Kolejny sposób na domową wędlinę. Schab trzeba wcześniej zapeklować. Generalnie roboty z nią nie jest wiele, ale trzeba sporo czasu, żeby powstała smaczna alternatywa dla sklepowych wyrobów. 1,5 kg peklowanego schabu Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie. Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień
Polska Zupaschabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane. Nie trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis(...)kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie. 400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia. 2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 30 minut, do momentu aż schab zmięknie. Jeśli woda przed tym czasem wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Dodajemy
Szefowa kuchniOstatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem(...)gościła na blogu :) Wszystkich, którzy nie jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki : 3 plastry schabu 3 łyżki quinoa 3 śliwki suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy
Parowar FacetaSchab 15 plastrów (ok.1kg) Cebula 2 duże sztuki Por 1 średnia sztuka Lubczyk ok. 2 łyżeczki Majeranek ok. 2 łyżeczki Bulion mięsny 600ml Woda ok. 100ml Marchew 3 duże sztuki Pieprz do smaku Sól do smaku Ziele angielskie 5 sztuk Liść laurowy 5 sztuk Papryka czerwona słodka do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne PrzebojeRzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy wędzony boczek , świeże śliwki(...)sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku
Codzienna kuchnia niecodziennazjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :) Składniki : (na 4 szaszłyki) 1 plaster schabu 4 pomidorki cherry zebra 1 mała papryka czerwona 8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała 1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego(...)Przyprawy : 1 łyżka oliwy z oliwek z oregano pieprz czarny papryka wędzona słodka curry Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki. Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości
Parowar FacetaPieczony schab z sosem śliwkowym to danie, które doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Na jego przygotowanie musimy co prawda poświęcić trochę czasu, ale myślę, że warto. Pieczony schab z sosem śliwkowym - przepis na 10 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1,5kg schabu, 2 łyżki smalcu gęsiego, 5 ziaren jałowca, 2 cebule, sól i pieprz do smaku(...)garnuszku stop łyżkę smalcu, wymieszaj z mielonym jałowcem, polej mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut. 9. Marynatę przecedź przez sito, polej nią schab i piecz pod przykryciem jeszcze godzinę. 10. W rondelku rozgrzej łyżkę smalcu, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem , gotuj na małym ogniu mieszając rózgą, aż zgęstnieje. 11. Dodaj
Z notatnika dietetykamąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze schabu, ale…. miałam też wyjątkowo dobre mięso. Rozdzieliłam je na kilka obiadów i każdy wyszedł przepyszny. Początkowo miałam zrobić tradycyjne schabowe po mazursku, czyli panierowane roladki ze schabu z jajecznym(...)dziesiątkę! Roladki wyszły pyszne, mięciutkie, a sos doskonale komponował się z mięsem i resztą składników. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha! 3-4 plastry schabu 3-4 jajka 100 g wędzonej szynki 1 łyżka majonezu 1 cebula 300 ml bulionu (u mnie warzywny) 1 listek laurowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej mielona papryka
Smaki Na TalerzuKruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie 😊 Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych(...)gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat 😊 Składniki: -4 plastry schabu -szklanka tłustego mleka -słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna ) -100 ml octu winnego -łyżka miodu -4 ząbki czosnku -gałązka tymianku -pieprz -sól -ostra papryka -mąka do panierowania -olej do smażenia Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem
Kulinarne przemysleniaMaślaki? Podgrzybki? Borowiki? Prawdziwki? Kurki? Pieczarki? Każdy smaczny grzyb zbierzemy i przyrządzimy z niego coś pysznego! Łapcie pomysły Mięso z grzybami Schab w sosie z prawdziwków Schab wieprzowy w sosie grzybowym Schab zapiekany z pieczarkami Udziec z indyka w kurkach Pierś z indyka w sosie pieczarkowym Gulasz drobiowy z pieczarkami Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym Filet z kurczaka faszerowany(...)serem i pieczarkami Kurczak w zupie cebulowej Schab w sosie z prawdzików Gotowy schab wieprzowy w sosie grzybowym Gotowy kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym Zagęszczanie sosu Makarony i inne dania mączne z grzybami Makaron z sosem grzybowo-serowym Makaron z kurczakiem i podgrzybkami Makaron z grzybami Makaron z kurkami Kluski ziemniaczane nadziewane grzybami z serem Bułki na parze
Bardzo Gruby SmokMarynata do schabu – dzisiaj inspiracja Ostatnio zrobiłam przepyszny schab pieczony – wyjątkowo nam smakował i kawałek prawie kilogramowy znikł w dwa dni na kanapkach (fakt jesteśmy rodziną wielodzietną!). Postanowiłam zapisać tu jednak sobie ku pamięci i wam ku inspiracji marynatę, do której dobór składników tak bardzo nam smakował. PRZEPIS MARYNATA DO SCHABU Składniki: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka papryki ostrej Jak zrobić marynatę do schabu: Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce a następnie nacieramy nią mięso. Natarte mięso wkładamy do zamykanego pojemnika i lodówki na noc. Artykuł Marynata do schabu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujesmażenia. W tym artykule dowiesz się, jak osiągnąć chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrze kotleta schabowego, poznając najlepsze czasy smażenia. Przygotowanie doskonałego kotleta schabowego zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Schab jest często wybierany ze względu na swoją delikatność i niską zawartość tłuszczu. Warto wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Następnie mięso warto odpowiednio przygotować poprzez rozbicie tłuczkiem do schabowych(...)kotlet jest soczysty. Warto również przekroić kotleta, aby sprawdzić, czy mięso w środku jest białe i dobrze przypieczone. Kotlet schabowy - Przepis krok po kroku Składniki: 4 plastry schabu (ok. 150 g każdy) Sól i pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka tartej bułki Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Przygotowanie mięsa: Delikatnie rozbij każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa, aż osiągniesz
Podstawy GotowaniaSchab jest bardzo lubianym przeze mnie mięsem. Nie zawsze muszą to być klasyczne schabowe! Często go duszę. Dziś pokaże Wam pyszne połączenie Co nam trzeba? 1,5 kg schabu 2 papryki słodkie spiczaste, czerwone, posiekane drobno Mały kawałek pora, pokrojona w półkrązki 2 marchewki, obrane pokrojone w półplasterki Kilka suszonych grzybków Kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół 5 ząbków czosnku(...)łyżeczki: pieprz mlotkowany z kolendrą, papryka slidka, papryka ostra, sól. 1 łyżka miodu Woda, olej. 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany do zabielenia sosu Robimy! Szykujemy szeroką , głębszą patelnie. Schab tniemy na plastry ok 1cm szerokości. Nie tłuczemy. Obsmażamy na oleju z każdej strony do ścięcia białka. Zalewamy wodą by przykryć Schab, dorzucamy Warzywa, słodkie dodatki, przyprawy, mieszamy całość,przykrywamy
Latosiowydomduet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku(...)sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle, aż zrobi się miękka i szklista. Wcześniej posolić. ? Cebulę wyłożyć na schab posmarownay majonezem
To co kochamSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie(...)cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: ? schab bez kości ok. 1 kg ? 200 g migdałów bez skórki ? 2 ząbki czosnku ? 1 łyżka masła ? zioła prowansalskie ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Schab umyć, osuszyć
To co kocham