ryba smażona - 4845 przepisów (strona:165/323)

KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 149

Delikatne kotleciki z pieczonego łososia. Łatwe do przygotowania, smaczne i sycące. Najczęściej przygotowuję je, chcąc wykorzystać pozostały z dnia poprzedniego filet z pieczonego, smażonego lub grillowanego

cool and minty
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym 143

Sajgonki znamy wszyscy – niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie jadł ich w „chińskiej budce”! Spring Rolls to wietnamski wynalazek – chińskie sajgonki są smażone, wietnamskie

Karo in the Kitchen
Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia 138

Wszystko jest jak w klasycznym stir fry z tą różnicą, że składniki są pieczone a nie smażone. Zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny. Czas

Niedzielny kucharz
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 161

Jeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny(...)dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej 1 łyżeczka - proszku do pieczenia sól   olej do smażenia Sos ¾ szklanki - oleju 1 puszka - ananasa 3 - marchewki 1 słoik - papryki marynowanej 330 g 1 czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka  - curry ¾ szklanki - wody

Jadło i czytadło
Racuchy ziemniaczane 197

idealnie nadaje się także do wędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:) Składniki: 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Stek z tuńczyka z warzywami 163

Jedliście już ? Ja pierwszy raz, kupiliśmy w Lidlu, przyrządzony został najprościej jak się da, bo tylko oprószony solą i pieprzem i usmażony na oliwie. Do tego

kruche babeczki
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM 108

mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 400 g makaronu spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone drobiowo - rybne 197

pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor

Lubię to gotuję
Smażony dorsz ze skórką. 126

  Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki, solimy i

Moje-pitraszenie
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 128

kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów
Placuszki z dorsza 185

Pyszny spodób na wykorzystanie dorsza. Składniki: 2 filety z dorsza Jajko 1 łyżeczka lnu mielonego Kurkuma Curry Bazylia Oregano Pieprz, sól Ostra papryka Olej do smażenia

Czarnawisienka
Kotlety z ryżu miksowanego 173

panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście  surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest

mojewypiekiinietylko
kaszanka z papryką,pieczarkami i z tandari masala... 177

mniejszym ogniu teraz dodać pokrojoną kaszankę i smażyć mieszając z 5 minut aromatyczna, smaczna kaszanka do pieczywa........SMACZNEGO!!! przyprawa Tandari Masala Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: kolendra, kmin, imbir, czosnek, chilli - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromaty Indii - zastosowanie: do ryb, mięsa, drobiu, nadaje smak Indii - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Węgierska zupa rybna 154

słodką oraz ostrą paprykę w proszku, smażyć kilka sekund. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ogony rybne oraz wodę. Zagotować i gotować na małym ogniu od momentu zagotowania przez 40 minut. Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa

mecooks
Klasyczne naleśniki razowe - podstawowy przepis :) 169

Muszę się przyznać, że takie klasyczne naleśniki wychodzą mi z trudnością, dlatego też robię je bardzo rzadko albo zlecam zadanie komuś innemu 😎 Co innego, kiedy smażę je w wersji mini, wtedy nie mam żadnych obaw. Jednak koniec końców podeszłam do tematu profesjonalnie 😎 i przygotowałam zdrowe naleśniki z razowej mąki. Myślałam, że będę miała utrudnione zadanie, gdyż mąki o tak wysokim(...)ciasta jeszcze bardziej podkręcił smak. Takie naleśniki możesz przygotować w wersji na słodko - z dżemem, powidłami, owocami, jogurtem, a także w wersji wytrawnej faszerując je warzywami, kurczakiem lub rybą. Składniki (3 naleśniki): 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 (Edena) 1 średnie jajko 200 ml mleka  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego  szczypta soli himalajskiej

Zdrowie na języku :P
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 147

więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy(...)łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół na pół sól i czarny pieprz do smaku Przygotuj grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć grzyby na rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie

codojedzenia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 116

smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej  polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed(...)vinho verde , białe opcjonalnie również się nada. ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób 500 g zielonej fasolki ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki lodowatej wody gazowanej 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Fasolkę obierz, umyj i dokładnie osusz. Olej przelej do rondla i podgrzej do 180°C. Przed samym smażeniem przygotuj tempurę. Mąkę pszenną wsyp do shakera lub miski, dodaj sól

Food Square
Staropolska ściągawka wigilijna 173

Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki(...)rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 188

Kolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!Składniki:500 g śledzi typu matiaswoda lub mleko do wymoczenia śledzi 3

Kuchnia domowa Ani
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 141

czasie staje się to nawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem(...)hamowanie rozwoju cukrzycy typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity

Vroblewska-fitlife
Kotleciki z indyka i świeżymi ziołami 163

takie kotleciki z kurczaka ryby  teraz przyszedł czas na indyka zapraszam na obiad Składniki • 400 g mięso piersi z indyka  •2 jajka • posiekane świeże zioła pietruszka kolendra i lubczyk  • 2 -2,5 czubate łyżki mąki razowej  • sól  • pieprz  • kurkuma • 1 łyżka magii  • 1 ząbek czosnku  • olej do smażenia Sposób przygotowania

W królestwie smaków Beaty
Tortilla z grillowanym tuńczykiem 146

Tuńczyk to ryba o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę A i D, minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem

Smak mojej kuchni
Kotlety rybne 142

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Gotowe kotlety ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki minimum na 30 minut. Smażyć na średnim ogniu, aż staną się złoto-brązowe

kuchnia doski
Bitki ze śledzi 147

książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj

królestwo garów
Curry kokosowe z łososiem 111

cytrynowej, dodac je do cebuli razem z kurkumą, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Wlać mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny i cukier - dokładnie wymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać

Codzienne Gotowanie
Zupa rybna 152

przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą.  Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Po 1 minucie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy chili, słodką paprykę i smażymy przez około 2 min.  Dodajemy pomidory, łyżeczkę

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowe fishburgery 207

żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym

Bon Appetit Małgorzaty
P... Pommes dauphine! 133

bułce tartej oraz wrzucamy do rozgrzanego oleju.  Smażymy aż do złotego koloru. Czasem warto zamieszać (ja moje włożyłam do małego garnka i akurat trochę za bardzo zakumplowały się z dnem ;p)Gotowe kulki przekładamy na papier i odsączamy tłuszcz.Gotowe! Uważajcie, bo są gorące ;) urozmaicajcie je różnymi dodatkami, podawajcie z rybą, kurczakiem, ketchupem czy majonezem. Pycha

Kitchens Alphabet