salatka na zime - 1777 przepisów (strona:62/119)

Domowa konfitura z mniszka lekarskiego 181

Różne potrawy z mniszka już robiłam : miody, kwiaty w cieście, soki , sałatki ale konfitury jeszcze nie i na nią czas przyszedł. Spieszcie się bo mlecze przekwitają

Moje Małe Czarowanie
Śródziemnomorska sałatka z młodych ziemniaków 186

Odkąd tylko pojawiły się w sklepach, nie mogę się ich najeść. :) Mowa o młodych ziemniakach, po zimie muszę co roku koniecznie uzupełnić ich braki. Gotuję je zawsze w mundurkach, w przykrytym garnku, na wolnym ogniu, z solą i odrobiną prawdziwego masła. Dzięki tym zabiegom są wyjątkowo pyszne i zachowują swoje wszelkie walory. Radzę zatem wypróbować mój sposób. :) Kolejny długi weekend(...)przed nami, mam dziś zatem dla Was świetną propozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej.  Do jej wykonania wybierzcie najlepiej malutkie ziemniaczki "orzeszki" :) - moim

Garniec Magalie
Sałatka z ciecierzycą, papryką i selerem naciowym 121

Prosta, zdrowa, pełna roślinnego białka, chrupiąca sałatka z ciecierzycą, czerwoną papryką i selerem naciowym oprószona prażonymi pestkami słonecznika, aromatyzowana odrobiną świeżego rozmarynu i oregano (poza sezonem

Moja Delicja
Sałatka z surowego jarmużu 123

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde

Moja Delicja
Bogracz 205

Przepisów na bogracz jest tyle, co na popularną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej  potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi

My simple kitchen
ORGANIZACJA KUCHNI Z IKEA – FUNKCJONALNOŚĆ I WYGODA 136

korzystamy każdego dnia. Półka wyżej to salaterki na sałatki, kt ó re jemy codziennie, albo do obiadu czy na kolację, jak i miseczki na owsianki, jaglanki czy jakieś desery. Kolejna półka wyże j - to ceramika okazjonalna, komplet filiżanek dla gości, a na samej g ó rze znajdują się imbryki na zimę, waza, z kt ó rej korzystam tylko na święta(...)kuchn i - to cargo z olejami i przyprawami w butelkach. Przeznaczyłam na nią szafkę 20cm i wszystkie butelki, mam w jednym miejscu pod ręką, przy blacie roboczym. Jak przygotowuję sałatkę na blacie, czy smażę nale śniki sięgam bez problemu jedną ręką do tej szafki po dowolny olej czy ocet jabłkowy. W szafce cargo mam też pojemnik z solą

SMYKWKUCHNI
Grzane wino 118

Grzane wino sprawdzony przepis na grzańca Grzane wino przepis na grzańca kojarzy się nam zazwyczaj z późną jesienią i zimą, ale to doskonały, aromatyczny napój na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 209

będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy nie na zimę, tylko do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście(...)smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 388

obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy(...)Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim naczyniu, wymieszać do połączenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, ostrożnie wymieszać. Smacznego! * Jak ugotować ciecierzycę? Suche ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą

Pełny talerz
Tradycyjne ogórki kiszone 532

pewnego źródła . Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone przygotowane według moich wskazówek mogą być przechowywane w chłodnej piwnicy przez wiele lat. Ogórki kiszone mogłabym jeść każdego dnia 🙂 Idealnie pasują do drugiego dania, kanapek, sałatek, sosów czy śledzia w śmietanie i ogórkiem. Pamiętaj, że w sklepach najczęściej dostępne(...)wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Kaloryczność: 11 kcal w 100g. Sól kamienna ma dużo wartościowych związków mineralnych. Sposób wykonania tradycyjnych ogórków kiszonych. Cieszę się, że tak jak ja robisz przetwory na zimę. Czynność jest banalnie prosta i szybka. Tradycyjne ogórki kiszone przygotujesz w niecałą godzinę, a po 2-3 tygodniach będą już gotowe do spożycia. Domowe ogórki kiszone to gwarancja najlepszego smaku

Ania gotuje
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 125

bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon. Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać np. z płatkami nasturcji, które

Tajemnice Smaku
Dobra fasolka po bretońsku 200

Dobra fasolka po bretońsku   fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane marchewki 128

Marchew jest u nas bardzo popularna . Wykorzystujemy ją do wielu zup, sałatek a nawet ciasta. Można pochrupać na surowo, wzmacniając nie tylko szczęki ale również organizm, dostarczając wielu witamin. Co raz częściej sięgamy po marchew robiąc przetwory na zimę. Robiłam już dżem z marchwi , szczerze polecam:) Pierwszy raz marchew zamarynowałam. Miałam przyjemność jeść marynowane marchewki jako ozdobę dania i były

gotuj ze mną
Sałatka do słoiczków, z ogórków, selera i kolorowej papryki 204

wygląda po wyjęciu ze słoiczka, musiałam go otworzyć (na drugi dzień). Ale bardzo się cieszę, bo sałatka jest pyszna, nawet do pieczywa. Chętnie też się ją podjada wyciągając słoik z lodówki J Mam nadzieję, że skusiłam Was, żeby jeszcze zrobić kilka słoiczków. W zimie jak znalazł. Ale... zróbcie od razu podwójną porcję, bo warto. Życzę SMACZNEGO! Krys Przepis dostałam

Kuchnia u Krysi
Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 144

Wegetariańskie pasztety tak przypadły nam do gustu, że przyrządzam je dosyć często. Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi

Mienta blog