ryba smażona - 4845 przepisów (strona:147/323)

Rybka zapiekana a'la grecka 148

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania(...)Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle na przyprawionej stronie. Druga stronę doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść

Pyry na Gaz
Śródziemnomorska zupa rybna 202

słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, pokrojony w kostkę koper włoski oraz 1/4 łyżeczki soli. Smażyć ok 3-5 minut(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Krewetki rozmrozić, umyć i ewentualnie oczyścić. Polędwicę z dorsza pokroić w duże, 5 cm kawałki. Dodać do garnka. Zupę delikatnie wymieszać z mięsem ryb oraz krewetkami i gotować na wolnym ogniu ok. 4 minuty, aż zmiękną - powinny po prostu być nieprzezroczyste . Dodać startą skórkę z cytryny - cytrynę wcześniej sparzyć i wyszorować szczoteczką - oraz pieprz. Jeśli

Grunt to przepis!
Pieczona ryba po grecku 128

dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę(...)liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją

Mango Papaja
Śledzie panierowane w marynacie 169

600 g śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka

Gotowanie jest łatwe
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 365

dość łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZIEMNIAKI SMAŻONE W CAŁOŚCI 184

czas maja być pod przykryciem!) 5. Co jakiś czas przewracamy na druga stronę. Smażymy tak ok 20 min. 6. Na miseczkę wysypujemy nasza przyprawę i obtaczamy w niej nasze wyjęte, prosto z patelni, ziemniaki. 7. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryby. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Karp smażony na głębokim tłuszczu 127

Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię olej i po nagrzaniu się oleju zaczynamy smażyć karpia posypując

Tradycyjna Kuchnia
Cukiniami sierpień się zaczyna... 138

kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. I już mamy delikatne placki na obiad. Dla wielbicieli konkretów- radzę podać placuszki z rybą, albo innym mięsem.  I to tyle, bo mimo piątku mam dziś szalenie zajęty dzień. Smacznego

les mirabelles
Smażone świeże śledzie 155

Dla tych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób

IMPRESJA SMAKU
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 142

Krok 2 Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Krok 3 Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą. Panierujemy kotlety maczając je najpierw w jajku, a potem w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i smażymy kotlety na złoto(...)razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy. Krok 5 Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora. Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno-ziemniaczanych . Klasyczne burgery rybne – fishcake. Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym

Niedzielny kucharz
Węgierska zupa rybna - Halászlé 132

mieszamy i całość jeszcze chwilę smażymy. Do gotującego się rybno-cebulowego wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli z pierwszej

Kuchenna Kontrrewolucya
Karp pieczony w cytrynowej panierce 127

Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)kroimy na dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.  Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki

Wanilia i Kardamon
Fląderka po bretońsku. 189

porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami 168

flądrę) 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby  kieliszek białego wina (choć spotkałam się też z przepisami, gdzie używano czerwonego, najlepiej z Toskanii :)) Przygotowanie dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami: 1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy Monini Classico i wrzuć na nią pokrojoną cebulę oraz cały ząbek czosnku. Smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty(...)małym ogniu przez 15 minut. Z gotowego sosu wyjmij ząbek czosnku. 4. W międzyczasie pokrój dorsza na porcje. Na dużej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, następnie obsmaż na złoto na patelni. 5. Gdy dorsz się obsmaży, dopraw go solą i pieprzem i wlej na patelnię kieliszek wina i pozwól mu odparować

Chilli Czosnek i Oliwa