Wieczory coraz chłodniejsze, więc i posiłki stają się treściwsze. Jesienią i zimą zdecydowanie bardziej sięgam po ciepłe posiłki ale też treściwe, majonezowe sałatki. A co Wy lubicie jeść na rozgrzewkę?! Składniki: 300g mielonej szynki 3 łyżki oleju np Kujawskiego 1 czerwona cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 400g pieczarek 200g pomidorków koktajlowych
Kuchnia w czekoladzieczerwonej kapusty idealne na zimowe zapasy. Kapusta czerwona do słoików może być wykorzystana jako sałatka do obiadu, można ją także zasmażać. Jak zrobić czerwoną kapustę do słoików wielu zastosowań? Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona do słoików na zimę bez jabłka, prosty sprawdzony przepis. Czerwona kapusta na zimę Kapustę czerwoną do słoików na zimę
Dieta moja pasjaniego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę: Ogórki kanapkowe z curry>>> Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>> Ogórki konserwowe przepis>>> Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka>>> Kompot z agrestu z truskawkami>>> Ogórki krokodylki
Moja Książka KucharskaFasolka szparagowa marynowana. Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę. Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę . Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego
Moja Książka KucharskaJuż w ogrodzie coraz więcej warzyw-u mnie ogóreczki,młoda marchewka,cukinia,cebulka-wiec już czas na sałatkę do słoików-polecam tradycyjną właśnie z tych warzyw-zimą będzie jak znalazł
Swojskie jedzonkoogórki powoli się zaczyna. Zatem nie zwlekajcie tylko marynujcie Bo warzywka te świetnie pasują jako przekąska na imprezę, dodatek do kanapek, a także sałatka do obiadu. A w ogóle to można pomyśleć już o zimie i zapakować je do słoików i zrobić domowe zapasy W każdym razie polecam! Zachęcam również do zrobienia ogórków marynowanych z kurkumą – przepis znajdziecie tutaj
Lamarida.plMoże się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim
Smaczna PyzaCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik
Lena Gotujeznamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone
Z Majeczką w kuchniPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki
kuchnia doskizimę słoiczek pomidorów będzie w sam raz do zupy, sosów czy sałatki. Użyłam swoich pomidorów i własnej wyhodowanej bazylii :) Składniki: 1 kg pomidorów twardych i mięsistych (u mnie lima) 2 gałązki bazylii 1 mała cebulka (opcjonalnie) sól - ok 1/2 łyżki Sposób wykonania: 1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soli
Kuchnia domowa AniDzisiaj coś na szybko i lekko :) Zapraszam na pyszną sałatkę Nicejską ale warstwową . Do sosu użyłam Oleju rzepakowego tłoczonego na zimo z firmy Olejowy Raj oraz Remulady duńskiej firmy Folwark . Składniki : 1 mała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka
Sama słodycz i szczypta chiliCEBULKĘ W CIENIUTKIE PÓŁ PLASTERKI ,DODAJEMY OSĄCZONĄ KUKURYDZĘ, MIESZAMY MAJONEZ Z JOGURTEM I SOSIKIEM WŁOSKIM,I SOLĄ(DO SMAKU),MIESZAMY Z SAŁATKĄ-I WCINAMY.... SAŁATKA NAJLEPIEJ SMAKUJE LATEM,JAK POMIDORKI MAJĄ WSPANIAŁY SMAK,ALE I ZIMĄ CZĘSTO JĄ PRZYRZĄDZAM-BO JEST REWELACYJNA, SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoSałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry
Pasje Jolkiwędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym W tak gorący dzień jak dzisiaj przygotowywanie posiłków zdecydowanie ograniczam do minimum. Zamiast obiadu idealnie sprawdzi się sałatka. Niby lekka, ale jednak konkretna, bo z łososiem. Oczywiście na zimę też się nadaje ;) Składniki dla 4 osób: po 1/2 dużej sałaty lolo czerwonej i sałaty rzymskiej (lub 2 opkakowania miksów) 250 - 300 g łososia wędzonego
Pełny talerzOgórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku 3 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujeJeśli znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone, wypróbuj nasz przepis na ogórki w zalewie z kurkumą. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony! Artykuł Ogórki w zalewie z kurkumą
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie do słoików Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego
Przepiski.plsosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj. Rada: Batata możesz oczywiście upiec dzień wcześniej, czyli w niedzielę. Sałatkę dokończyć w poniedziałek rano, albo w niedzielny wieczór - w takim przypadku nie mieszaj jej z sosem, tylko zabierz go osobno do pracy. Wtorek - Ciecierzyca po meksykańsku Danie jest(...)Ciecierzyca po meksykańsku to danie rozgrzewające, a to za sprawą mieszanki aromatycznych przypraw. Świetnie też syci, polecam więc bardzo jesienią i zimą. Składniki / na 2 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem) - połowę odłóż do sałatki na środę 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
Chilli Czosnek i Oliwamożna się zabierać za warzywną część sałatki. Porcja sałatki jest duża, więc z dodatkiem świeżego pieczywa może spokojnie być daniem obiadowym dla kilku osób. Sałatka chrupiący kurczak Sałatka z chrupiącym kurczakiem a’la KFC Składniki na sałatkę ze stripsami możemy podzielić na kilka części. Są to warzywa, które są bazą tej sałatki, następnie chrupiące kurczaczki oraz aromatyczny sos czosnkowy(...)Połączenie tych 3 warstw daje popisową sałatkę, która zasmakuje każdemu podniebieniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę mieszanka sałat z roszpunką, bądź dowolna inna mieszanka sałat 15 pomidorów koktajlowych 1/2 dużego świeżego ogórka 1/2 czerwonej papryki 20 czarnych oliwek Składniki na chrupiącego kurczaka podwójna pierś z kurczaka słodka mielona papryka czosnek granulowany sól pieprz Składniki na marynatę
To Musisz WiedziećSałatka dostała nazwę jesiennej, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są dostępne jesienią i zimą. Jest ona też doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonej pieczeni czy mięsa z zupy. Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie świetnie
Przepisy Aleksandry