ryba smażona - 4845 przepisów (strona:124/323)

Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 176

Wyczarować smakowite  danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo(...)Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia czosnek i cebulę obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 188

smażenia. Cebulę posiekałem w cienkie piórka, czosnek w cienkie plasterki. Połowę papryczki chili posiekałem w cienkie plasterki (w zależności od upodobań, czy chcemy otrzymać danie bardziej pikantne, czy mniej pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem(...)minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej minuty, dodałem do woka pokrojone filety z ryby. Całość bardzo delikatnie mieszałem, aby nie doprowadzić do rozdrobnienia kawałków ryby. Po 2 minutach

Wyprawy kulinarne
Łosoś smażony na maśle 188

Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut.  Przewróć, zmniejsz ogień o połowę i smaż następne 5-6 minut. Przewróć ponownie, przykryj folią aluminiową , odczekaj 2 minut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią.  Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem

Pasje Jolki
RYBA PO GRECKU 169

przepis jeszcze z konca lat 70 tych ,kiedy  to zaczynałam  eksperymentować z rybami z lepszym lub gorszym skutkiem :). Przepis jest łatwy i niczego w nim nie zmieniam.Polecam.! 5-6 filetów rybnych Olej do smażenia  bułka tarta do panierowania + jajko 4 starte marchewki na tarce od użyciu oczkach 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 cebula

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Filet z pstrąga Yuan Yaki 119

wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 – 2 godzin. Im grubsza ryba, tym dłużej trzeba ją marynować. Pstrąga odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży

mojewypiekiinietylko
Filet z pstrąga Yuan Yaki 183

wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 – 2 godzin. Im grubsza ryba, tym dłużej trzeba ją marynować. Pstrąga odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży

mojewypiekiinietylko
Garnek rybny z morszczukiem 131

zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny z morszczukiem

O kuchni z uczuciem
Flądry zapiekane 172

bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia(...)cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy, ze ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem

królestwo garów
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 193

bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie przekąski większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone) warzywa strączkowe (bób(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.  Na kolację warto zjeść także...  marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego

Kuchnia Ellie
Ryba po grecku 229

ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja  sól pieprz cukier mąka  masło Wykonanie:  Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać. Do jarzyn dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze chwilę. Podawać z usmażoną rybą. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pierogi z rybą 119

cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę

królestwo garów
Flądra po toskańsku! / RYBA 176

łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść(...)morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 207

Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki:350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram(...)każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy

Mango Papaja
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 152

zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla.  Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem

cool and minty
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 141

samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej naczyń do zmywania i brak rozchlapanego

Niedzielny kucharz
Naleśniki – najlepsze ciasto 1160

Delikatne, puszyste i bardzo smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg z ananasem i makaronem soba 157

minuty krócej, niż podano na opakowaniu lub zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do czasu, aż woda ostygnie. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy rybę pokrojoną w kostkę lub podzieloną na części. Dodajemy warzywa i pokrojonego na kawałki ananasa. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy makaron i smażymy kolejne 10 minut. Smacznego

Kucharzyca
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 222

zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi

Codziennik Kuchenny
Ryba marynowana w mleku i smażona 136

himalajska), pieprz (biały) olej Przygotowanie Rybę rozmrażamy i oskrobujemy z łusek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie rybę osuszamy, posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Placuszki ryżowe z pietruszką 114

jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb

Pyry na Gaz
Naleśniki - najlepsze ciasto 242

lubi! Delikatne, puszyste i bardzo smaczne;) Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami - wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleka, mleka z wodą, mleko z wodą gazowaną, różną mąkę i proporcje

Zasmakuj Kuchni
Tatar z łososia, z mango, na awokado 179

Gotowany, pieczony, smażony, surowy, wędzony na ciepło i na zimno, na kolację, przystawkę… i nie tylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 182

grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy trochę wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia (po 5 minut na stronę). Usmażone filety przekładamy do warzyw

prawdziwe jedzenie
Pstrąg z koperkiem. 126

Składniki: 2 pstrągi 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 4 plastry masła Pstrągi myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Do środka ryb wkładamy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju. Po usmażeniu podajemy z cytryną.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Łosoś z bazylią 190

ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem. Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli. Na talerz wykładamy łososia

O kuchni z uczuciem
Pieczony pstrąg 198

rozcieramy z ziołami.  Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.  Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.  Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 161

podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć na pizzy (warto przeczytać

Słodka Strona
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 350

firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia

peanutbuttermonster