ryba smażona - 4845 przepisów (strona:135/323)

Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa 192

Nadziane na szpikulce kawałki soczystego, kruchego łososia z cytrusową nutą, owinięte delikatną, chrupiącą cukinią, w towarzystwie słodkiego, egzotycznego ananasa to moja propozycja dietetycznego, grillowanego dania z rybą w roli głównej. Składniki: 500g surowego, świeżego łososia pure Mowi ( 2 opakowania x 250g) 2 cukinie 1 świeży ananas szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Marynata: 2 łyżki oleju 1 pomarańcza 1 łyżka soku(...)cukinię, ananas i łosoś zawinięty w cukinię. 6. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową przełożyć łososiowe szaszłyki i smażyć z każdej strony około 4-5 minut. Zdrowy łosoś MOWI - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia

Szalona Kuchnia Eweliny
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 181

należy posypać tuńczyka tartą skórką z umytej i sparzonej pomarańczy oraz gruboziarnistą solą, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Trzeba pamiętać, że tuńczyk przed smażeniem powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wyjąć na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Pieprz jest przyprawą świetnie komponującą się z tuńczykiem i uprzedzając Wasze pytania, nie jest(...)lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund na każdej stronie. Zdjąć i odstawić na chwilę żeby odpoczęły

Dietolog
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym 232

wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką  - zapraszam!    Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka: - 10 listków świeżej mięty - sok z połowy cytryny - łyżka oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia(...)rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente ;) W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy marchewkę, następnie rybę i polewamy miętowym dresingiem. Przyozdabiamy gałązką tymianku i serwujemy. Zajadamy, a potem udajemy się na wiosenny

Sajkofanka smaku
Lin z warzywami. 211

cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół sztywno ,wymieszać ze startym chrzanem. Natkę pietruszki wypłukać ,osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki odcedzić,posypać zieleniną. Ryby wyjąć ostrożnie z wywaru,osączyć,przełożyć z jarzynką i ziemniakami

Przepisy i porady kulinarne
Ryba po grecku 248

dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam(...)kostkę.4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 233

przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego(...)rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu -  wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na złoto na oleju - a dla dzieci na teflonowej

Kulinarne Inspiracje
Kulebiak z rybą i ryżem 196

sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, siekamy (umyte i osuszone ) pieczarki . Marchewkę ścieramy na tarce. Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy pieczarki i marchewkę, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając, następnie przekładamy do miski i mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA Z SOCZEWICY I CUKINII. 269

  Zaczynasz dzień od przeciągnięcia się, głębokiego i zamaszystego ziewnięcia, podrapania w głowę. Od zapachu mocnej kawy, ciepła uderzającego od smażącej się jajecznicy. Od miłego szeptu

W kuchni Karmel-itki
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 189

szpinakowy: czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Następnie dodać szpinak. Smażyć do rozmrożenia. Następnie doprawić go solą, pieprzem, dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków i odparowania nadmiaru wody. Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, a na to ułożyć pieczoną rybę (możecie także rybkę usmażyć w panierce lub bez). Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Omlet ‘country style’ z wędzonym łososiem i ziemniakami 231

sekund omlet smażymy tak jak jajecznicę – mieszając i rozprowadzając masę równomiernie po całej patelni, pod ścięte fragmenty wlewając płynną masę. Po tym czasie masę jajeczną na patelni wyrównujemy, tak żeby nigdzie nie było dziur. Teraz pracujemy szybko – spód omletu powoli dochodzi, a wierzch jest jeszcze płynny i nieścięty – na środku rozkładamy pasem porcję wędzonej ryby, posypujemy ją koprem(...)nadzienie. Przechylamy w drugą stronę zakładamy na kopertę drugą część omletu. Dosmażamy całość jeszcze 30-40 sekund i zsuwamy na talerz.   Analogicznie postępujemy z drugą porcją składników i smażymy drugi omlet. Omlety podajemy gorące. Do tego nadzienia jako uzupełnienie posiłku świetnie pasują świeże pomidory. SKŁADNIKI 6 jajek L 3 łyżki śmietany 18-30% tłuszczu 2 łyżki klarowanego masła 100g

Karo in the Kitchen
Ryba w mleczku kokosowym 219

pozbawiamy skóry i jeśli to możliwe – większych ości. Kroimy rybę w grubą kostkę (ok. 2,5 cm). Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy

Poezja smaku
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 214

plasterki wkładacie do każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już na talerzu. Kurki płuczecie kilka razy w wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy mocno się zagrzeje, wrzucacie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażycie, aż się zarumienią i dodajecie odsączone kurki. Smażycie kolejne(...)natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem, wykładacie rybę i jecie podziwiając zachód słońca

GRUBY WAŁEK
Łosoś w cieście francuskim 197

sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na  paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć

Kolorowa kuchnia Elki
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 215

rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki pół kilo szpinaku

Ugotowane pozamiatane
Kotleciki z wędzonego pstrąga 263

ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy na 2 łyżkach oleju, około 4-5 minut z jednej strony.  Idealne do ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu

Klasyka Gotowania
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 196

osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kiedy ryba jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała

Stare Gary
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 215

się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań - fritto misto. Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi(...)banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania