ryba smażona - 4845 przepisów (strona:161/323)

Najtańsza wigilia 134

jedyne danie, to niekoniecznie jest taka potrzeba. Smażone grzyby Ten przepis to jest dla mnie odkrycie roku. Znane głównie w Łodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu  Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają

Kryzysowa Książka Kucharska
DORADA FASZEROWANA MORELAMI I QUINOA 105

wody sól pieprz Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy i przyprawiamy ziołami tajskimi. Dodajemy morele, cynamon i smażymy ok 5 minut. Dodajemy quinoa i zalewamy wodą. Gotujemy

Kuchnia w oparach
Placuszki z dorsza z brokułami i kukurydzą czyli pomysł na obiad 88

wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać majonez, tarty ser, przyprawy. Rybę pokroić na drobne kawałki, umyte różyczki brokuła podzielić na małe cząstki, kukurydzę odsączyć. Wszystko to umieścić w masie w rondelku, wymieszać bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placuszki, formując ciasto łyżką, podobnie jak racuchy. Artykuł Placuszki

Raj dla Podniebienia
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 152

Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI:   5 czerwonych cebul 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku

Gotowanie Patki
dorsz smażony marynowany w musztardzie 158

Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki

Ugotujmy Coś
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 174

smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz  miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Łososia

kruche babeczki
Obiad za 5 zł : Paluszki surimi w ciescie piwnym 202

jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili, sól, pieprz (0,15 zł) olej do smażenia (wielokrotnego użytku) Cena : 4,15 zł Paluszki myjemy i dokładnie suszymy, po czym

Full Smaku
Stek z rekina I 100

3 steki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia

królestwo garów
Szczawik 134

patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam na zwykłej. Do łososia zrobiłam kuleczki ziemniaczane- gotowe, z braku czasu, co by powiedział Jamie?:) Do tego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu

les mirabelles
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 198

się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował

Smaczna Pyza
Okoń nilowy z sosem koperkowym 157

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego

Buniabaje w kuchni
Ryba po grecku 197

ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz mielony pieprz ziołowy olej do smażenia(...)podzielić na kawałki wielkości porcji dla jednej osoby. Posypać z obu stron solą i pieprzem mielonym. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (nie przewracać, zanim ryba nie uzyska odpowiedniego koloru). Rybę ułożyć w salaterce lub na głębokim półmisku. Ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki. Na rybę wyłożyć ugotowane warzywa z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
C - Rybka w brzoskwini 137

rybkę w brzoskwini.Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka(...)rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 122

zielony) oliwa z oliwek do smażenia + oliwa do skropienia 4 liście laurowe 1 duża cytryna grubo pokrojona i skarmelizowana sól (u mnie himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz  dodatkowo : arkusze folii aluminiowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku

Moja Książka Kucharska
Łosoś grillowany w czarnym sezamie i puree z batata, dyni i gruszki 128

zdrowe jedzenie w stylu fit.  Składniki (na 2 porcje): 350 gram łososia  dwie łyżeczki czarnego sezamu  sól, pieprz sok z cytryny  oliwa z oliwek do smażenia  100 gram batata 200 gram dyni  1 mała gruszka  szczypta gałki muszkatołowej  łyżka masła  1/3 szklanki mleka  mix sałat i kiełki do podania(...)gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą

Mango Papaja