sierpniu? Podobnie jak w latach poprzednich w tym okresie niezmiennie rządzą przepisy na wina, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany lider na naszym blogu. Nie dziwimy się. Jeżeli macie tylko możliwość zebrać wystarczająco jeżyn
Jakugotujesz.plkiełbasą z ogniska, zagra na drugie śniadanie i na kolację. Tak, my dość często jemy takie rzeczy na kolację, głównie w postaci sałatki greckiej (nawet na dziś mamy takie plany). Piszę oczywiście o sezonie letnim. Zimą i wiosną nie jadamy pomidorów (nad czym My strasznie ubolewa). Serio, ma zakaz kupowania pomidorów poza sezonem. Więc, jeżeli sezon trwa, je ile się(...)Egal. Feta? Nie wiem ile razy już Wam pisałam… prawdziwa. Nie kupuję seropodobnych dziwactw, nie mam potrzeby. Ta na zdjęciu jest lekko miękka, bo z tego co pamiętam, sałatkę zrobiłam jakoś zaraz po rozmrażaniu lodówki. Wszystkie produkty były więc poza nią, w tym feta. A może to był ser owczy, ten bałkański? Kule… no nieważne. I jeden
Kardamonovykiełbasą z ogniska, zagra na drugie śniadanie i na kolację. Tak, my dość często jemy takie rzeczy na kolację, głównie w postaci sałatki greckiej (nawet na dziś mamy takie plany). Piszę oczywiście o sezonie letnim. Zimą i wiosną nie jadamy pomidorów (nad czym My strasznie ubolewa). Serio, ma zakaz kupowania pomidorów poza sezonem. Więc, jeżeli sezon trwa, je ile się(...)Egal. Feta? Nie wiem ile razy już Wam pisałam… prawdziwa. Nie kupuję seropodobnych dziwactw, nie mam potrzeby. Ta na zdjęciu jest lekko miękka, bo z tego co pamiętam, sałatkę zrobiłam jakoś zaraz po rozmrażaniu lodówki. Wszystkie produkty były więc poza nią, w tym feta. A może to był ser owczy, ten bałkański? Kule… no nieważne. I jeden
Kardamonovypełni. Pora rozpocząć uzupełnianie spiżarnianych zapasów. Cukinia obradza w tym roku wyjątkowo , aż żal nie zamknąć kilku w słoiczkach aby zimą móc powrócić do letnich dni. Była już cukinia w zalewie curry, na którą przepis znajdziecie tutaj , a dziś sałatka z cukinii. Prosta, szybka w wykonaniu, praktycznie wszystko co potrzeba do jej przygotowania znajdziecie w kuchni. Składniki
Fascynacje AniSiedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty - Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Mnie smakuje ogromnie, więc jeśli tylko go znajdę w lesie to zaraz wymyślam
Moje Małe Czarowanierazem zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis(...)umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może z tą różnicą, że gotuję, bo trzeba coś zjeść i rodzinę nakarmić. Ale słoiki na zimę? No lenia mam wielkiego. Wolę książkę poczytać :) Choć w zimnie by się zjadło :) SAŁATKI... TARTY, PIZZE... NAPOJE I SŁOIKI
bistro mamafarsz do roladek z szynki? Roladki z szynki wieprzowej konserwowej, białej czy wędzonej z serkiem śmietankowym i chrzanem, albo ze zwykłą sałatką jarzynową. Wiosna aż się prosi o nowalijki, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek znakomite nadzienie do świątecznych roladek. Zimą można zrobić roladki tylko z serkiem almette bez dodatków, lub dać to co się lubi. Roladki z szynki z serkiem almette
Dieta moja pasjaJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatnich pomidorów polnych ( ale i szklarniowe tez będą dobre). Dodaję do nich ogórki konserwowe , które przygotowałam już na zimę. Wystarczy tylko je pokroić :) Dodamy cebulkę, ewentualnie rzodkiewkę i jeśli dysponujemy miętą lub koperkiem ( natką pietruszki) to posypujemy z wierzchu sałatkę. Można oczywiście posypać jeszcze mielonym pieprzem i polać oliwą
Proste PotrawyJesień i zima to czas, gdy powinniśmy spożywać jak najwięcej kiszonek. A czy wiecie, że jest różnica między produktami kiszonymi, a kwaszonymi? Więcej o tym pisałam tutaj . Sprawdźcie, aby wiedzieć po które produkty warto sięgnąć i dlaczego Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną sałatkę właśnie z wykorzystaniem tych prozdrowotnych składników. Oto sałatka jajeczna z kiszonymi ogórkami, porem i kukurydzą
Natka Pietruszkipotrzebujesz, znajdowała się w Twojej spiżarni lub lodówce. Oprócz przepisów na szybkie i łatwe letnie zupy, na lekką przekąskę sprawdzi się też nasza sałatka z fasolki szparagowej lub makaron z fasolką szparagową i kurczakiem . Na zimę zaś proponujemy naszą sprawdzoną fasolkę szparagową do słoików . Smacznego! Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Zupa z fasolki szparagowej
Kuchnia Na Wypasiezagospodarować. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, a z nadmiaru robię przetwory na zimę. Ogórki i cukinia należą do tych warzyw, które rosną bardzo szybko i często trzeba je zrywać. Dlatego najwięcej przetworów na zimę robię właśnie z nich. Idealnym rozwiązaniem na zagospodarowanie tych warzyw jest sałatka sycylijska do słoików. Jest to sałatka wielowarzywna, w skład której wchodzą, oprócz ogórków
Danka Pichciwyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła, te same, których używają kucharze w restauracji, oraz herbatki, oczywiście w niezmielonej postaci. Domowe
CodogaraSkładniki: 1 mały seler lub 1/2 dużego 3 ogórki kiszone 1/2 pora (biała część) 1 jabłko 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz
Qchnia po prosturoku w moim ogródku miałam sporo małych buraczków. Postanowiłam, więc zamknąć je w słoiku. Będą w sam raz na zimę. Podam je jako dodatek do obiadu, takie całe malutkie lub do sałatek, utarte lub pokrojone. Jak macie małe buraczki to polecam Wam moją recepturę. Zróbcie. Potrzebujemy: Na zalewę: pół szklanki octu 10 % 3 szklanki wody 6 łyżeczek cukru 5 łyżeczek
Izabelawkuchni