Sezonowa surówka odpornościowa Jesień i zima to czas wirusów i spadku odporności, dlatego tak ważna jest w tym okresie dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Prostym
Blog z ApetytemSałatka z bulguru – warty wypróbowania pomysł na smaczne, sycące danie. Znacie kaszę bulgur? Lubicie? Kasza bulgur staje się coraz popularniejsza w naszych kuchniach i na
Dorota SmakujeSurówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio! Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej Read More Artykuł Surówka
ThermomaniaSezon grypowy w pełni, pogoda Nas jakoś tej zimy nie rozpieszcza, momentami pogubić się można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży Olej(...)koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy delikatnie.Na wierzch posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika Do przygotowania surówki użyłam oleju lnianego ze sklepu ZIELONY NURT Aromatyczne suszone pomidory, czosnek i bazylię dostałam
Z Majeczką w kuchniOwoce egzotyczne zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Smaczne, kolorowe, dodają energii nawet w zimowe, ponure i mokre dni. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w wytrawnych duetach . Zdrowe, pełne witamin i coraz częściej dostępne w Polsce sprawiają, że z czystej ciekawości kupujemy egzotyczne owoce. Niektóre z nich można zamrozić, podzielić na porcje, w woreczkach i wyjąć, gdy tylko mamy ochotę(...)owocami morza. Ostatnio trwa tygodniowa promocja na cytrusy w jednym z popularnych marketów, mają naprawdę smaczne i słodkie pomarańcze i pyszne cytryny. Zima to idealny czas na wzmocnienie odporności organizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus
Moja smaczna kuchniateraz jest on najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Papryka również smakuje teraz najlepiej, a nie wspomnę już o świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki. Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna
Kuchcik gotujePikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z ogórków sałatkę szwedzką. U mnie w domu ogórki małosolne jemy na bieżąco całe lato, jedne sie kończą to Piotrek nastawia kolejną porcję: Ogórki małosolne błyskawiczne Ogórki małosolne Ogórki małosolne na podróż (w butelce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania obiadu z makaronem. Kurki doskonale sprawdzą się także jako dodatek do tarty, a jeśli masz ich dużo, możesz zamarynować je na zimę. Doskonale komponują się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, sosach, zupach czy risotto. Warto również spróbować kurek w roli głównej, na przykład pieczonych z czosnkiem i ziołami lub smażonych na maśle
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOgórki w ketchupie Pyszne ogóreczki w zalewie ketchupowej na zimę. Są chrupiące i lekko pikantne, świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, do sałatek albo kanapek, a także jako samodzielna przekąska lub zakąska do wódki. Polecam! * z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7 litra Składniki: 2 kg ogórków gruntowych Zalewa: 300g pikantnego ketchupu
Blog z ApetytemMłoda kapusta w słoikach Bardzo prosty przepis na rewelacyjną surówkę warzywną. Świetny pomysł na przechowanie chrupiących, młodych warzyw na dłużej. Taką sałatkę możemy podać jako dodatek
Blog z Apetytemnamoczyć je przez 2-3 godziny w ziemnej wodzie, po czym opłukać - dzięki temu odzyskają jędrność. Kiszone ogórki możemy wykorzystywać przez całą zimę zarówno jako bazę dań (np. zupa ogórkowa) czy też jako dodatki (surówki, kanapki, sałatki, sosy). Poniżej podaję proporcję na 2kg ogórków, choć z doświadczenia wiem, że na takiej ilości nigdy się nie kończy - jeśli będziesz robić więcej
Z notatnika dietetykaProsty przepis na pyszne i zdrowe buraczki z jabłkiem do obiadu na zimno. Buraczki na zimno z jabłkiem to mój ulubiony dodatek do sałatek i obiadu. Łatwe wykonie, zdrowe dodatki takie buraczki śmiało można podawać także dzieciom. Moja dzisiejsza propozycja to kremowe buraczki i lekko chrupiące jabłko. Przepisów na to smaczne i zdrowe warzywo jest wiele. Buraczki na zimno(...)zimno to doskonała przekąska. Kwaśne jabłko, łamie słodycz słodkich buraczków z miodem. Buraczki przepisy . Przepisy na buraczki to nie tylko sałatki i surówki. To także barszcz czerwony, zakwas z buraków, buraki kiszone i na zimę do słoików. To temat rzeka. Buraczki z chrzanem, buraczki z czosnkiem, buraczki z jabłkiem z octem. To wariant buraczki na zimno. Mamy jeszcze
Dieta moja pasjaSalsa z mango i chilli to świeża i bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy
Moja DelicjaProsta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje
Moja DelicjaKoper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego
Moja DelicjaSałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi . Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko
Moja DelicjaCukinia po gruzińsku ,domowe przetwory Cukinia , to super warzywo , można z niego wyczarować dosłownie wszystko , nawet ketchup Cóż ale to wszystko już było i troszkę się
Ogrodnik w podróżySzybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ulubiona wersja fasolki. Taką fasolkę szparagową konserwową mogłabym jeść cały rok. Poznaj nasz najlepszy, sprawdzony przepis na fasolkę konserwową do słoików na zimę , która jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! Równie smaczna jest sałatka z fasolką szparagową , na którą znajdziecie przepis tutaj: Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta. Fasolka szparagowa do obiadu Jakie są Wasze ulubione
Kulinarne PrzebojeZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę. -TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję Testujęchemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem
Jaglusiazapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki co powstały dzisiaj dwa przepyszne przepisy śniadaniowe, idealne na zimę! Bo moi Drodzy zima w naszym menu też może być kolorowa i inspirująca, a taka owocowa miseczka w sam raz na te porę roku! Jogurt naturalny
Moja smaczna kuchniaGruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru
Niespełnione zdolności kulinarneznaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu
SzczyptaSmaQ