gustów smakowych. Jedni wolą, żeby były bardziej kwaśne, inni lubią delikatniejsze w smaku. To, jakie ogórki będziemy robić na zimę, zależy jakie nam przypadną do smaku. U mnie w domu kisiło się ogórki, ale używane były raczej do sałatki, do zupy, czasami jako dodatek do obiadu. Potem zaczęłam robić ogórki na zupę i ogórki w zalewie musztardowej i już
Kuchnia u KrysiTrochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki
Smaczna Pyzaniestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody
na moim stole...pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce. Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiracji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:2 świeże gruszkirukolamigdały ( posiekane)ser camembert naturalnyoliwa
kulinarnyJawspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone.Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków
Smaczna Pyzawszyscy potrzebuję słońca, bo już brakuje mi energii, czerwona kontrolka miga ;)! Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły.Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego z orzechami, rodzynkami i żółtym serem. O właściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj
UgotujmyTo.plciepła kolację. Wspaniale komponują się z sosami: tatarskim , pesto , ajwarem . Można podać je w towarzystwie sałatki czy surówki. Zapraszam Was do wypróbowania kotletów z kaszy jaglanej – zdrowych, smacznych, fit – dużym atutem kaszy jaglanej są jej właściwości rozgrzewające organizm co bardzo jest cenne jesienią czy zimą. PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY PIECZARKOWE Składniki na jaglane kotlety pieczarkowe: 0,5 szkl (100g) kaszy
Dorota SmakujePoznaj prosty sposób na kiszoną cukinię, która zachwyca smakiem zimową porą. Świetnie sprawdzi się do sałatek oraz jako dodatek do obiadów lub kanapek. Kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Cukinia także się do tego nadaje. Jeśli masz doświadczenie z kiszeniem ogórków, to zobaczysz, że metoda kiszenia cukinii jest bardzo podobna. Trzeba ją oczywiście pokroić na mniejsze kawałki :-). Ja kroję w podłużne(...)delikatniejsza. Cukinia kiszona stosowana jest w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Jeśli szukasz innych inspiracji na wykorzystanie cukinii to polecam moje wcześniejsze przepisy: Cukinia marynowana w słoikach na zimę Leczo z cukinią kiełbasą i papryką Chrupiąca cukinia smażona w panierce Soczyste kotlety mielone z cukinią Gulasz z indyka z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Bigos z cukinii
Ania gotujekonserwowe na zimę fot. Moja Książka Kucharska Ogórki konserwowe na zimę. Przepis na pyszne ogórki konserwowe z curry. Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z masłem z curry, na zimę. Przepis na te ogórki jest prosty i dość klasyczny. Polecam przygotować kanapki z pasztetem z wątróbki i tymi ogórkami - to naprawdę pyszne połączenie. Ogórki konserwowe zalewa. Nie dodajemy żadnego oleju(...)upychać zbyt ciasno do słoików. Należy pozostawić odpowiednio dużo miejsca na zalewę, ponieważ właśnie ona nadaje tej sałatce z ogórków smak. Do zalewy można dodać 5 łyżeczek nasion selera, będzie wtedy jeszcze lepsza. 1 szklanka = 250ml Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - najlepszy przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI: na 5 litrowych
Moja Książka KucharskaSurówka z marchwi i czosnku to boski dodatek do obiadu w czasie zimy i przedwiośnia. Czego jak czego, ale marchewki i czosnku Read More Artykuł Surówka
ThermomaniaKuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako
IMPRESJA SMAKUSałatka dla osób które dbają o linię i nie tylko. Jest lekka, pyszna, kolorowa i można ją szybko zrobić. Uwielbiam tropikalne smaki szczególnie zimą. Można pomarzyć o słońcu i posmakować egzotycznych smaków. 1 ananas świeży 1/2 szklanki ryżu 1 papryka czerwona 1/2 szklanki groszku mrożonego masło klarowane 15 krewetek sól, pieprz, czosnek granulowany(...)dodaję sól i duszę chwilę aż będzie miękki. Groszek dodaję do ryżu. Paprykę kroję w kostkę, też dodaję. Natkę pietruszki siekam. Krewetki smażę na patelni na maśle. Dodaję do sałatki, doprawiam solą, pieprzem. Mieszam i napełniam miseczki ananasa
wesoła kuchniaLubię ten czas gdy trzeba zaprawiać, chociaż jest dużo pracy. Tyle owoców i warzyw czeka na swoją kolej. Cukinia wraca do łask, bardzo jest teraz lubiana
Kuchnia Pokoleń