ryba smażona - 4845 przepisów (strona:140/323)

Risotto z rybką 180

cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. I właśnie bulion najlepszy byłby ugotowany(...)ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy warzywka, dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe. W międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na  rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy ok 20 minut

Cynamonowe szczęście
ŁOSOŚ W SOSIE ZIELONYM 133

przepisy będą wstawiane świeże na bieżąco.Dziś proponuje państwu smażonego , pysznego łososia z lekkim , kremowym sosie na bazie śmietany,kopru,natki i musztardy sarepskiej. 4 dzwonki łososia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki śmietany Sól morska ************************************** Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Filety z łososia na szpinaku z młodymi ziemniakami 210

klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne 4-5 minut. Ziemniaki odcedź gdy zmiękną i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli szpinak zdążył ostygnąć, podgrzej go krótko i podawaj z rybą i ziemniakami. Smacznego. CMOK . Do dania pasuje białe wino typu

Pasje Jolki
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 138

stron mąką pszenną. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się jej. Następnie dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno(...)zgęstnieje (ale nie pozostawiać do całkowitego zgęstnienie sosu – powinien pozostać wciąż półpłynny). Przygotować naczynie żaroodporne i na jego dno wylać sos śmietanowy ze szpinakiem. Na wierzchu poukładać kawałki ryby i lekko je wdusić w sos. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie

Kulinarne Przeboje
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 128

poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki(...)jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy

Powiedz dietom nie
Smażone świeże śledzie. 213

Składniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta  mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i  moczymy przez ok godzinę w

Malinowe Pocałunki
Jabłkowe kotleciki z kurczaka 138

Mielone z drobiu są jak dla mnie za suche . Pulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który

Buniabaje w kuchni
SAŁATKA Z CUKINIĄ, ROSZPONKĄ, CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. 237

Pierwszy raz jadłam roszponkę usmażoną, na ciepło. Jestem zachwycona! W ogóle zmienia smak na jeszcze lepszy, delikatniejszy. A kiedy się smaży... Tak listki się nadymają, tworzą

W kuchni Karmel-itki
Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką 164

Dzień dobry! Dzisiaj będzie baaardzo zdrowo. Grillowana ryba i warzywa w niecodziennym wydaniu. Niedługo nasz jeden z najbardziej ulubionych dni - Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz kawałek łososia (400 g) olej(...)rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby. Podajemy i jemy! Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami po przygotowania naszych przepisów

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kasza gryczana z makrelą, awokado, jajkiem w koszulce, kozim serem i migdałami 163

soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla(...)przelewam do gotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy

Mango Papaja
Kasza gryczana z makrelą, awokado, jajkiem w koszulce, kozim serem i migdałami 163

soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla(...)przelewam do gotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy

Mango Papaja
Ryba po grecku 2345

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze

Kolorowy Przepisownik
Ryba po japońsku 196

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku(...)kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą. Smacznego! * jeśli przedobrzycie z vegetą

w mojej kuchni
Jednogarnkowa ryba z ryżem 230

pieprz do smaku około 700 ml ciepłej wody Przepis 1 Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron, odstawiamy. 2 Masło i oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w płytkim szerokim garnku. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy jarmuż i smażymy około 3-4 minut. 3 Następnie do naczynia wsypujemy ryż(...)smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Całość zalewamy 700 ml ciepłej wody. Dodajemy suszone pomidory oraz harissę/paprykę. Co jakiś czas mieszamy ryż, do momentu aż wchłonie większość wody. 4 Po tym czasie na ryż wykładamy filety rybne, lekko je wpychając wgłąb ryżu. Przykrywamy patelnię/garnek i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż ryba się poddusi

Kuchnia Bazylii
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 123

nacięcia dosyć blisko siebie. Ma to zapobiec zwijaniu się ryby i zapewni chrupiącą skórkę. Wnętrze każdego nacięcia solimy i oprószamy rozmarynem, wierzch skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy filety skórą do dołu i przytrzymujemy przez chwilę (palcami lub tak jak ja – łopatką). Następnie filety solimy i już nie dotykamy. Smażymy do chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy

mojewypiekiinietylko