tartej bułce i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane z obu stron. Ja do ich smażenia używam oleju rzepakowego lub masła klarowanego. Po usmażeniu warto kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. DOBRA RADA: W związku z tym, że ryba rybie nie równa, czasem kotleciki mogą wyjść trochę za suche w środku, dlatego proponuję usmażyć
Kulinarne InspiracjeZawsze marzyłam o maszynce do makaronu. I w końcu zamówiłam na stronie EMAKO. Sklep posiada bardzo duży asortyment akcesoriów kuchennych ale nie tylko. Kurier dostarczył
Bon Appetit Małgorzatytakże z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree(...)silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post Łosoś na puree z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDzisiaj podejmuję kolejną próbę przekonania Was, że karp to smaczna ryba i można ją podawać na wiele sposobów. Tym razem proponuję ziemniaczane krokieciki, w których poza mielonym mięsem karpia wykorzystujemy ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha bułka(...)gładką masę i formujemy niewielkie krokieciki długości około 10 cm . Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też
Trzeci talerzW Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się
Bernika - moj kulinarny pamietnikwymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko
Kuchnia Prezydentowejdrobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego
Kulinarny karnet ChristopheraIdealna przekąska do pochrupania podczas meczu zamiast chipsów. Specjalnie nie podaję ilości, ponieważ to od was zależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba
My Culinary Artrzadko gości na naszych stołach, chociaż obok łososia jest najlepiej sprzedającą się rybą w naszym kraju.Jego bardzo smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej
Wiem co jemsuszonych pomidorów 1 cebula czerwona olej rzepakowy Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, zioła pokrojone, oliwę od pomidorów doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniaSkładniki: śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka
W Mojej Kuchni Lubięzapiekanka. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco. Jeśli lubicie rybę, jeśli smakuje Wam dynia i nie gardzicie serem owczym zróbcie koniecznie! Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza 500 g dorsza olej do smażenia pure: 2 małe dynie piżmowe (podzielone na kawałki i upieczone do miękkości) 250 g serka owczego(...)patelni z rozgrzanym tłuszczem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Miąższ dyni ubijamy tłuczkiem na pure, mieszamy z serkiem, masłem, tymiankiem i połową parmezanu. Wykładamy je na usmażona rybę. Wyrównujemy i posypujemy reszta parmezanu. Zapiekamy ok 20 minut w 200 st.C
Dzieje kuchennej WiewióryŁosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków(...)czosnku 1 liść laurowy Przygotowanie: W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki. Łososia umieścić w niemetalicznym naczyniu i zalać przygotowaną solanką. Upewnić się, że ryba jest całkowicie pokryta solanką. Tak przygotowane naczynie z rybą przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie łososia wyjąć z solanki i osuszyć przy pomocy ręczników papierowych
naRuszcieSpecjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym. Składniki: 2 kg pangi mąka pszenna sok z cytryny sól pieprz mielony olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka(...)cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Do miski wkładamy cebulę pokrojoną w krążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży
Różowa kuchniakoniec zupa . Kiedy kasza jest już miękka i na patelni nie ma płynu , dodajemy warzywa , czosnek , doprawiamy solą , mieszamy . Smażymy jeszcze około 2 minut ,żeby całość się połączyła . Gotowe . Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub ryb . Solo także jest pyszna Smacznego ! Artykuł Bamberska kasza pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym. Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki. Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie. Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku. Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszpinak zmięknie). Łososia skropić cytryną i posypać solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażyć go 2 – 3 minuty z każdej ze stron na łyżce oleju. Po upieczeniu zdjąć skórę i pokroić rybę na mniejsze kawałki. Do letniego szpinaku wlać jogurt naturalny wymieszany ze szczyptą soli, pieprzu oraz
KuchniaWeDwoje.pldzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy wystarczająco dużo pracy;) trzeba sobie ułatwiać życie.;) Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba;) a tu psikus to kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzieje się(...)zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 kolorowe papryki ananas w zalewie , około pół puszki 0,5 l bulionu z 1 kostki szklanka pikantnego ketchupu 0,5 szklanki cukru sok z 2 cytryn 3 ząbki czosnku jajko mąka ziemniaczana sól
Rusty Forkrozmąćcie. Parmezan zetrzyjcie na tarce do miski z bułką tartą i wymieszajcie dokładnie. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Oprószone mąką ryby zanurzcie w jaju, a następnie w mieszance parmezanu z bułką tartą. Układajcie w patelni na rozgrzanym maśle, smażcie kilka minut, na złoty kolor
OliveandThymekuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki
KucharzycaKarp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml
R'n'G KitchenDzisiejszy obiad to moja następna odsłona na ryż- dodatkiem do obiadu zamiast kurczaka może być ryba, schabowy, paluszki rybne lub to co lubicie najbardziej :) . Za każdym razem obiad znika i pozostaje niedosyt....Uwielbiam smażony ryż w każdej postaci - tutaj znajdziecie inne fajne przepisy na ryz- Ryż po chińsku z łososiem , Ryż z warzywami i schabowym i Smażony ryż z warzywami
Smaki EdytyŚledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także
Symfonia smakowawygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje w artykule "Barok: wielkie żarcie
Przepisy Aleksandry