ryba smażona - 4845 przepisów (strona:138/323)

Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem 167

Chudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że

Kierunekuchnia
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 169

Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety

Moje Kuchenne Rewelacje
Flądra z patelni 123

flądra 1 szt na osobę sól pieprz tymianek mąka tłuszcz do smażenia cytryna Flądrę myjemy, i jeżeli posiada wierzchnią czarną skórę to zdejmujemy ją.  Solimy

Gotowanie jest łatwe
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 134

serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety rybne w zalewie octowej 199

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy

kgwjanczewo
Śledzie z masłem 125

Postanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna. Składniki: śledzie małe 2 kg ( po obcięciu

Różowa kuchnia
KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI 167

stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki:  50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko  Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa rybna z kaszą jaglaną 130

szklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem laurowym. Następnie pokroić cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Ryba panierowana 202

Świątecznych przepisów ciąg dalszy...ryby na stole wigilijnym  oczywiście nie mogło zabraknąć..a takie filety były naprawdę pyszne..filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Okrasa z pstrąga 196

łyżka śmietany 18%sól, pieprz  Wykonanie:Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.Odstawi do wystygnięcia.Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia.Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości.Cebulę drobno posiekać.Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą

kolorowotorcikowo
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo- koperkowym 212

Uwielbiam ryby i dość często je jadamy. Najczęściej kupuję świeże, ale czasami zdarzy się mrożony dorsz lub sandacz. Zwykle je grilluję, piekę, a te mrożone smażę na maśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam(...)sobie jak ja nie cierpię smażyć takich płatów :) Sami doskonale wiecie, że smaży się je koszmarnie. Na dodatek zostały mi dwa płaty w zamrażarce, a że jedzenia nie lubię wyrzucać, postanowiłam zapiec je w kremówce. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem zapieczone w sosie śmietanowo - cytrynowym, więc z tą nieszczęsną miruną poszłam w tym kierunku. Świetnie się złożyło, bo od jakiegoś

Blondynka Gotuje
Kotleciki z dorsza 220

białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). W tym samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem

Poezja smaku
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 176

solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post

Poezja smaku
Ryba po grecku, wersja obiadowa 142

pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy. Podlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Kucharzyca
Zupa rybna z Karaibów. Inna niż wszystkie i niesamowicie pyszna [PRZEPIS] 152

Zrób tak: W większym garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj posiekany czosnek, a po chwili proszek curry, wymieszaj, wsyp komosę, dodaj pokrojoną w małą kostkę marchewkę, wlej wodę i zagotuj. Trzymaj pod przykryciem około 10 minut, po czym umieść w zupie rybę (dzięki temu, że jest w kawałku z ośćmi i skórą, odda zupie

Kulinarna Polska
Grillowane szaszłyki z cytrusowym łososiem w towarzystwie chrupiącej cukinii i słodkiego ananasa 158

Nadziane na szpikulce kawałki soczystego, kruchego łososia z cytrusową nutą, owinięte delikatną, chrupiącą cukinią, w towarzystwie słodkiego, egzotycznego ananasa to moja propozycja dietetycznego, grillowanego dania z rybą w roli głównej. Składniki: 500g surowego, świeżego łososia pure Mowi ( 2 opakowania x 250g) 2 cukinie 1 świeży ananas szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Marynata: 2 łyżki oleju 1 pomarańcza 1 łyżka soku(...)cukinię, ananas i łosoś zawinięty w cukinię. 6. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową przełożyć łososiowe szaszłyki i smażyć z każdej strony około 4-5 minut. Zdrowy łosoś MOWI - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia

Szalona Kuchnia Eweliny
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 150

należy posypać tuńczyka tartą skórką z umytej i sparzonej pomarańczy oraz gruboziarnistą solą, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Trzeba pamiętać, że tuńczyk przed smażeniem powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wyjąć na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Pieprz jest przyprawą świetnie komponującą się z tuńczykiem i uprzedzając Wasze pytania, nie jest(...)lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund na każdej stronie. Zdjąć i odstawić na chwilę żeby odpoczęły

Dietolog
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym 191

wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką  - zapraszam!    Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka: - 10 listków świeżej mięty - sok z połowy cytryny - łyżka oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia(...)rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente ;) W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy marchewkę, następnie rybę i polewamy miętowym dresingiem. Przyozdabiamy gałązką tymianku i serwujemy. Zajadamy, a potem udajemy się na wiosenny

Sajkofanka smaku
Lin z warzywami. 179

cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół sztywno ,wymieszać ze startym chrzanem. Natkę pietruszki wypłukać ,osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki odcedzić,posypać zieleniną. Ryby wyjąć ostrożnie z wywaru,osączyć,przełożyć z jarzynką i ziemniakami

Przepisy i porady kulinarne