Wszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut ? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem ? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu(...)Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna: Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiegoś czasu sama przygotowuję wędliny do kanapek. Tym razem zrobiłam gotowany schab. Wyszedł mi pyszny i soczysty, taki lekko kruchy, idealny do świeżutkiego domowego pieczywa. Pysznie smakuje posmarowany musztardą. Zróbcie taki, nie wymaga dużo pracy tylko czasu oczekiwania. Idealnie kroi się w cieniutkie plasterki. Smacznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 kg schabu 2 litry zimnej wody około(...)liście laurowe 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 4 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy ( u mnie stołowa ) Wykonanie pysznego gotowanego schabu: 1. Mięso oczyszczamy i płuczemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę oraz mięso. Przykrywamy pokrywką i doprawadzamy do zagotowania, następnie gotujemy 5 minut od momentu zagotowania
IzabelawkuchniSmażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem Lubicie dania kuchni azjatyckiej? Ja uwielbiam i często je przygotowuje. Są dość proste i szybkie do zrobienia, a w smaku nie mają sobie równych. Dziś polecam makaron z wieprzowiną i warzywami podsmażany w aromatycznym sosie. Palce lizać! Składniki: ok 300g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka(...)pół łyżeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon… 1 łyżka kurkumy 1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego 1 łyżka sezamu *** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Następnie mięso kroimy w paski *** *** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie mięso obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej
Blog z ApetytemSchab gotowany 20 minut Schab gotowany 20 minut, to pyszny i sprawdzony pomysł na domową wędlinę. Tym razem nie dodałam do niej peklosoli, dlatego nie ma tradycyjnego różowego koloru, tylko jest nieco bledsza. W podobny sposób robię także szynkę wieprzową, tutaj znajdziesz na nią przepis → szynka gotowana w majonezie . Schab gotowany ma troszkę inną zalewę, niż szynka. Jest bardziej aromatyczną(...)intensywna. Gotowałam go w mniejszej ilości wody i do marynaty dodałam także musztardę. Tak przygotowany schab jest soczysty i delikatny. Będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. Domowe wędliny na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: Kiełbasa szynkowa z piekarnika Polędwiczka wieprzowa suszona Schab pieczony ze śliwkami Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona
Kulinarne przygody GatityKochani, czas na kolejną propozycję obiadową. Tym razem schab pieczony z pieczarkami i mozzarellą. Bardzo sycące i aromatyczne danie. W sam raz na niedzielny obiad Na końcu wpisu znajdziecie także linki do innych przepisów z uwzględnieniem pieczarek, które również warto wypróbować. Serdecznie zapraszam! Składniki (4 porcje): schab wieprzowy, 600g (ja użyłam już rozbitych przez rzeźnika plastrów schabu w ilości(...)porcja (bez dodatków) to: około 355 kcal Białko: 45,1g Węglowodany: 9,3g Tłuszcz: 15,2g Błonnik pokarmowy: 2,2g Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 23,1) Spróbuj także: schab w sosie pieczarkowo-porowym , zapiekana soczewica z porem i pieczarkami, makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym , jajka sadzone z pieczarkach i porze , pieczarki po portugalsku , pęczak z pieczarkami i fetą
Natka PietruszkiDuszony schab z pieczarkami i porem to banalnie prosty i szybki pomysł na obiad. Artykuł Duszony schab z pieczarkami i porem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaZapiekane pod beszamelem plastry schabu to kolejna prosta propozycja obiadowa. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie doprawiałam schabu przyprawą curry, ale, że bardzo ją lubię, postanowiłam spróbować i jak dla mnie wyszło super! Jeśli chodzi o schab to nie smakuje mi taki z marketów czy dyskontów. Jeśli już go jemy, to zawsze kupowany jest w zaprzyjaźnionym sklepie. Jeśli beszamel wyjdzie(...)zbyt gęsty, należy (przed dodaniem sera) dolać do niego jeszcze odrobinę mleka i rozmieszać całość (nie trzeba ponownie zagotowywać sosu). na 3-4 porcje: 3-4 grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar
Smaki Na Talerzukrojonej szynki i dobrego żółtego sera. Przed smażeniem zostaje złożony na pół, panierowany i smażony na tłuszczu. Mój kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu (sznycel cielęcy) jest w wersji ze schabem. Obecnie zostaje przyrządzany ze schabu bądź filetów z kurczaka lub indyka. Kotlet szwajcarski to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. To świetny sposób przyrządzenia mięsa schabowego, które wychodzi niezwykle(...)kopytka, kluski śląskie), kaszami, ryżem, wszelkimi surówkami. Super dodatkiem będzie surówka z pora lub buraczki zasmażane . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety szwajcarskie. Kotlet szwajcarski SKŁADNIKI: 8 plastrów schabu 8 plastrów szynki 8 plastrów żółtego sera sól, pieprz olej do smażenia Do obtoczenia kotletów: 2 jajka i bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam papierowym ręczniku. Mięso układam na desce
Zasmakuj KuchniPrzepis na schab duszony w sosie własnym mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 2 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Vegety 1 łyżeczka papryki szczypta pieprzu szczypta(...)przez 5 minut, a w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi. Krok po kroku: 1. Zamarynować mięso 2. Ugotować mięso 3. Pokroić w plasterki 4. Przełożyć schab z powrotem do garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku: Pobierz
KuchniaWeDwoje.plSchab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu(...)łyżki masła Przygotowanie: Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość wymieszać. Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie
KuchniaWeDwoje.plSchab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka. |Zawiera mniej tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej. Często gości w moim domku. I w postaci tradycyjnych kotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek. Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina! Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 1 paczka suszonych śliwek około 200g. Dowolne przyprawy(...)mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku). Wykałaczki Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki folia aluminiowa (lub brytfanka) Robimy! Schab myjemy i nacinamy z boku tworząc kieszonkę. Taką dużą, najlepiej zostawić po 2 cm od każdej strony i wtedy nacinać. Musi być miejsce na śliwki. Przyprawiamy: najlepiej natrzeć przyprawami i olejem i odstawić na noc do lodówki. Następnie
Latosiowydom