Ananaski z cukinii Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam
Blog z ApetytemKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić
Kuchnia smakówsałatka z pieczonych warzyw, wiśni peruwiańskiej i sera pleśniowego to kulinarna propozycja, która zachwyca harmonią smaków i piękną prezentacją na talerzu. Soczyste, słodko-kwaśne owoce wiśni peruwiańskiej doskonale współgrają z głębokim, karmelizowanym smakiem pieczonych warzyw, a całość dopełnia intensywny, kremowy ser pleśniowy . Dodatek oliwy z oliwek, świeżo zmielonego pieprzu, aromatycznego tymianku i szczypty soli nadaje daniu eleganckiego charakteru. Świąteczna sałatka(...)znajomych, jak i wyszukane uzupełnienie świątecznego stołu. W dodatku można łatwo modyfikować składniki, by dopasować je do sezonu lub dostępnych produktów. Zimą pieczone warzywa , takie jak buraki, marchew czy pasternak, tworzą doskonałą bazę dla tej nieskomplikowanej, ale wyjątkowej sałatki. Szczególnie buraki , które uwielbiam w każdej formie, zasługują na uwagę. Zamiast tradycyjnej ćwikły, warto czasem zaskoczyć gości, serwując buraczki w postaci
codojedzeniaŚwietne ogórki na teraz i na zimę. Bardzo lubimy ogórki, dlatego robię je w różnych wersjach, ale te najbardziej mojej rodzince przypadły do gustu. Proste w wykonaniu i niedrogie, a smak ogórków kanapkowych cieszy cały rok. Idealne do obiadów, kanapek i sałatek. Wyprobujcie mój przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości
Olcia gotuje!majonez , ale bez przesady .. Warto też w życiu zrobić coś innego niż sałatkę z majonezem Ten przepis jest majo free Pyszna lekka sałatka , najlepsza była by ze świeżą kolendrą , ale suszone listki w obliczu panującej wszechobecnie zimy też dały radę i powstało naprawdę smaczne danie Lekkie , pyszne i optymistycznie kolorowe , w sam raz na kolację Składniki : 3 pomidory typu pasta(...)listkami kolendry , octem ,miodem , oliwą , solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy na jakieś 30 minut do połączenia smaków . Serwujemy schłodzoną . Czasami mniej znaczy więcej , tak jest w tej sałatce , niewiele składników i prostota smaku . Pycha Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kolorowa sałatka z kolendrą , majo free ;) pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego(...)dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia
Monia miesza i gotujeChrupiące ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Chrupiące ogórki konserwowe. Przepis na ogórki konserwowe na zimę. Te małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku. Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują
Moja Książka Kucharskaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki na zimę Buraczki czerwone to bardzo smaczne warzywa, które posiadają wiele cennych właściwości. Oprócz swojego pięknego koloru i smaku, buraki wzmacniają naszą odporność, a także obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo spożywanie buraków poprawia koloryt naszej skóry, a także sprawia, że wolniej się ona starzeje. Dodatkowo buraki bogate są w cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, wapń, żelazo(...)carpaccio z buraka , a także tradycyjną ćwikła. Ćwikła to nic innego jak sałatka z buraków, które początkowo gotujemy, a następnie ścieramy na tarce i doprawiamy. Możemy przygotować ją na świeżo, ale także zapasteryzować w słoikach i cieszyć się jej cudownym smakiem przez cały rok. Buraczki na zimę można przygotować na wiele różnych sposobów, można je wzbogacić o chrzan, wówczas będą
Przepiski.plZimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią
Sajkofanka smakumąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać? Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Kuchnia w opałachTwarde i jędrne domowe ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę . składniki na 5 litrowych słoików 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych 10 ząbków czosnku 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 łodyga kopru
Smakowite Daniaczosnkowy. Ja użyłam dziś koperkowego i estragonowego i muszę przyznać, że fajnie podkręciły smak zalewy. Na pewno świetnie sprawdzą się w różnych sałatkach czy surówkach. Ale dziś akurat są ogóreczki, które będą jak znalazł na zimę. A na dowód jakości produktów tej firmy są certyfikaty i nagrody : Znak jakości Q, czy Złoty Laur Konsumenta. Tak więc mam nadzieję, że następne
Ewa w kuchnidodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchnisałatką zajadałam się ostatnio w bajecznym zamku w Krasiczynie (o nim niżej). Jest idealna na zimę, łącząc w sobie zakonserwowane ziarna ze świeżymi warzywami. Nie jestem pewna, czy odwzorowałam ją 1:1 w stosunku do tej jedzonej na każde śniadanie w zamku. Przygotowałam ją od razu po powrocie do domu 😊, bo naprawdę mi smakowała😋Doprawić ją można oczywiście po swojemu(...)Nasiona z puszek odsączyć na sicie. Pokroić kapustę. Rozdrobnić chili. Paprykę pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: sałatka z pekinki i tofu sałatka meksykańska surówka kimslaw Jamiego Olivera A teraz trochę o zamku w Krasiczynie. Zamek w swojej surowej formie został wybudowany na planie czworokąta pod koniec
Weekendy w domu i ogrodzie