daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy
Czarnawisienkazima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :) Składniki - kapusta pekińska - pęczek rzodkiewek - mała puszka kukurydzy - oliwa z oliwek - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i dwoma szczyptami ziół dalmatyńskich. Przed podaniem do sałatki dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródzamawiają, a wtedy była akurat pora lunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu. Buraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku do niedzielnego obiadu. Można zrobić marynowane w słoikach na zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła
Moja smaczna kuchniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki z kurkumą Ogórki z kurkumą to bardzo smaczne przetwory na zimę, które powinny znaleźć się w każdym domu. To obowiązkowa pozycja na liście zimowych przetworów, zaraz po ogórkach kiszonych i korniszonach. Ogórki z kurkumą przygotowane są w pysznej, słodko-kwaśniej zalewie octowej, a sam dodatek kurkumy nadaje im ciekawego aromatu. Kiedy tylko rozpocznie się(...)dodatkowo posiadają one mniejsze ilości pestek. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne, domowe ogórki z kurkumą, których każdy z Was powinien skosztować. Idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu sałatek, dań obiadowych, a także na kanapkę czy jako przekąska. PRZEPIS NA OGÓRKI Z KURKUMĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 3 kg ogórków ZALEWA 4 szklanki wody 1 szklanka octu
Przepiski.plSposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można(...)rodzaje: Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają
Ciastka - domowe słodkościDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kukurydza w środku zimy? A czemu nie! Prawdą jest, że wszystko podane z masłem i czosnkiem od razu smakuje lepiej – nie inaczej jest w przypadku kukurydzy
Karo in the KitchenOGÓRKI PO POLSKU Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli, naprawdę bardzo łatwe
Moja Książka KucharskaZazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-marchewka-cebula-seler-por
Maminek kulinarnyW tamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków fasolki według przepisu Margarytki klik. Fasolka nam zasmakowała, jest idealna do sałatek czy jako dodatek do
Monia miesza i gotujezamrażalnika i będą jak znalazł dzień później na lancz:) Zachęcamy Was do przetestowania naszych sałatek! 165 zł za dietę słoikową Całe menu na ten tydzień kosztowało nas 165 zł za 5 dań. 165 zł to nie jest mało – to dużo. Niestety, mamy środek zimy i warzywa są drogie. Popłynęliśmy na awokado – prawie 6 zł za sztukę, przy czym(...)zauważyliśmy dopiero sprawdzając paragon po wyjściu z kasy. Pomimo dużych wydatków na całe menu cieszy nas fakt, że sporo składników zostało nam w lodówce, gdyż nie wszystko wykorzystaliśmy do sałatek. Mamy komplet warzyw na cały tydzień i dużo upieczonego mięsa na kolacje i kanapki. POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW Artykuł Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki
Codziennik KuchennyMikstura na wzmocnienie Domowy syrop wzmacniający organizm z miodem, cytryną i olejem z czarnuszki. Mikstura na wzmocnienie odporności jest niezastąpiona zazwyczaj jesienią i zimą, ale ten rok jest wyjątkowy. Właśnie w czasie pandemii doceniłam domowe mikstury wzmacniające organizm i olej z czarnuszki. Syrop na wzmacnianie i odporność z miodu, cytryny, imbiru, czosnku, kurkumy i oleju z czarnuszki działa stymulująco(...)trwa pandemia nie zamierzam rezygnować z przygotowywania sprawdzonych od wieków syropów i mikstur wzmacniających. Mikstura na wzmocnienie ma jeszcze jedną zaletę - możesz ją wykorzystać jako doskonały sos do sałatek, ale zmniejsz wówczas ilość kurkumy i czosnku o połowę. Domowe mikstury na wzmocnienie organizmu są bardzo łatwe do przygotowania Mikstura na wzmocnienie organizmu 450 g miodu lipowego, rzepakowego
Cztery Fajeryadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka marynowana jest bardzo często wykorzystywana do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy. Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych
Przepiski.pl