ryba smażona - 4845 przepisów (strona:131/323)

Rukola na ciepło 244

nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego

Stare Gary
Pstrąg z pieczarkami i sosem grzybowym 150

suszone leśne/ rozmaryn  świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę chwilę. Połowę odkładam na talerz, zrobimy sos z pieczarek. Dodaję por, natkę, doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi(...)temp 200 stopni i wstawiam naczynie na 30 minut. Sos: Odłożone pieczarki z cebulką przekładam do garnka i odsmażam, wlewam śmietanę, dodaję puder grzybowy, doprawiam solą, pieprzem i zagotowuję. Rybę podaję z sosem, kawałkami marchewki

wesoła kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 237

żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba z cebulką i czosnkiem, następnie znowu cykoria, na koniec ziemniaki. Szykujemy beszamel. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się(...)drugi dzień. SKŁADNIKI 800g ziemniaków (waga po obraniu) 400-500g surowego świeżego filetu z łososia 500g cykorii 1 czerwona cebula lub 2 szalotki sok z ½ cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 70-80g startego żółtego sera 60-70g masła + do wysmarowania formy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej 600ml

Karo in the Kitchen
Wegański pasztet z warzyw z zupy 198

małych oczkach  4. Cebulkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor.  5. Do masy z warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, startą marchewkę, usmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną, 4 łyżeczki chrzanu i doprawiamy przyprawami. Około 2 łyżeczki przyprawy do ryb, 1 łyżeczkę soli ziołowej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich 1 łyżeczkę papryki słodkiej

Mój pomysł na
ISPANAK YATAĞINDA BALIK, czyli ryba ze szpinakiem 165

Szpinak bardzo pasuje do ryb! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 filety rybne 250 g szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki oliwy sól pieprz 4 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie Rozmrozić szpinak. Jeśli jest świeży, umyć dokładnie, odcedzić i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić(...)śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć i wyłączyć ogień. Na talerzu zmieszać mąkę z bułką tartą. Wsypać sól. Umyć filety, przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i bułce tartej z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron. Na talerzu najpierw położyć szpinak, na nim rybę. Artykuł ISPANAK YATAĞINDA BALIK, czyli ryba ze szpinakiem

Tureckie Przepisy
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 157

sałatkę. Z kolei następnego dnia risotto staje się dodatkiem do pysznych i prostych do zrobienia kotlecików z łososia doprawionych koperkiem. Takie kotleciki możecie zrobić także z filetów z białej ryby, jak dorsz, mintaj czy tilapia. Szybkie risotto z zielonym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi z fasolą i fetą ➤czas przygotowania: 30 minut Składniki /na 4 porcje (które dzielimy(...)też zrobić je dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.  Obtocz w bułce tartej. Smaż na oliwie na średnio rozgrzanej patelni przez 5-8 minut na stronę. Podawaj na ciepło lub zimno.  Rada: Zamiast łososia możesz wykorzystać filety z białej ryby, np. z mintaja lub dorsza. Bułkę tartą możesz zamienić na płatki owsiane zmielone w malakserze

Chilli Czosnek i Oliwa
Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi frytkami 177

Często idziemy na łatwiznę, kupujemy w marketach wątpliwej jakości gotowce - mrożone frytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo czasu możemy zrobić to pyszne danie samodzielnie? Zapraszam! Ryba:  2 filety z dorsza 1 jajko  1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki sól, pieprz olej Frytki: 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól  1. Ziemniaki obieramy(...)panierujemy: maczamy w jajku, mące wymieszanej z bułką, następnie ponownie w jajku, mące i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  3. Na talerz przekładamy frytki i rybę. Podajemy z sosem. Rybę skrapiamy cytryną

Szefowa kuchni
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 120

garnka. Ważne, aby ułożyć rybę skórą do góry. Na tym etapie dodajemy także odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 8-10 minut. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, odsączony z wody groszek i oliwki pokrojone w połówki lub krążki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty(...)następnie posiekanego koperku, po czym kolejny raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy nasz sos groszkowy, a na jego górę przygotowanego dorsza. Przed podaniem dorsza możemy ściągnąć z niego skórkę, która schodzi bez problemu, jeżeli nasza ryba została dobrze przygotowana. Na koniec możemy całość polać oliwą z oliwek

Programista w kuchni
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 142

garnka. Ważne, aby ułożyć rybę skórą do góry. Na tym etapie dodajemy także odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 8-10 minut. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, odsączony z wody groszek i oliwki pokrojone w połówki lub krążki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty(...)następnie posiekanego koperku, po czym kolejny raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy nasz sos groszkowy, a na jego górę przygotowanego dorsza. Przed podaniem dorsza możemy ściągnąć z niego skórkę, która schodzi bez problemu, jeżeli nasza ryba została dobrze przygotowana. Na koniec możemy całość polać oliwą z oliwek

Programista w kuchni
IDEALNE FRYTKI I TYLKO 1 ŁYŻKA OLEJU? TERAZ TO MOŻLIWE! – Test Frytkownicy beztłuszczowej Blaupunkt 415

jest tylko 1 łyżka oleju, w której obtaczamy pokrojone wcześniej frytki i wkładamy do smażenia. Smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Serio! Z zewnątrz są chrupiące a wewnątrz miękkie i sprężyste. To samo pieczone ziemniaki, warzywa czy też mięso i ryby – są cały czas niezwykle soczyste i absolutnie nie przesuszone. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby(...)obiad ukazał się moim oczom! Chrupiące ziemniaki i mega soczyste i dobrze pieczone mięso! Mistrzostwo! Na dorsza z kulkami ziemniaczanymi też się zdecydowałam! Pycha! PLUSY: *Maksymalne ograniczenie tłuszczu *Możliwość smażenia zarówno świeżych jak i mrożonych produktów *Możliwość przygotowania 2 potraw jednocześnie *Łatwa i intuicyjna obsługa *Łatwe i szybkie czyszczenie *Brak nieprzyjemnych zapachów *Szybkość działania *Cena MINUSY: *Konieczność przemieszania potrawy

Ostra na Słodko
Ryba po japońsku 1556

słodko-kwaśnej zalewie. Teraz mam dylemat, którą rybę przygotować na świąteczny stół bo obie takie pyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1  niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody 8 łyżek keczupu, ja dałam(...)pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma być

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 181

pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki sos i polać pulpeciki

Pysznosci Babci Basi
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 217

szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego cukier do smaku liście kolendry, do podania ugotowany(...)zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem

karmelowy
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 229

łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 min z każdej strony jeśli chcemy uzyskać poziom wysmażony. Jeśli zależy nam na średnio

Kierunekuchnia
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 161

sandacza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę

Dietolog

Proponowane wyszukiwania