samo jak te kupione w sezonie. Głównie z powodu smaku albo raczej jego braku w tychże owocach, w zimie najczęściej sięgam po jabłka czy banany a z innych owoców staram się rezygnować. Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek. Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę . Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego
mecooksjedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi Składniki
Leśny Zakątekwyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
PichceniomaniaJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada
Życie ze smakiemTylko mi nie mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy. Składniki na 8 litrowych słoików: 5 kg cukinii
Apetyczna babeczkaroku z moich grządek zbieram bardzo dużo ogórków, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca
Pasja Smakusałatkę na pewno polubią weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę(...)kulinarne zachwyty”). Buraczki to tanie, smaczne i zdrowe warzywo, więc zwłaszcza zimą powinniśmy korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Zawiera cenne minerały (wapń, żelazo, potas, bor, lit), witaminy (A, B1, C, beta-karoten), które poprawiają wzrok i polepszają wygląd skóry i włosów. Można z niego wyczarować wiele oryginalnych sałatek i dodatków do dań. Czas przygotowania : 30 min. Dla 4 osób
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapomagało. Dostawałam więc szczękościsk na słowo "Wiosna" i... ślinotok, bo to co mi ukochaną zimę odebrało (dzięki której tapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik ) jest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka
Wypisz Wymalujsałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)całość zagotowujemy dokładnie mieszając. Odsączone i doprawione ogórki (punkt 2) zalewamy naszą zalewą i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie myjemy słoiki i wciskamy w nie naszą sałatkę z ogórków. Ważne aby je dokładnie uciskać w słoiku aby były przykryte zalewą. Wycieramy dokładnie rant słoika i zakręcamy zakrętkami. Słoiki wstawiamy do letniego piekarnika do góry dnem i zwiększamy
Blog kulinarny S9.PLtropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę robić te swoje sałatki. Jadłam wiele razy podobne, ale nigdy nie były takie same jak jej sałatka, ona podobno miała jakiś sekret. Nigdy mi go nie zdradziła. Podejrzewam, że nie zdradzi go nikomu, dzięki czemu będzie zawsze na ustach wszystkich...i w brzuszkach wszystkich. Chciałabym jeszcze pojechać w to miejsce(...)staruszką i sama nie wiedziała ile ma lat. Kiedy w zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie
Z Kuchni Do KuchniPyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie
Tajemnice SmakuSałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami . Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam
Moja DelicjaU mnie nadal trwa sezon na przetwory i dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę do słoików. Robię ją już kolejny rok, bo tam nam
Zainspirowana w kuchniSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika
Moja Książka Kucharska