Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy. Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki
Kto ugości moich gości?przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku. 400g(...)schabu 150g krakersów 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz 1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Szefowa kuchniDzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki(...)schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym nożem na płat prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron nacieramy go przyprawami. Najlepiej byłoby go zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce, ale ja nie miałam na to czasu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneSchab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta . W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczony schab faszerowany pieczarkami i porem. Lekko pikantny farsz i pysznie doprawione mięso. Możemy podać na ciepło do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska na imprezowym czy świątecznym stole. Składniki: 700 g schabu, 150 g pieczarek, około 15 cm kawałek pora, łyżka przyprawy do wieprzowiny, płaska łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta pieprzu ziołowego, sól, łyżeczka czosnku(...)proszku, mała szczypta suszonego jalapeno, łyżka masła Przygotowanie: Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Robimy kieszonkę (za pomocą dłuższego noża), gdzie schowamy nasz farsz. Przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką oraz pieprzem ziołowym nacieramy mięso z każdej strony. Pieczarki kroimy wraz z porem w małą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła dodając szczyptę soli, czosnek oraz jalapeno. Podsmażamy aż z pieczarek
Lena GotujeSchab z kością w pysznym sosie Najlepszy przepis na wyśmienity schab w sosie duszony. Świetnie smakuje podany ziemniaczkami i surówką na przykład z kiszonej kapusty. Obiad palce lizać! Składniki: 4-5 kotletów schabowych z kością 1 cebula 20dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego smalec do smażenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka siekanej zieleniny (koperek lub pietruszka) *** Schab przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami *** *** Obsmażamy mięso na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Podsmażony schab przekładamy na głębszą patelnie lub do większego garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone
Blog z Apetytemschabu, tak dla odmiany. Wiadomo, że ten rodzaj mięsa jest dość suchy, pewnie normalnie użyłabym karczku. My jednak kupił schab z myślą o schabowych, ale do schabowych się jednak nie nadał, więc wyczarowałam z niego zupełnie nieplanowany, w sumie świąteczny post. I jak tak sobie dodawałam jedno do drugiego, pomyślałam, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się boczek. Taka niewielka(...)wrzuciłam do pieca na jakąś godzinę. Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami wyszły pierwsza klasa. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, bardzo polecam Wam ten sposób przygotowania schabu. Pierwszą partię zjedliśmy oczywiście z puree ziemniaczanym i burakami (jedną niewielką porcję zrobiłam z sałatką ze zdjęcia), drugą z kiszoną kapustą. Nie muszę chyba pisać, która wersja była najsmaczniejsza? Składniki
KardamonovySchab w sosie węgierskim Kruche, soczyste i rozpływające się mięsko w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Idealne danie na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniaczkami, jak i kluskami lub kaszą. Niezwykle proste i smaczne danie, polecam wypróbować! Składniki: 1 kg schabu bez kości Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano ziele angielskie, liść laurowy pół(...)mnie czerwona i żółta) 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka masła najlepiej klarowanego 1 łyżka siekanej zieleniny *** Schab kroimy w niezbyt cienkie paski *** *** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie paski schabu obtaczamy kolejno w mące *** *** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju na rumiano i przekładamy na talerz *** *** Gdy usmażymy
Blog z Apetytemjest jednak ślepawy. Ja mięsiwo zjadłam z kaszą gryczaną i surówką z młodej kapusty, na którą przepis podam za parę dni. No, odbębniłam porządny niedzielny obiad. Składniki: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) 1 cebula duża szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka mąki pszennej liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Schab doprawiamy z obu stron(...)dodajemy do tego trochę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy (najlepiej przez sitko) do mięsa, zagotowujemy. Podobne przepisy: Karkówka duszona w sosie cebulowym Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab pieczony w ajvarze Schab pieczony w soku jabłkowym Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli Artykuł Schab gotowany w sosie własnym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovystyczniu, zjecie mnie za dodatek ogórków. Za co oczywiście dostalibyście ode mnie wielkie brawa. W ogóle nie macie pojęcia ile bym dała, żeby zjeść teraz makaron ryżowy ze schabem i warzywami. Ograniczenia żywieniowe są obecnie jednak dość drastyczne. Ani ryżu, ani wieprzowiny, odpada nawet czerwona papryka. Jak żyć? No jakoś trzeba. Ciężko więc opanować głód, pisząc dzisiejszy przepis. Dlatego postanowiłam(...)zjeść sobie (właśnie teraz) serek wiejski. Trochę to oszuka moje bebechy. Troszeczkę. Wracając do samego przepisu, wyszedł fajnie. Już wielokrotnie dodawałam schab do tego typu potraw i zawsze to wszystko dobrze grało. Przy okazji, jeżeli nie macie sosu rybnego, po prostu go pomińcie. Ja w sumie też nigdy nie miałam go w swojej kuchni, wylądował w niej po prostu
KardamonovyObiad w zaskakującej odsłonie i smaku, mianowicie plastry schabu zapiekane z gęstym sosem jabłkowo-cebulowym. Niecodzienna alternatywa dla schabowego na niedzielny, świąteczny czy imprezowy obiad. Duszone jabłka z cebulą i majerankiem stanowią ciekawy dodatek do mięsa, szczególnie dla osób lubiących takie połączenia. Konserwatyści pewnie nie będą zachwyceni. My lubimy takie smaki! Składniki: – 4 plastry schabu – 1 jabłko + połówka(...)Włożyć do naczynia i zalać cydrem. – Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. – Następnie zlać cydr ale go pozostawić, a plastry mięsa osuszyć. – Podsmażyć schab na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie przełożyć go do naczynia do zapiekania. – Na rozgrzanym oleju 2-3 łyżki, przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. – Gdy cebula lekko
To co kochamSoczysty, delikatny i idealnie doprawiony schab pieczony w rękawie. To sprawdzony sposób na wyśmienity schab, który pokochacie już po pierwszym kęsie. Artykuł Schab pieczony w rękawie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPieczony schab w marynacie jogurtowej to pomysł nie tylko na smaczny obiad. Tak upieczony schab posłużyć może jako wędlina na kanapki, ponieważ może być podawany na ciepło i na zimno. Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i delikatne w smaku. Jest naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu, piecze się praktycznie sam. A żeby nie wyszedł suchy, to zawsze piekę mięso w woreczku(...)pieczenia. Pieczony schab w marynacie jogurtowej - składniki: * około 1 kg schabu bez kości * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki * pół łyżeczki ostrej mielonej papryki * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki czosnku granulowanego * pół łyżeczki soli Wykonanie: Jogurt naturalny dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzeć je marynatą. Tak przygotowane mięso włożyć
Zrób to smacznie