ryba smażona - 4845 przepisów (strona:162/323)

Sos koperkowo ogórkowy 121

Zasmażyć masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie wlać wodę lub bulion. Gotować mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na przykład do ryb. Podałam z babką

królestwo garów
Kotlety z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek 163

ogniu a po chwili zmniejszyłam go na średni i smażyłam kotlety z obu stron na rumiano. W ten sposób usmażyłam 15 kotletów. Teraz można podawać na stół. Pysznie smakowały z młodymi ziemniaczkami Mam nadzieję, że Was zachęciłam do zrobienia takich kotletów. Może na jutro, na piątek, zamiast dania z rybą? Pomyślcie. Zachęcam, polecam i życzę SMACZNEGO! Krys     Wiele

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 190

śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy

kruche babeczki
Bo z nimi gotowanie stało się fajniejsze? 122

miesięcy i używam je codziennie. Przewracania kotletów, kawałków ryby, wątróbki, warzyw, do przytrzymywania mięsa przy krojeniu i tak dalej i tak dalej. A do tego wszystkiego tak łatwo się je myje i wyciera,że normalnie dla mnie bajka. Moje dziecko przyznało mi rację, bo i on jak coś smaży, zawsze sięga po szczypce. Dzięki karbowanym silikonowych wkładkom produkty nie wyślizgują

Blondynka Gotuje
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 205

postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio

Karo in the Kitchen
Ziemniaki w cieście + film 140

Ziemniaki w cieście to znakomity dodatek do mięs i ryb. Podane z drugim daniem zastępują tradycyjne tłuczone ziemniaki. Smakują wyśmienicie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Polecam do wypróbowania. składniki na  4 porcje 6 średnich ziemniaków 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka odrobinę mleka sól pieprz olej do smażenia przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w pół centymetrowe

Smakowite Dania
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 168

łyżeczką cukru i na złoto smażymy obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód. Ukręcamy blenderem na gęsty, jednolity mus. Śledzie kroimy na małe kawałki. W misce delikatnie mieszamy odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy(...)cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia naczynia 160g cukru 10 jajek 1l tłustego, wiejskiego

karmelowy
Kuchnia polska dawniej i dziś 135

ryb. Nie mogło zabraknąć również zup i wywarów roślinnych. Istotnym elementem dań były przyprawy: pieprz, liście laurowe, cynamon, szafran, goździki, czy ziele angielskie, a także dzikie rośliny takie jak mlecze, pokrzywa, czy też szczaw. Od czasów Królowej Bony jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły(...)współczesnych wzorów odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Dlatego zauważamy spadek ilości spożywanego mięsa oraz wzrostu ilości spożywanych warzyw. Jak teraz jemy? Powoli zmieniają się sposoby przygotowywania posiłków – coraz częściej zamiast smażyć potrawy w głębokim oleju, gotuje się je na parze lub piecze w piekarniku. W związku z tym, można wyciągnąć wniosek, iż współczesna kuchnia polska nawiązuje do kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje

365 dni dookoła kuchni
ośmiornica w pomidorach 193

wytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia  1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

na gazie
Jak przygotować grilla 153

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde(...)karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a część tłuszczu zawartego w mięsie wytapia się w trakcie pieczenia. Jak zamarynować mięso i warzywa na grilla Marynaty do grilla

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 178

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde(...)karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a część tłuszczu zawartego w mięsie wytapia się w trakcie pieczenia. Jak zamarynować mięso i warzywa na grilla Marynaty do grilla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 168

ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 100% 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec(...)dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć

Ola la LCHF
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 292

smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy placek na talerzyku pod grubą bawełnianą ściereczką żeby nie pozwolić mu wystygnąć, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji.   Smażymy placki tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo, nie do zrumienienia i nie do czasu aż pojawią się na cieście bąble. Tacos mają zostać miękkie(...)Tacos z białą rybą w chrupkiej panierce, miksem sałat, sosem majonezowo-paprykowo-limonkowym i salsą z awokado na blogu już w piątek! SKŁADNIKI na 12 tacos 200g mąki typ 550-650 + ½ szklanki do podsypywania 100g żółtej mąki kukurydzianej ½ łyżeczki drobnej soli 60g masła /dla wegan- oliwy/ 185ml mleka /dla wegan- mleka roślinnego/ 2 łyżki oliwy do smażenia Zapisz

Karo in the Kitchen
KUCHENNA APTEKA #24 - OLIWA Z OLIWEK 118

miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oleju rzepakowym i lnianym,  siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich Rodzaje oliwy: extra virgin -  oliwa najwyższej jakości, z pierwszego

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #24 - OLIWA Z OLIWEK 119

miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oleju rzepakowym i lnianym,  siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich Rodzaje oliwy: extra virgin -  oliwa najwyższej jakości, z pierwszego

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z cukinią i dodatkiem tuńczyka 165

lekkie i fit. Na talerzach królują warzywa, owoce i ryby. Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z cukinią z dodatkiem tuńczyka. #MasterTuńczyk Placuszki z cukinii Składniki 1 cukinia około 30dag 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki soku jabłkowego 50g mąki szczypta soli olej do smażenia 1 puszka

Kulinarne pyszności Molki
Karp w sosie słodko-kwaśnym 134

starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką

R'n'G Kitchen
Kalafior duszony z chilli 157

danie, ale także być dodatkiem do mięs czy ryb np. z grilla. Polecam! Kalafior duszony z chilli Składniki :  1 średni kalafior 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka nasion gorczycy 0,5 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia świeża kolendra do przybrania Jak zrobić kalafiora duszonego

Codzienne Gotowanie
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami 107

brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić na kawałki, ja jednak podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez

Raj dla Podniebienia
Sałatka z bakłażana 146

plastry i solimy. Po ok godzinie płuczemy i osuszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy oliwą . Można dodać listki roszponki. Sałatkę podajemy do mięsa lub ryby

Gotowanie jest łatwe
Jak się nie przejeść w Święta? 167

tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych

Szybko Tanio Smacznie
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 197

rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce

Ostra na Słodko
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 155

rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce

Ostra na Słodko
Kolorowe szaszłyki z łososia i pomidorków z cukiniową falą 254

kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie w piekarniku 10- 13 minut (obracając w połowie pieczenia) lub smażyć na patelni grillowej 2-3 minuty z każdej strony. Cukinie

Pełny talerz
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 159

zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą

Kolizje Smaków