Śledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, 5 sztuk pieprzu czarnego, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli
królestwo garówgniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Wywar z ryby odcedź. Wybierz marchewki i pietruszki, pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę
Delicious Placegram mąki duży pęczek natki pietruszki i szczypiorku sól, pieprz 5 łyżek oleju Przygotowanie: Rybę wyjmujemy z opakowania i widelcem ugniatamy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy jajka, olej, mąkę, zioła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Porcję masy kładziemy łyżką na patelni i smażymy placuszki. Placki smażymy beż uzyia dodatkowego tłuszczu. Z tej porcji powinniśmy otrzymać
Życie zaczyna się w kuchniniecierpliwością czekaliśmy na obiady dnia w Barze Tadeusz! W tym roku - prócz tradycyjnych obiadków ryba + frytki - postawiliśmy na gofry! W poszukiwaniu tych idealnych przeszliśmy całe miasto - ale udało się! Zakosztowaliśmy też naleśnika po meksykańsku - który nie zrobił na nas szczególnego wrażenia... Super nowością były smażone sardynki - na przekąskę do zimnego piwa idealne! A poniżej tradycyjnie kilka fotek:) p.s. Już
Lena Gotujecórką rybaka i generalnie rybki mi się przejadły ale jest taki jeden gatunek ryb, który chyba nigdy mi nie zbrzydnie – to węgorz. Uwielbiam go pod każdą postacią – najsmaczniejszy jak dla mnie wędzony, drugie miejsce w galarecie no i na trzecim miejscu po prostu smażony prosto z gorącej patelni :)). Udało mi się zdobyć nieco węgorza i nie mogłam
Pieguskowa Kuchniamielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę i bułkę tartą i w niej obtaczamy uformowane kotlety rybne. Smażymy na oleju na średnik ogniu aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Magia jedzenia.Kawałki filetów z dorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany
Zasmakuj KuchniZdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią
potrawyregionalnedodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu. Składniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół. Cukinię umyć i przekroić wzdłuż
Trzeci talerzorzeszkami ziemnymi .) Składniki: 1 duży seler korzeniowy mąka, woda sól, pieprz, przyprawa do ryby, kurkuma olej Pokrój selera w grubsze plastry i ugotuj w wodzie do miękkości. Wymieszaj mąkę, wodę i przyprawy i zanurz w cieście plastry selera (ciasto musi być bardzo gęste). Smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Pięknie było… (koncert Anny Rusowicz w rzeszowskim
Qlinarnie i Qlinarnierybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, 1/2 łyżki suszonego koperku, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 5 minut na oleju. Rybę kroję na mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki kopru 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego. 2. Filety z karpia pokroić(...)resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą
Szalona Kuchnia Ewelinyząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego. Łososia pokroić w paski o szerokości ok 1,5 cm. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Polać rybę marynatą z sosu sojowego i odstawić. Awokado obrać, pokroić
Kulinarne InspiracjeRyba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać(...)pora. Smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać pomidora pokrojonego drobno i czosnek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Jak pomidorki zmiękną, zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była
Kuchnia Pokoleńtymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić(...)Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć. Przykryć warzywami i ponownie lekko docisnąć
Świat Domowej Kuchnirazem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyW zasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który został z obiadu. Chodzi o to by nie wyrzucać lub
Buniabaje w kuchniżeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle, w formie plasterków, z przyprawami, kaparami i cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób(...)misce mieszamy panierkę – mąkę z bardzo drobno startym parmezanem. Dokładnie otaczamy każdy kawałek kurczaka, nadmiar strzepujemy do talerza. Nie wyrzucamy pozostałej mąki z parmezanem! Opanierowane w mące mięso smażymy z obu stron na średnim ogniu, na maśle i oleju. Powinno być przyjemnie rumiane i wysmażone dobrze – nie może być ani surowe, ani za suche. Wysmażonego kurczaka zdejmujemy na talerz, odkładamy
Karo in the KitchenProste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu. Dla 6 osób Przygotowanie: 25 min Smażenie: 55 min ● 6 filetów z łososia (ou de filets) ● 500 g świeżego groszku ● 6 dużych ziemniaków ● 1 cebula ● 2 łyżki kaparów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki. Składniki 200 g wędzonego dorsza 200 g ugotowanych ziemniaków starta skórka z 1/2 cytryny łyżka natki pietruszki sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia szczypta chili 2 duże czerwone cebule oliwa 1 łyżka brązowego cukru Przygotowanie Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza
R'n'G Kitchendodaj cebulę i posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam i Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie
AZgotuj!boczek wędzony paluszki surimi chleb słonecznikowy francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z jednej papryczki chili, i smażymy na średnim ogniu- przyprawiamy odrobiną soli czosnkowej, pieprzem i świeżo
ClauditteMissCookingnależy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku.2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.3. Smażymy. Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem
Apetyczna babeczka