ryba smażona - 4845 przepisów (strona:159/323)

Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 130

Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy(...)kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 126

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko

Ostra na Słodko
Ryż z czerwoną fasolą 122

Ryż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki(...)chilli (może być suszona) 1 listek laurowy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 kubek ryżu 1 kubek wody puszka mleka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka soli masło i olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać imbir, papryczkę chilli, listek laurowy i tymianek, wymieszać i chwilę

Codzienne Gotowanie
Zielone stir fry z wołowiną 186

kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór(...)mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut

Karo in the Kitchen
Dorsz duszony z kurkami - szybki obiad na lato 144

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolka szparagową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 146

Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia  * pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas z puszki  * 3 łyżki cukru * 2 łyżki octu  * 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.  Danie można przygotować z gotowym sosem

Magiczne Życie Marty
PASZTET Z ŁOSOSIA 129

przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe

OliveandThyme
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 184

nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.  300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy

VioletoweKucharzenie
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 274

polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać

Pasja Smaku
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 158

ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę):  3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia(...)upodobań i przeznaczenia sosu. Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu . Dip znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy dać się ponieść fantazji przy jego produkcji i dopasować go do własnego podniebienia

Kuchnia po mojemu
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 121

cebula 1 ząbek czosnku  1 papryczka chili  1 cm imbiru  1 łyżka oleju sezamowego  50 gram gotowej pasty curry zielonej  przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego  20 pomidorków koktajlowych  szczypta soli sok z połowy cytryny  kawałki cytryny do dekoracji, kolendra(...)Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję sos przez 20- 12 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotuję sos jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania doprawiam sos solą oraz sokiem z cytryny. Ściągam sos z ognia i wrzucam kawałki marynowanej ryby. Odstawiam sos na 2 minuty

Mango Papaja
Kluski z kapustą 215

moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich(...)chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej

Czerwień i błękit
Zapiekany dorsz z pietruszkowym pesto podany na młodych ziemniakach w aromatycznym sosie pomidorowym 115

orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Składniki: 600g fileta z dorsza 800g młodych ziemniaków 4 cebule 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory starta skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka natki z pietruszki(...)słodką paprykę i chwilę smażyć. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, kolendrę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 5. Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć rybę,  posypać oliwkami i wstawić do piekarnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Twarożkowe placki z tuńczykiem 94

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki. Możecie je wzbogacić cebulą, czy

Di gotuje
Flądra z frytkami 187

Obiad prosto znad Bałtyku🙂 Składniki: świeże flądry, prosto z kutra🙂 sól, pieprz, mąka ok. 1 kg ziemniaków olej do smażenia cytryna do podania Przygotowanie: Flądrze należy

czarrna od kuchni
Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree 152

Ostatnio odkryłam, że w sklepie pojawił się olej kokosowy. Ciekawy produkt. Rafinowany nie posiada zapachu, smaku a przy tym ma wysoki punkt dymienia ( do smażenia idealny

Smaki Ewy
Dania obiadowe - ryby 196

Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie     Pstrąg z piekarnika   Sola zapiekana ze szpinakiem i serem     Dorsz atlantycki z piekarnika   Pstrąg

Passions hobbies life