ryba smażona - 4845 przepisów (strona:120/323)

Salsa z mango i chili 219

obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza

Atlas Smaków
Pstrąg pieczony w folii 202

spróbował go u mnie raz, nie chciał, bym przygotowała je po raz kolejny... Nawet, jeśli do tej pory nie był wielbicielem ryb. Zdarza mi się podawać je różnie. W zależności od nastroju, pogody, czy apetytu smażę do niego frytki, bądź  zjadam prosto z folii; latem często z grilla

Kuchenna Kontrrewolucya
Sole With Tropical Tiger Prawns 144

łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego wsypujemy krewetki uprzednio skropione sokiem z cytryny i obtoczone

ClauditteMissCooking
Ryba w cieście koperkowym 275

sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje.2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy.3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na małym ogniu z obu stron.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba w cebuli na parze z kulkami ryżowymi 199

Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki - do środka każdej kulki wkładamy kosteczkę sera żółtego i obtaczamy w bułce. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju do zarumienienia się ze wszystkich stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Rybę wkładamy do garnka do gotowania na parze (parowaru) posypujemy posiekaną cebulą, posypujemy przyprawami, skrapiamy spora ilością soku z cytryny

sierotka maRysia w kuchni
Rybne klopsiki w ziołach 157

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem. Jak to mawiają - grzech się nie skusić ;-) P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich Składniki -60 dag filetów rybnych (np. z mintaja) -cebula -marchewka -2 ziarna ziela(...)łyżka mąki -łyżka masła -sok z cytryny -100 ml śmietany -kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka. Dodać ryby i przyprawy, zalać wodą, gotować 5 minut. Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można zetrzeć na drobnej tartce). Dodać tost i jajko, przyprawić solą

Zielona Kuchnia
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 137

natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy

wesoła kuchnia
Paszteciki z łososiem i jarmużem 340

Pyszne, delikatne paszteciki z łososiem i jarmużem to świetna alternatywa dla tradycyjnych pasztecików. Myślę, że przekonają się do nich nawet Ci, którzy za rybami specjalnie nie przepadają. W połączeniu z jarmużem paszteciki smakują wyśmienicie i będą świetnym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Do tego mam dla Was przepis na IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE, które wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam(...)podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 2 cm. Farsz Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaje liście jarmużu i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem. Rybę kroję w paski o szerokości 1,5-2 cm i doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykończenie Na środek rozwałkowanego

Mango Papaja
Domowy paprykarz z makrelą 176

pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz w panko 161

swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania filetów z dorsza. I tak jak myślałam ryba wyszła delikatna w środku a chrupiąca na zewnątrz. Pycha. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 245

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym(...)serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy pyszny obiadek

Walijskie Pichcenie
Dorsz w sosie kurkowym 202

dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki

Corner With Recipes
Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 215

Wyczarować smakowite  danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo(...)Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia czosnek i cebulę obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 224

smażenia. Cebulę posiekałem w cienkie piórka, czosnek w cienkie plasterki. Połowę papryczki chili posiekałem w cienkie plasterki (w zależności od upodobań, czy chcemy otrzymać danie bardziej pikantne, czy mniej pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem(...)minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej minuty, dodałem do woka pokrojone filety z ryby. Całość bardzo delikatnie mieszałem, aby nie doprowadzić do rozdrobnienia kawałków ryby. Po 2 minutach

Wyprawy kulinarne
Łosoś smażony na maśle 223

Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut.  Przewróć, zmniejsz ogień o połowę i smaż następne 5-6 minut. Przewróć ponownie, przykryj folią aluminiową , odczekaj 2 minut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią.  Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania