Pyszny schab w sosie porowym Składniki: około 1 kg schabu 1 średni por 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól pieprz ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela(...)angielskiego. Mieszać do momentu aż sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną. Piec pod przykryciem 1 godzinę
Żarłoczekglazura w jednym o niecodziennym smaku i korzennym aromacie. Delikatnie pachnie cynamonem. Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną miksturę do marynowania mięsa(...)glazury, która pięknie karmilizujensie pod wpływem ciepła. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej tłuczkiem. Dobrze jest dodać do glazury trochę pieprzy kajeńskiego, który dodatkowo podkręci smak mięsa. Do schabu można podać zgrilowaną kapustę rzymską. Wystarczy skropić ją oliwą, posolić, popieprzyć
Niedzielny kucharzSchab pieczony Pyszny domowy schabik na świąteczny stół Składniki : schab b/k - 1,5 kg majeranek - 1 łyżeczka papryka słodka mielona - 2 łyżeczki(...)woda - 1,5 l sól - 1 łyżeczka jałowiec - 4 ziarenka cukier 1/2 łyżeczki sól peklowa - 60 g czosnek - 4 ziarenka liść laurowy - 2 sztuki ziele angielskie - 5 ziaren Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do garnka. Marynata: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego
Kuchnia Danusigrzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach. Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej(...)jajo 4 g drożdży instant pół szklanki ciepłej wody * Użyłam grzybów mrożonych, by wykorzystać zapasy z zamrażarki. Można tutaj sięgnąć także po świeże grzyby w ich sezonie. Wykonanie: Schab nacieramy łyżeczką soli i pieprzem oraz czosnkiem. Chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyZdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, ale schab, który przygotowałam na świąteczny obiad u Rodziców smakował mi na tyle, że postanowiłam wziąć go na bok i uwiecznić ;) Co prawda nadziewałam go śliwkami i jednocześnie toczyłam bitwę z myślami, czy aby na pewno dobrze robię, bo faceci w moim domu to tacy raczej typowi są i owoców w mięsie nijak(...)Mamy, a oni zadowolą się pozostałościami po Wigilii :P Serio, serio tak myślałam ;) Okazało się jednak, już po upieczeniu, że nie było konieczności odgrzewać resztek, a ze schabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam do domu, by skosztować go jeszcze jeden raz ;) Składniki: 2kg schabu bez kości 1 polędwica wieprzowa 1 większe opakowanie suszonych
Kuchnia w czekoladziePieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów. SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 6 łyżek(...)oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasitemperatury, wcześniej zahartowane wędzeniem, nie spiekają się tak jak nabiał, którym zajadamy na co dzień, ale nadają prawdziwie szlachetny i wyjątkowy smak potrawom. Taki jest ten schab - odświętny, wyrazisty w smaku dzięki serowi górskiemu i przełamany sosem z suszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest(...)sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami , która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu. Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. Składniki na schab: 1-1,5 kg schabu w całości łyżka tymianku suszonego łyżka sosu sojowego sól pieprz ziołowy oliwa extra virgin do pieczenia 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka
Poezja Smaków - blog kulinarnyLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka(...)podkolanówki pończochowe 2 sztuki Sposób przygotowania: Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDoskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie. Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)przyprawiamy solą, pieprzem i papryką... można użyć gotowej przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki
chleba naszegogrzybów... i kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu 100 gram suszonych śliwek majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków(...)rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany
Mango PapajaSchab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Przygotowanie: Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość
KuchniaWeDwoje.plSkładniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko(...)zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy
Anioły w kuchnimargin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Składniki: 360g schabu (u mnie na 5 plastrów schabu) 400ml mleka 1 duża cebula 2 jajka do panierowania bułka tarta i mąka pszenna do panierowania sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Wykonanie: Według oryginału Magda Gessler na 4 kotlety poświęca 1 kg schabu i rozklepuje go na wielkość talerzy – u mnie powstało z 360g schabu pięć mniejszych kotletów ;) Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ utrudniają one równomierne rozbicie mięsa oraz będą powodowały podczas
Kulinarne PrzebojePropozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu... Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę
chleba naszegodomową wędlinę, która jest bez dodatku konserwantów, barwników i aromatów. Domową wędlinę możemy zrobić na różne sposoby: gotowaną, suszoną lub pieczoną. Dzisiaj przepis na pieczoną wędlinę, którą zrobiłam ze schabu. Do przepisu będzie Ci potrzebny czosnek, musztarda oraz kilka przypraw. Życzę miłego pichcenia:-) Składniki: schab 900 g, czosnek 4 ząbki, majeranek 2 łyżeczki, papryka słodka w proszku 2 łyżeczki(...)Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy to usuwamy tłuszcz z mięsa, ja tą czynność pominęłam. Następnie mięso z obu stron nacieramy obficie solą oraz pozostałymi przyprawami. Cały schab smarujemy musztardą. Mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab smażymy na każdej ze stron do zrumienienia ok 2-3 min. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wykładamy papierem
kulinarne odsłony pati