Retrowarzywach i Kipiącej kaszy dostajemy do rąk kolejną ciekawą książkę kucharską: Strączki . Jej autorką jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kocy, kołder, spomiędzy puszystych poduch, kiedy(...)Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet
GRUBY WAŁEKOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne
Kuchnia z widokiem na ogródKorzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarnyPo wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć
Chop w kuchniAlkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w
Kuchnia PROzdrowotna” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną
Ogrodnik w podróżySkładniki: 3 kg ogórków (mogą być przerośnięte) 4 cebule Zalewa: 2 kubki cukru 1 kubek octu 1/2 kubka oleju 3 łyżki soli 2 łyżeczki chili 400
stajnia gołębie od kuchnitakie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek(...)się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki
Zasmakuj Kuchniwytrzymać w lodówce nawet 2-3 dni. Najlepiej podawać go z różnymi kaszami, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Warto też dokroić i dodać surowe warzywa, np. marchew czy kapustę. W zimie jako dodatek szczególnie dobrze sprawdzają się kiszonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Praktyczne mrożonki Nadwyżek jedzenia nie warto wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych(...)patelni, a następnie dodać ser, mięso lub tofu i całość zjeść z ugotowanym makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno trwać dłużej, niż kilkanaście minut. Szejki, koktajle, soki i sałatki Zblendowane owoce z kaszami, płatkami, bakaliami, kakao i mlekiem to prosty i szybki do przygotowania posiłek. Koktajle i szejki idealnie sprawdzają się w formie drugiego śniadania czy podwieczorku. Nie trzeba
Kulinarne Przebojesezon grillowy w tym roku mogliśmy rozpocząć niezwykle wcześnie. Wysokie temperatury już w zasadzie od pierwszych dni kwietnia pozwalały na ponowne wydobycie na światło dzienne, zapomnianego na czas zimy, grilla. Myślę że nie przesadzę stwierdzeniem, że niemal wszyscy bardzo chętnie z tego korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu(...)boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy
Pogotujmy.plpięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię(...)wyparzonych słoików , na wierzch każdego dodajemy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 20 minut. Więcej na temat pasteryzacji możecie poczytać na mojej podstronie: Przetwory i zapasy na zimę. Cukinia w talarkach z papryczką chili S kładniki: -5 młodych cukinii ( 12 cm ) -papryka czerwona -papryka zielona -papryczka chili -główka czosnku -garść natki pietruszki Zalewa jak w przepisie poprzednim. Cukinię myjemy
Kulinarne przemysleniaprzemyśleń. Mało ostatnio w nas natchnienia. Ciepłe dni gonią nas na świeże powietrze (nawet z planszówkami wychodzimy na trawę), goni nas też wszystko to, co jeszcze nie uprzątnięte po zimie. Doba nie wystarcza na połowę zaplanowanych czynności, czasu mało, wyrzuty sumienia dokładają swoje (prowadzimy bloga, a tak mało poświęcamy Wam ostatnio czasu…). Popełniłam też to, co wydawało mi się(...)realizować ;) ). Wymyślamy, przestawiamy, zmieniamy. Debatujemy godzinami. Ale spokojnie. To nie męczy:) Wręcz przeciwnie. Ku przerażeniu niektórych, dodaje jeszcze więcej energii. I otwiera umysł :) Też tak macie? Tę sałatkę (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia batatów ) robi się w niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
OliveandThymeczasie menu na tydzień będzie powstawało właśnie w kuchni rodziców. Sami jesteśmy ciekawi co z tego wyniknie… Gdzie jest nasza kuchnia? Częściowo w tej furgonetce… Upał czy zima, teściowa, nie teściowa, własna kuchnia czy jej brak – coś jeść trzeba. I ważne żeby to „coś” było lekkie, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. W tym tygodniu(...)lato – wygląda następująco: Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Chłodnik z pomidorów Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Artykuł Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato
Niedzielny kucharzAntipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły
sierotka maRysia w kuchni