Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego pół szklanki(...)stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Paprykę podsmażamy kilka minut na oliwie, dodajemy do schabu pod koniec gotowania. Sos doprawiamy pastą curry, solą i pieprzem. Podgrzewamy razem kilka minut. Podajemy posypane czarnym sezamem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniLetni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie farsz sklei. Bardzo dobre są tez tez na zimno. 4 plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka(...)jajko bułka tarta Plastry schabu rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam
wesoła kuchniaprostocie siła! Delikatny schab w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego koperku. Sezon owocowo - warzywny powolutku się rozkręca, ale już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru i pietruszki, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej(...)kaszą i buraczkami. Polecam! Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300g pieczarek szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: Mięso rozbijamy delikatnie, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem
Smak mojej kuchniSchab w sezamowej panierce to propozycja na domową wędlinę. Wędlinę soczystą i bardzo smaczną, bez dodatku sztucznych konserwantów czy też barwników. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i po zakończeniu obróbki, będziecie mogli cieszyć się smakiem domowej wędliny. Składniki na: Schab w sezamowej panierce: około 1,5kg schabu 150g suszonych śliwek około 200ml czystej wódki piętnaście łyżek... Więcej The post Schab
Magiczny Garnekprostu smaczna domowa wędlinka :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha ! Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował. 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy
Gotowanie...to proste !WYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI. Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji(...)koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis! --------------------------------------- Liczba porcji : 8 --------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę) 300g wydrylowanych czereśni (mogą być z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki
Moja Książka KucharskaDziś przedstawiam wam kolejną smaczną potrawę na obiad. Jest to duszone plastry schabu w sosie własnym z pokrojoną marchewką, do tego ziemniaki oraz surówka z marchewki z jabłkiem. Składniki: 5 plastrów schabu 2 marchewki do sosu 2 marchewki do surówki 1 jabłko 0,5 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: papryka słodka, curry, sól, pieprz Przygotowanie(...)Plastry schabu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy rękoma. obsypujemy solą, pieprzem, przyprawą curry i papryką słodką. Tak obsypany schab smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem kokosowym nierafinowanym. Podsmażamy aż zrumieni się z dwóch stron. Marchewki do sosu obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wrzucamy podsmażony schab, dodajemy pokrojoną marchewkę i zalewamy wodą taki
Gotuj z MąkąSUROWIEC 1,5-2 kg schabu PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy mizdrę biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii(...)łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Przygotowanie: Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni z obu stron.Cukinie umyłam ,osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w plastry które posoliłam i zostawiłam na jakieś pół godziny aby odciekła
Różowa kuchniaByły już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;) Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie. Składniki: około(...)schabu 2 litry wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki majonezu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz inne przyprawy take jakie lubimy Przygotowanie: Wodę wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem
Życie zaczyna się w kuchnimają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku(...)buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć
KuchniaWeDwoje.plwszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 2 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Vegety 1 łyżeczka papryki szczypta pieprzu szczypta soli 3 sztuki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki kminku 1 duża cebula 1 łyżka oleju(...)razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi. Krok po kroku: 1. Zamarynować mięso 2. Ugotować mięso 3. Pokroić w plasterki 4. Przełożyć schab z powrotem do garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz
KuchniaWeDwoje.plduet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: • 4 plastry schabu • 2 piersi kurczaka • 3 cebule • 100 g masła(...)smaku • 150 g sera żółtego • olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: • Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. • Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. • Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle
To co kochamSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia(...)jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie. Nie można jednak kroić zbyt cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki
To co kochamtylko pięknie wygląda taka mięsno-owocowa przekąska, ale również jest bardzo smaczna. Ja uwielbiam takie połączenia smakowe, jednak kulinarni tradycjonaliści mogą mieć problem. Tak podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce • 1 puszka brzoskwiń(...)jasnych i ciemnych winogron • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. • Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie półmiska. • Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki. • Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego
To co kocham