Sałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo. Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości
IMPRESJA SMAKUzatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaWśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy
Monia miesza i gotujeMyślę, że większość z Was jest w trakcie przygotowywania przetworów „ na zimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki
Passion of Cookingaromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemLato w środku zimy" to propozycja w ten mroźny styczniowy poranek ;) czyli sałatka z bobem i grzankami, smakowita i prosta. Polecam serdecznie . składniki na 5 porcji 30 dag bobu mrożonego 10 dag wędzonego boczku szczypta granulowanego czosnku 5 kromek chleba 1 czerwona cebula 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz przepis Bób gotujemy w osolonej wodzie około
Smakowite DaniaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona PorzeczkaCzy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde
Salonik smakówPowrocila zima. Przypomniala sobie o nas w chwili gdy ja juz na dobre rozkoszowalam sie iscie wiosnennym klimatem. Kilka dni temu mialam wrazenie, ze spadl pierwszy
Przysmaki KarolkiPoznaj bardzo prosty i szybki przepis na chrupiącą paprykę konserwową do słoików na zimę. Bez pasteryzowania zaoszczędzisz sporo czasu. Papryka marynowana w słodko octowej zalewie z olejem sprawdzi się jako: przystawka na imprezę, dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta oraz szybka w zrobieniu. Paprykę konserwową robię pod koniec lata. Ma wówczas niską cenę(...)świetny smak. W mojej przydomowej szklarni słabo owocuje. Dlatego Kupuję większą ilość i robię przetwory na zimę. Zimową porą cała moja rodzina lubi marynowana papryczkę jako dodatek do kanapek lub obiadu. Bardzo szybko znika zimową porą ze spiżarni. Często używam ją do sałatek. Sprawdza się także jako zakąska na imprezie. Jak zrobić paprykę konserwową? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy umyć
Ania gotujeMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce
KorniszonkiWiosna to niesamowity czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a w wraz z jej nadejściem zwiększa się znacząco dostępność różnego rodzaju warzyw sezonowych. O ile zimą takich warzyw nie było zbyt wiele, a te dostępne w sklepach poza sezonem pozostawiają wiele do życzenia- o tyle wiosna to doskonały czas na to, aby wprowadzić do swojej diety istotne zmiany. Zdecydowanie(...)start sezonu Wprowadzanie do swojej diety świeżych produktów sezonowych warto zacząć od sałaty, szczypiorku czy też rzodkiewki. To odpowiedni jadłospis do zdrowych sałatek, jako dodatek do obiadu czy też urozmaicenie zwykłych, codziennych kanapek. Po zimie często jesteśmy wprost spragnieni czegoś zielonego. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki odkryciem mogą być liście musztardowca, które swoim smakiem są zbliżone do liści
Marcepanowa kuchniaUwielbiam śledzie pod każdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych
Monia miesza i gotujeReszteczka” sałatka z zielonych pomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pomidory z pod chmurki , cukinie i resztkowe , cudem ocalałe ogórki wymacane po żółtymi liśćmi , już wyleciały z grządek . Coś trzeba zrobić z niedojrzałymi pomidorami i resztą kaprawych warzywnych niedobitków
Ogrodnik w podróżySałatka z brokułem i fetą. Nie wiem czemu jej do tej pory nie ma na blogu, gdyż robię ją regularnie, jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego piękna i pyszna! Taka jest właśnie sałatka z brokułem i fetą z chrupiącym prażonym słonecznikiem , którą zrobisz z paru składników. Jakie jest Twoje ulubione danie z brokułami? Jeśli lubisz brokuły wypróbuj(...)jabłka. Sałatka z brokułem i fetą, zapraszam po przepis. Składniki: 1 brokuł o wadze 500g garść pestek słonecznika 100 g sera feta 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (ja tym razem pominęłam) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny czarny pieprz do smaku Sałatka brokułowa z fetą. Zaczynamy od ugotowania brokuła. Myjemy pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię