Proste do przygotowania, kruche i wyjątkowo aromatyczne plastry schabu z usmażoną cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis Schab podajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i z ulubioną surówką albo sałatką. Można też zjeść sam np. z pieczywem. Polecam Składniki: 500 g schabu bez kości 2 duże cebule(...)liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki przełożyć plastry schabu. Dodać tymianek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i drobno posiekane ziarna jałowca. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć plastry schabu
Oryginalny smakSchab po bałkańsku Pyszna propozycja obiadowa. Schab w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Potrawa jest bardzo smaczna i trochę przypomina leczo, jednak zamiast kiełbasy jest w niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg schabu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kilka sztuk pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa *** Schab kroimy w plastry a następnie w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem *** *** Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na wysokim ogniu
Blog z ApetytemBardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz... W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem(...)posypujemy pieprzem i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiony schab chowamy do lodówki na 1-2 godz. lub nie, bo ja wstawiłem od razu nacięty schab do naczynia, gdzie najpierw włożyłem grubo pokrojoną cebulę- na dno i boki... -- Pieczemy w dwóch etapach, w piekarniku ustawionym
chleba naszegoPrzyznam się szczerze, że nie wiem skąd pochodzi nazwa schabu po rusku... Jednak jedno jest pewne - jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce. Koniecznie spróbujcie, a jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu! 4-5 kawałków schabu przyprawa do mięsa czosnek granulowany papryka(...)słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula 2-3 łyżki majonezu 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa) Ponadto: olej do wysmarowania formy Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Di gotujeRoladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Takie roladki to świetna propozycja na świąteczny obiad. A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami . składniki: 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm) suszone morele sól,pieprz ok 2,5 szklanki wody(...)listki laurowe ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 2 łyżki oleju Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce. Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły
Monia miesza i gotujektórą możecie podać na świąteczne śniadanie lub kolację lub w Sylwestra. Za rybą w galarecie nie przepadam. Uwielbiam za to wszystkie inne galarety. Jedną z moich ulubionych jest właśnie schab w galarecie. Schab w galarecie Przygotuj garnek, głębszy półmisek, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę cedzakową, gęste sito. Przygotuj składniki: 5 plastrów schabu o grubości(...)małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z garnka. Mięso ułóż na półmisku. Pietruszkę pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Wokół schabu rozłóż pietruszkę i marchewkę. Możesz także go udekorować umytą i osuszoną natką pietruszki. Wywar z gotowania mięsa przecedź przez sitko i ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw go do smaku solą
blog.moje-pasje.infowarzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany sól świeżo zmielony pieprz Plastry schabu smaruję remuladą z obydwu stron, układam w naczyniu(...)żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plm.in. w Biedronce i Tesco) widziałam mrożone kurki, więc z przygotowaniem tego danie nie będziecie musieli czekać do następnego lata. Danie wyszło baaaaardzo smaczne, więc z pewnością jeszcze kiedyś schab w takim sosie przygotuję. Z uwagi na rodzinkę, kurki dodałam dużo wcześniej. Dzięki temu ładnie zmiękły, ale też straciły trochę na swoim wyglądzie.😉 Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu(...)Marty Langier . Schab w sosie kurkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, patelnię, garnek, durszlak, wagę kuchenną, folię spożywczą, kubek lub małą miseczkę, łyżeczkę, ewentualnie wyciskarkę do cytrusów, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 90 dag schabu, 1 średnią cebulę, 2,5 łyżki masła klarowanego, 25 dag kurek, 2,5 łyżki posiekanego kopru, 1/4 cytryny
blog.moje-pasje.infoBitki ze schabu z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i bardzo pyszne. A tu zapraszam na Schab w piwnym cieście i Schab duszony z cebulą Składniki: 8 plastrów schabu 4 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego lubczyku(...)liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej smalec/olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony, zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę, podsmażyć, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie do cebuli
magiczna kuchnia KasiPomysł na obiad ze schabu. Schab pieczony w całości z kilkoma składnikami. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć obsmażone mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wrzucić pieczarki. jeśli są małe to przekroić tylko na pół, jeśli(...)Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać połowę koperku, zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1 godzinę 20 minut. W połowie czasu odwrócić schab. Do sosu wlać śmietanę, dodać resztę koperku. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
Kuchnia PokoleńSchab raz sparzony przez 20 minut, to bardzo dobry dodatek do śniadania i kolacji. Potrzebujemy ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską(...)nasze zapeklowane mięso, gotujemy na średnio-małym ogniu 20 minut. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy do wystudzenia na 8-10 h. Gdy wszystko jest już zimne, to wówczas wyjmujemy schab, osuszamy i chowamy do lodówki na 12 h żeby wszystko ładnie "dojrzało". Przechowujemy w lodówce, serwujemy na zimno. Smacznego
chleba naszegoRoladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam(...)Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g schabu łyżka masła 200 g świeżego szpinaku ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny sól i pieprz 4 łyżeczki musztardy 4 plastry żółtego sera 4 podłużne kawałki papryki olej
Kuchnia BazyliiKonkretne danie dla wielkiej rodziny, najlepiej na niedzielne spotkanie. Często brakuje pomysłów na taki uroczysty, a zarazem jednogarnkowy obiad, a ten przepis to inna propozycja podania schabu, który może niektórych zaskoczyć. W końcu ileż można jeść tego naszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu bez kości(...)łyżka masła · Sól · Pieprz · koperek/ natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić w cienkie plasterki – doprawić solą i pieprzem z dwóch stron, odstawić. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym garnku, lub rondlu rozpuścić masło klarowane, dodać połowę cebuli i zeszklić
Calzonella.comDzisiaj mam dla Was przepis na danie obiadowe, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiamy. Schab faszerowany papryką i pieczarkami jest fajną alternatywą dla mięsożerców. Znajdziecie w nim oprócz mięsa dość sporą porcję warzyw, których ciągle jemy zbyt mało. Takie mięso nafaszerowane warzywami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad , ale na każdy dzień tygodnia. Nie zajmuje zbyt wiele czasu(...)smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco
Pieguskowa KuchniaJeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie(...)pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka
PatiGotuje