żadnej z książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu 2 średnie cebule czerwona papryka 200g(...)pieczarek przyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy olej sól, pieprz 1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte
Szefowa kuchniIdealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :) Składnik: 1,5 kg schabu 1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego 1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku) duża garść suszonej żurawiny pęczek natki pietruszki sól pieprz Składniki na sos: 1 słoiczek chrzanu tartego dobrej jakości(...)śmietana (u mnie 18 %) sok z połowy cytryny zioła prowansalskie koperek cukier do smaku sól Ponadto: sznurek do związania mięsa rękaw do pieczenia Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku
Bon Appetit MałgorzatyProponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu. Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki: -ok. 10 plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą(...)pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu. Masło kroimy na małe kostki. Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem. Sakiewki
Maminek kulinarnydużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka owoców jałowca 20 ml oleju kilka ziaren kolendry 3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju(...)smażenia Wykonanie: Schab umyć, osuszyć i za pomocą ostrego noża rozciąć go tak, by powstał w miarę cienki prostokąt. Można go też lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć
Pasja SmakuSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat. Po tym schab dokładnie bijemy tłuczkiem do mięsa na jedno centymetrową grubość. Z jednej strony oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem
Kuchnia ŁukaszaDziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie. Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól(...)przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu
Proste PotrawyDzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :) Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ(...)dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm (potrzebna
Moje Kuchenne RewelacjeZachciało mi się schabu w sosie pieczarkowym, ale miałam ochotę na jakieś urozmaicenie. Kiedyś na blogu kulinarna chwila widziałam sos z dodatkiem musztardy i ketchupu, więc postanowiłam spróbować zrobić taki u siebie. Muszę powiedzieć, że bardzo fajnie komponował się on z dodatkiem kaszy. na 3-4 porcje: 3-4 średnio grube plastry schabu 1 cebula 500 g pieczarek(...)śmietanki 30% posiekana natka pietruszki mielona papryka majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: kasza np jęczmienna ogórki kiszone Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Oczyszczone plastry schabu delikatnie rozbijamy. Kroimy na pół, aby otrzymać dwa mniejsze kawałki z każdej porcji. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy
Smaki Na TalerzuSchab pieczony z papryką i cebulą to danie, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Jest to potrawa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych okazji. Pieczony schab, soczysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, w … The post SCHAB PIECZONY Z PAPRYKĄ appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyBitki ze schabu w sosie własnym, czyli alternatywa dla tych, którzy uciekają przed kotletami schabowymi, które mało że mają tonę panierki, to jeszcze beczkę tłuszczu ze smażenia. Taka potrawa bardziej FIT od kotletów schabowych. 👉Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym❓ Jak zrobić taki fajny główny element obiadu to wszytko wytłumaczy Agnieszka. Ze swojej strony dodam, że były(...)obiad i to nie jeden raz i były pyszne. Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Bitki ze schabu w sosie własnym - Schab bez panierki, czyli bez węglowodanów Składniki: ok. 1kg schabu 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewiadomo dania azjatyckie są aromatyczne, dobrze doprawione i przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać! Składniki: ok 350g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej(...)łyżeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon… 1 łyżka kurkumy 1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego 1 łyżka sezamu *** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Następnie mięso kroimy w paski *** *** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie mięso obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej
Blog z Apetytemznudziły Wam się tradycyjne mielone, bitki schabowe w sosie własnym będą idealną alternatywą. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem smakuje wyśmienicie i z pewnością przypadnie do gustu rodzinie. Taki duszony schab idealnie pasuje do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Bitki schabowe w sosie własnym smakują doskonale od razu po przygotowaniu, a także na drugi dzień – nie ma tutaj dużej różnicy(...)smaku. Polecam wypróbować! BITKI SCHABOWE W SOSIE WŁASNYM PRZEPIS Składniki 600 g schabu 1 duża cebula 400 ml bulionu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki sól pieprz Przygotowanie 1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulkę. 2. Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy
Alle Dobre!Schab w sosie barbecue Świetny pomysł na pyszny, łatwy i szybki obiad dla całej rodziny. Kruche mięso zanurzone w kremowym słodko-kwaśnym i delikatnie pikantnym sosie. Jak dla mnie danie najlepiej smakuje podane z ryżem, ale pewnie równie dobrze sprawdzi się tu makaron albo ziemniaczki. Polecam ten przepis! Składniki: ok 600g schabu bez kości 2 cebule 2 ząbki(...)smażenia 1 łyżka siekanej pietruszki Sos: 1,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki pikantnego ketchupu 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 50ml słodkiej śmietanki *** Schab kroimy w niewielkie paseczki *** *** Mięso oprószamy przyprawami, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni
Blog z ApetytemZapraszam na pyszny, aromatyczny schab pieczony. Taki schab można podać jako danie obiadowe, a po wystudzeniu będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Składniki: 1,5 kg schabu 1 szklanka bulionu 4-5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 1/5 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję(...)osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam. Nacieram schab przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągam mięso na blat na godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam bulion/wodę, przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 °C góra-dół i piekę przez
magiczna kuchnia Kasi