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Na jego przygotowanie musimy co prawda poświęcić trochę czasu, ale myślę, że warto. Pieczony schab z sosem śliwkowym - przepis na 10 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1,5kg schabu, 2 łyżki smalcu gęsiego, 5 ziaren jałowca, 2 cebule, sól i pieprz do smaku(...)garnuszku stop łyżkę smalcu, wymieszaj z mielonym jałowcem, polej mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut. 9. Marynatę przecedź przez sito, polej nią schab i piecz pod przykryciem jeszcze godzinę. 10. W rondelku rozgrzej łyżkę smalcu, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem , gotuj na małym ogniu mieszając rózgą, aż zgęstnieje. 11. Dodaj
Z notatnika dietetykamąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze schabu, ale…. miałam też wyjątkowo dobre mięso. Rozdzieliłam je na kilka obiadów i każdy wyszedł przepyszny. Początkowo miałam zrobić tradycyjne schabowe po mazursku, czyli panierowane roladki ze schabu z jajecznym(...)dziesiątkę! Roladki wyszły pyszne, mięciutkie, a sos doskonale komponował się z mięsem i resztą składników. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha! 3-4 plastry schabu 3-4 jajka 100 g wędzonej szynki 1 łyżka majonezu 1 cebula 300 ml bulionu (u mnie warzywny) 1 listek laurowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej mielona papryka
Smaki Na TalerzuKruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie 😊 Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych(...)gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat 😊 Składniki: -4 plastry schabu -szklanka tłustego mleka -słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna ) -100 ml octu winnego -łyżka miodu -4 ząbki czosnku -gałązka tymianku -pieprz -sól -ostra papryka -mąka do panierowania -olej do smażenia Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem
Kulinarne przemysleniaMaślaki? Podgrzybki? Borowiki? Prawdziwki? Kurki? Pieczarki? Każdy smaczny grzyb zbierzemy i przyrządzimy z niego coś pysznego! Łapcie pomysły Mięso z grzybami Schab w sosie z prawdziwków Schab wieprzowy w sosie grzybowym Schab zapiekany z pieczarkami Udziec z indyka w kurkach Pierś z indyka w sosie pieczarkowym Gulasz drobiowy z pieczarkami Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym Filet z kurczaka faszerowany(...)serem i pieczarkami Kurczak w zupie cebulowej Schab w sosie z prawdzików Gotowy schab wieprzowy w sosie grzybowym Gotowy kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym Zagęszczanie sosu Makarony i inne dania mączne z grzybami Makaron z sosem grzybowo-serowym Makaron z kurczakiem i podgrzybkami Makaron z grzybami Makaron z kurkami Kluski ziemniaczane nadziewane grzybami z serem Bułki na parze
Bardzo Gruby SmokMarynata do schabu – dzisiaj inspiracja Ostatnio zrobiłam przepyszny schab pieczony – wyjątkowo nam smakował i kawałek prawie kilogramowy znikł w dwa dni na kanapkach (fakt jesteśmy rodziną wielodzietną!). Postanowiłam zapisać tu jednak sobie ku pamięci i wam ku inspiracji marynatę, do której dobór składników tak bardzo nam smakował. PRZEPIS MARYNATA DO SCHABU Składniki: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka papryki ostrej Jak zrobić marynatę do schabu: Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce a następnie nacieramy nią mięso. Natarte mięso wkładamy do zamykanego pojemnika i lodówki na noc. Artykuł Marynata do schabu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujesmażenia. W tym artykule dowiesz się, jak osiągnąć chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrze kotleta schabowego, poznając najlepsze czasy smażenia. Przygotowanie doskonałego kotleta schabowego zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Schab jest często wybierany ze względu na swoją delikatność i niską zawartość tłuszczu. Warto wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Następnie mięso warto odpowiednio przygotować poprzez rozbicie tłuczkiem do schabowych(...)kotlet jest soczysty. Warto również przekroić kotleta, aby sprawdzić, czy mięso w środku jest białe i dobrze przypieczone. Kotlet schabowy - Przepis krok po kroku Składniki: 4 plastry schabu (ok. 150 g każdy) Sól i pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka tartej bułki Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Przygotowanie mięsa: Delikatnie rozbij każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa, aż osiągniesz
Podstawy GotowaniaSchab jest bardzo lubianym przeze mnie mięsem. Nie zawsze muszą to być klasyczne schabowe! Często go duszę. Dziś pokaże Wam pyszne połączenie Co nam trzeba? 1,5 kg schabu 2 papryki słodkie spiczaste, czerwone, posiekane drobno Mały kawałek pora, pokrojona w półkrązki 2 marchewki, obrane pokrojone w półplasterki Kilka suszonych grzybków Kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół 5 ząbków czosnku(...)łyżeczki: pieprz mlotkowany z kolendrą, papryka slidka, papryka ostra, sól. 1 łyżka miodu Woda, olej. 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany do zabielenia sosu Robimy! Szykujemy szeroką , głębszą patelnie. Schab tniemy na plastry ok 1cm szerokości. Nie tłuczemy. Obsmażamy na oleju z każdej strony do ścięcia białka. Zalewamy wodą by przykryć Schab, dorzucamy Warzywa, słodkie dodatki, przyprawy, mieszamy całość,przykrywamy
Latosiowydomduet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku(...)sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle, aż zrobi się miękka i szklista. Wcześniej posolić. ? Cebulę wyłożyć na schab posmarownay majonezem
To co kochamSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie(...)cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: ? schab bez kości ok. 1 kg ? 200 g migdałów bez skórki ? 2 ząbki czosnku ? 1 łyżka masła ? zioła prowansalskie ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Schab umyć, osuszyć
To co kochamtylko pięknie wygląda taka mięsno-owocowa przekąska, ale również jest bardzo smaczna. Ja uwielbiam takie połączenia smakowe, jednak kulinarni tradycjonaliści mogą mieć problem. Tak podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce ? 1 puszka brzoskwiń ? po 300 g jasnych i ciemnych winogron(...)torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: ? Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. ? Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie półmiska. ? Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki. ? Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. ? Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. ? Zalać całość tężejącą galaretką
To co kochamKawałek schabu wieprzowego natarty przyprawami, a następnie pieczony w rękawie z ziołami SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE SKŁADNIKI 1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości gałązki świeżego rozmarynu świeży tymianek masło kilka ząbków czosnku musztarda estragonowa pieprz przepis na schab pieczony w rękawie Artykuł Schab pieczony w rękawie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSchab wieprzowy wędzony duszony w kapuście kiszonej podany z puree ziemniaczanym. SCHAB WĘDZONY DUSZONY SKŁADNIKI 500 gramowy kawałek surowego wędzonego schaby wędzonego; kość schabowa wędzona; 500 gramów kapusty kiszonej; 1 duża cebula; 100 ml białego wytrawnego wina; 5-7 kulek jałowca; 2-3 liście laurowe; 1 średni ziemniak; gęsi smalec (opcja); sól, pieprz; przepis na schab wędzony... Artykuł Schab wędzony
Kuchnia Tomkas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1 kg schabu - 2,5 łyżeczki peklosoli - 1 łyżeczka brązowego cukru - 1 łyżeczki suszonej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego - 3 kulki ziela angielskiego W moździerzu miażdżymy ziele(...)równe kawałki i obwiązujemy sznurkiem wędzarniczym lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy do ocieknięcia na całą noc w chłodnym, przewiewnym miejscu. Następnego dnia schab zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie (90°) po czym zawieszamy w wędzarni do osuszenia na 2 godz. w temp. 40°C Schab wędzimy ciepłym dymem w przedziale
Kulinarne przemyslenia