Poznaj prosty przepis babci na grzyby marynowane w occie. Dowiedz się po co obgotowywać grzyby, kiedy trzeba pasteryzować oraz po jakim czasie można jeść grzyby marynowane
Ania gotujeOgórki w zalewie curry Te ogórki to prawdziwy hit! Smakują tak dobrze, że można je zajadać wprost ze słoika, ale świetnie sprawdzają się także jako przekąska
Blog z ApetytemW święta wolicie jeść mięsne czy wegetariańskie potrawy? Ja uwielbiam warzywne pasztety, zwłaszcza te z soczewicy – tym razem skorzystałam z mieszanki @yummity_eu, która nadaje pasztetowi
FlymetothespoonOgórki kanapkowe. Ogórki kanapkowe Chrupiące, najsmaczniejsze ogórki kanapkowe z curry do słoików na zimę to bardzo szybki sposób na przetwory z ogórków. bardzo łatwy przepis krok po kroku doskonałe na kanapki, jako dodatek do obiadu, hot dogów albo burgerów ogórki świetnie się przechowują, są chrupiące z wyraźnym smakiem curry bardzo dobra słodko-kwaśna zalewa, którą można(...)twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę: Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>> Ogórki konserwowe>>> Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka>>> Kompot z agrestu z truskawkami>>> Ogórki krokodylki>>> Kapusta
Moja Książka Kucharskagrządkach. Do marynowania podobnie jak i do kiszenia staram się wybierać ogórki podłużne ( nie pękate ) i nie za duże. Wykorzystuję je przeważnie jako dodatek do obiadu i składnik do sałatek. Polecam :) Składniki ( na 10 słoików o poj 0,9 litra ) - 5 kg ogórków gruntowych - 2-3 marchewki - koper - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 5 litrów wody(...)wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę
Kuchnia z widokiem na ogródzalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę
Kuchnia z widokiem na ogródCzas czytania: 2 min Chyba przyznacie mi rację, kiedy powiem, że sałatka jarzynowa jest naszą narodową potrawą, większość z nas doskonale ją zna! Skład sałatki może
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: jasna część pora 1 średnie jabłko 1 średnia marchewka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu
Qchnia po prostuSkładniki: 5 średnich buraków 6 ogórków kiszonych 1 cebula 1 jabłko 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki myjemy, suszymy
Qchnia po prostuSkładniki: 2 marchewki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Qchnia po prostuPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the KitchenPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the KitchenSkładniki: 1 średniej wielkości por 1 duża marchewka 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól
Qchnia po prostuRzepa jest warzywem antydepresyjnym, więc po długiej i męczącej organizm zimie teraz będzie znakomitym dodatkiem diety. Rzepa smakuje wybornie w sałatkach i surówkach a dziś podam jak ją wykorzystać do twarożku. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Twarożek z rzepą i koperkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane, rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka
Aromatyczne PodróżeKombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól
Mechanik w kuchniZimowa duszona marchewka słoikowa To już powoli ostatki jeśli chodzi o przetwory ..niestety , dla mnie ,bo ja bardzo lubię je robić . Cóż wszystko co dobre szybko
Ogrodnik w podróżyWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zimą możemy się cieszyć pysznym aromatem koperku Używam go do sałatek zup i sosów jest pachnący jak świeży Składniki - Koperek Sposób przygotowania 1. - Koperek umyć związać w bukieciki powiesić Najlepiej na noc aby od kapała woda .Koper powinien być suchy - koperek posiekać umieścić w woreczkach lub pojemniku zamrozić
W królestwie smaków Beatypodobno jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu
Pełny talerzDziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów..10 najbardziej oglądalnych wpisów w maju:Schabowy wg Magdy Gessler Sałatka Syrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone na oleju rzepakowym
Moje domowe kucharzenieciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją do sałatki ogórkowej z cukinią i marchewką, którą zrobiłam do słoików na zimę. Jest ona słodko-kwaśna i może stanowić świetny dodatek do dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 kg cukinii 1 główka czosnku(...)umytą, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki lub startą na tarce o grubych oczkach marchew. 2. Całość posolić, wsypać cukier. Dodać ocet, przyprawę gyros, olej i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie parę razy przemieszać. 3. Po tym czasie sałatkę przełożyć do umytych słoików (razem z wytworzoną zalewą). Słoiki zakręcić i pasteryzować około
Danka Pichcinowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 700 g marchewki 700 g cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (u mnie(...)dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy ogórki i gotujemy następne 10 minut często mieszając, aby całość się nie przypaliła. Gotową sałatkę przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut
My simple kitchenSałatka pomidorowa z grzybów leśnych to świetna propozycja na zamknięcie darów lasu do słoików na zimę. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej Mamy i jest z nami od wielu lat. Od siebie dodałam sok z cytryny, który powoduje, że grzyby zachowują piękny kolor (nie ciemnieją
Kolorowy Przepisownikmnie bywa, sałatką. Na dodatek sałatką z resztek (co także jest w moim stylu) posylwestrowych. Bo nakupowałam winogron, na które ostatecznie strasznie się obraziłam (pisałam Wam o tym parę dni temu), bo gościu nakupił serów pleśniowych, na które nikt nie miał ochoty. No to jak ser pleśniowy, winogrona i Kardamon – to sałatka. A, no i najważniejsze. Miałam ochotę(...)zdrowotności” nawet nie będę wspominać. Zima ogólnie jest dość lichym czasem na sezonowe owoce, więc i tak nie ma w czym wybierać. Ale, aleee… na cytrusy nie ma lepszej pory roku. Zima to jest ten czas. Jeżeli więc nie jesteście przekonani do winogron, do sałatki możecie spokojnie władować np. mandarynki. Sery pleśniowe klasycznie możecie dodać dowolne. Możecie zrezygnować
Kardamonovymnie bywa, sałatką. Na dodatek sałatką z resztek (co także jest w moim stylu) posylwestrowych. Bo nakupowałam winogron, na które ostatecznie strasznie się obraziłam (pisałam Wam o tym parę dni temu), bo gościu nakupił serów pleśniowych, na które nikt nie miał ochoty. No to jak ser pleśniowy, winogrona i Kardamon – to sałatka. A, no i najważniejsze. Miałam ochotę(...)zdrowotności” nawet nie będę wspominać. Zima ogólnie jest dość lichym czasem na sezonowe owoce, więc i tak nie ma w czym wybierać. Ale, aleee… na cytrusy nie ma lepszej pory roku. Zima to jest ten czas. Jeżeli więc nie jesteście przekonani do winogron, do sałatki możecie spokojnie władować np. mandarynki. Sery pleśniowe klasycznie możecie dodać dowolne. Możecie zrezygnować
Kardamonovy