Składniki: 1 seler 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli woda olej do smażenia kolory pieprz, sól do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka(...)pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: 1. Seler obrać, umyć, pokroić
Mój pomysł naminuty, a następnie wyciskamy do nich czosnek i smażymy kolejną minutę. Wlewamy białe wino i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażamy ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy tymiankiem. płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem. Rozwijamy 2 lub 3 (w zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy
Poezja smakuMięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie. SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Zwiększamy ogień i do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy krótko, do momentu, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy z ognia
cool and mintyserka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje będą smaczne(...)osuszyć na ręczniku papierowym. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym, natrzeć nim steki. Odstawić na 20 minut. Smażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron po ok. 3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego
Fabryka pomysłówziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis ) 1 1/2 szkl wody 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. 2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. 4. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa
Gotowanie...to proste !smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie(...)odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie).Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną.Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie minutkę
Kraina Miodem Płynącadigotuje.blogspot.com Coś dla miłośników śledzi. Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej(...)ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić
Di gotujeChudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że
KierunekuchniaOczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety
Moje Kuchenne Rewelacjeflądra 1 szt na osobę sól pieprz tymianek mąka tłuszcz do smażenia cytryna Flądrę myjemy, i jeżeli posiada wierzchnią czarną skórę to zdejmujemy ją. Solimy
Gotowanie jest łatweserię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy
kgwjanczewoPostanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna. Składniki: śledzie małe 2 kg ( po obcięciu
Różowa kuchniastworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki: 50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać
Niespełnione zdolności kulinarneszklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem laurowym. Następnie pokroić cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać
Tradycyjna KuchniaŚwiątecznych przepisów ciąg dalszy...ryby na stole wigilijnym oczywiście nie mogło zabraknąć..a takie filety były naprawdę pyszne..filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenie