śnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które raczej przypominały mokrą, szarą jesień…Co prawda na północy Szwecji jest już bardzo zimno i śnieżno ale to ponad 1000 km od nas! Pogoda czy niepogoda miałam ochotę na sałatkę makaronową. Tuńczyk po włosku to typowe włoskie smaki. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę
codojedzeniaSałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory Sałatka Lwowska z buraczków to jeden ze smaczniejszych sposobów na przetworzenie tego warzywa jaki znam . Jest naprawdę doskonała nawet na
Ogrodnik w podróżyCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata
Gosia gotujeBardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów
R'n'G KitchenMarynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:) Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych
na moim stole...Mamy teraz czas dojrzałych, słodkich pomidorów, szukałam dziś przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI
Kuchnia Beatyswoje odzwierciedlenie w diecie. Po długiej zimie już desperacko tęsknię za nowalijkami i gdy tylko coś wpadnie w moje ręce- niecnie wykorzystuję. Na te najlepsze, które dojrzewają w słonku, jeszcze trochę musimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także
Pichceniomaniaschyłku zimy, która daje się nam we znaki siarczystymi mrozami. A jak wszyscy dobrze wiemy, najzdrowsze warzywa to surowe warzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które
Smakowity Blog KulinarnySok z pigwy do herbaty Przepis na sok z pigwy na zimę Sok z pigwy do herbaty przepis na sok z pigwy na zimę. Przygotowanie domowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsty sos pomidorowy do wszystkiego, pyszny sos pomidorowy do słoików na zimę, Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis łatwy, bardzo uniwersalny i najlepszy z możliwych. Taki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazimowa, więc i moje serce zatęskniło za wiosną Muszę przyznać, że zimą zawsze najbardziej tęsknię za nowalijkami. Od dziecka uwielbiałam je pasjami i wcale nie trzeba mnie było namawiać, abym je zjadła Moimi ulubionymi nowalijkami są rzodkiewki, dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną wiosenną sałatkę z rzodkiewkami w roli głównej Taka sałatka idealnie sprawdza się
Okiem Blondynki by McBlondidopełnia atmosfery jak kieliszek dobrego wina. Zimą szczególnie warto sięgnąć po wina półsłodkie i półwytrawne, które dzięki swojej harmonii między słodyczą a wytrawnością idealnie pasują do rozgrzewających potraw i deserów. Przyjrzyjmy się, jakie butelki warto mieć pod ręką w chłodniejszych miesiącach. Dlaczego warto wybrać wina półsłodkie i półwytrawne zimą? Zimą nasze kubki smakowe często szukają czegoś, co z jednej strony(...)zimy. 1. Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc półwytrawne to wino, które świetnie odnajduje się w zimowym menu. Charakteryzuje się świeżymi aromatami zielonego jabłka, agrestu oraz delikatnych cytrusów, które dodają mu lekkości i wyrazistości. Idealnie pasuje do rybnych potraw – zarówno do klasycznej ryby po grecku, jak i pieczonego dorsza w ziołach. Może być też świetnym wyborem do lekkich zimowych sałatek z dodatkiem
smakowitehistorie.commarynowane wiśnie. Przepis na lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę. Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować. Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także
Moja Książka Kucharskatylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Golden Delicius mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek do sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana(...)kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz musu jabłkowego i innych przetworów. Gala - to dość słodkie jabłka, ale wprost idealne do suszenia i wszelkich przetworów na zimę. Doskonale komponuje się z innymi owocami. Jak przygotować jabłka do suszenia Umyj dokładnie jabłka, ale ich nie obieraj. W skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jeśli
Cztery Fajery